Slika nije pronađena

Za mnoge djevojke, menstruacija podrazumijeva suočavanje s danima grčeva, nadutosti, glavobolja i drugih nezgodnih nuspojava, a oblačenje tijekom menstruacije može biti posebno frustrirajuće.

Mnoge djevojke, zabrinute zbog mrlja, odlučuju izbjegavati odjeću svijetle boje ili tijesnu odjeću tih dana u mjesecu. Međutim, unatoč poduzimanju svih mjera opreza, čini se da se mrlje ipak događaju s vremena na vrijeme. U najboljem slučaju, zamrlja se samo pidžama ili trenirka, a u najgorem scenariju uništi se najdraži odjevni komad. Međutim, nema razloga za brigu. Postoji mnogo jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste uklonile mrlje iz odjeće.


via GIPHY


1. Namočite odjeću u hladnu vodu.

Napunite sudoper ili posudu vodom. Budite sigurne da je voda koju koristite što hladnija za najbolje rezultate. Ostavite odjeću da se namače oko 10 minuta pa provjerite kako napreduje. Ponekad je to sve što morate učiniti!

2. Pokušajte koristiti sredstvo za uklanjanje mrlja.

Za mrlje koje se ne mogu oprati samo hladnom vodom, isprobajte sredstvo za uklanjanje mrlja poput Denk mit sapuna za uklanjanje mrlja ili Vanish OxiAction-a. Nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja direktno na mrlju. Također, svaka marka ima svoj specifičan skup uputa, stoga svakako pročitajte što vam preporučuju. Nakon što sredstvo za uklanjanje mrlja odstoji na odjeći, operite ju hladnom vodom.


via GIPHY


3. Za tkanine svijetle boje koristite izbjeljivač.

Ulijte pet ili šest šalica hladne vode u umivaonik ili u veliku posudu. Dodajte pola šalice izbjeljivača. Pazite da ne prolijete izbjeljivač na druge osjetljive površine u stanu - tepihe, drugu odjeću, drvene podove itd. Nakon što ste mrlju natopili mješavinom vode i izbjeljivača pustite da odstoji. Otprilike 10 minuta kasnije provjerite je li mrlja potpuno uklonjena.

4. Za bijele tkanine koristite vodikov peroksid.

Vjerojatno već imate bočicu vodikovog peroksida negdje u svojoj kući. Njegova svojstva su svestrana. Možete ga koristiti za liječenje manjih posjekotina i rana, infekcija uha, itd. Ako kod kuće nemate vodikov peroksid, možete ga naći u većini ljekarna. Stavite dovoljno otopine na vatu, tako da je vatica natopljena, ali da ne kapa s nje. Zatim nježno prođite po mrlji.


via GIPHY


5. Kad ste u nedoumici isprobajte slanu vodu.

U umivaonik ili lavor dodajte pet ili šest šalica hladne vode i pola šalice kuhinjske soli. Miješajte sol u vodi sve dok se većina soli ne otopi. Stavite odjeću u slanu vodu i ostavite da se namače barem 10 minuta. Ako je mrlja još uvijek tamo nakon 10 minuta, pokušajte trljati mrlju ručnikom i malom količinom soli. To bi trebalo uspjeti!


Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Zašto ti je menga u nekim mjesecima bolnija? Razloge već znaš, a vrijeme je da ih počneš i doživljavati

Menga te otkriva – na temelju boje 'prijateljice' saznaj puno o svojem zdravlju

Evo kako izgleda kada roditelji djeci objašnjavaju što je menga

odjeća menstruacija mrlje uklanjanje mrlja savjeti trikovi menga

Još vijesti