Slika nije pronađena

Ljeto je prošlo, prošle su i razne zabave i tulumi, festivali i slično, ali Molly je još uvijek tu i slobodna je iako je u Sjedinjenim Državama ubila dvoje tinejdžera. Upoznajte Molly, ona je nova ilegalna droga na tržištu.

I, naravno, ako se sretnete s njom, zaobiđite je u širokom luku. Jer Molly je nemilosrdna i može ubiti da ne trepne.

Provjeri još... TipTop shop – Tvoj online dućan!

Molly je naziv za ilegalnu drogu punog imena MDMA, a izgleda ili kao tabletica ili kao prah. Tableta se popije, a prah se može ili ušmrkati kroz nos ili popiti oralno. Djelovanje je psihodelično i stimulativno, a posebno je Molly omiljena na raznim glazbenim festivalima. Na ljude djeluje tako da postanu otvoreniji, lišeni su straha i lakše se povezuju s drugima oko sebe. Tinejdžere posebno privlači jer potiče društveno i sretno ponašanje.


Lyons Township, tinejdžer srednjoškolac koji je probao ovu drogu, kaže: 'Konverzacija teče bez ikakvih zastoja. Mogao sam otići kod potpunih stranaca i započeti dobru komunikaciju bez ikakvih problema te se s njima sprijateljiti.'

No, ovo nije jedini efekt kojeg izaziva Molly. Svi koji su je probali kažu kako se osjećaju kao da se valjaju i to im stvara ugodu. Lyons to opisuje ovako: 'Valjanje je definitivno najbolji osjećaj kojeg se može dobiti od ove droge. Kad sam ga prvi puta osjetio izgledalo je kao da je veliki val ugode i topline udario u moje tijelo i širio se njime.'

Međutim, nije sve tako idilično kako bi se na prvi pogled moglo učiniti. Uz sve ove pozitivne efekte, Molly sa sobom nosi i one itekako negativne, a to su mučnina, depresivnost, zbunjenost, paranoja, dehidracija, nemir i tjeskoba. Također, veoma često se, kada se uzme ova droga i kombinira s jakim podražajima izvana, događa hipertermija, a to je nagli porast temperature tijela do opasnih granica.


Najčešći problem je dehidracija jer se pod utjecajem droge ljudi više fizički troše te znoje, a ne nadoknađuju izgubljenu tekućinu. Također, postoji i opasnost od predoziranja, zbog čega je nekoliko tinejdžera umrlo prošlog ljeta upravo pod utjecajem ove droge.

Efekti ove droge posebno se stimuliraju pod  utjecajem zvukova, svjetala i dodira te se iz toga razloga često koristi na raznim glazbenim festivalima, prije svega elektronske glazbe.

Daljnji problem kod ove droge jest to što se često ne zna što se uzima. Često se miješaju razne droge kako bi se dobila nova ili više halucogenih sredstava kako bi se dobilo novo, a potom se prodaje pod imenom Molly.


Droga je također dospjela i u pjesme pa ju tako spominju i Jay Z, Lil Wayne, Rick Ross, 2 Chainz pa i Miley Cyrus. Njezini stihovi idu ovako: 'We like to party / Dancing with Molly / Doing whatever we want.'

No, kako god se droga zvala, jedno je sigurno – najbolje je držati se što dalje od nje i njezinog štetnog utjecaja. Jer – dovoljno je samo jednom probati kako bi se razvila ovisnost koja nam može uništiti život.

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

Droga opasnost #zdravlje

Još vijesti