Slika nije pronađena

Shopping s frendicama ili s mamom u gradu je stvarno super stvar jer uključuje kavu, ručak ili škicanje zgodnih frajera po putu. No, sve češće je bolja opcija online kupovina jer nema gužve, stresa oko brojeva ili pak čekanja u redu za kabinu.

Preko interneta možeš kupiti sve što poželiš i to iz udobnosti svoga doma. Odjeća, cipele, nakit, lakovi za nokte – sve što ti padne na pamet dostupno ti je. Također, određeni su ti predmeti dostupni bez obzira na tvoju lokaciju ili grad u kojem živiš. Baš kao i u dućanima, postoje popusti i razne ponude, a ako nije dobro možeš to vratiti baš kao i u dućanu. No, moraš znati nekoliko važnih pravila online kupovine.

Većina tvojih frendica kupuje online često, no ti ne znaš ništa o tome? Bez brige, zato smo mi tu, a u nekoliko jednostavnih koraka naučit ćeš što ti sve treba. Iako ti se možda čini nesigurnim vrijeme je da srušimo sve predrasude online shoppinga.

1. Što ti sve treba za online shopping?

Baš kao i u trgovini trebaš imati novac tj. karticu kojom ćeš platiti određeni artikl. Online kupovanje često je i najpovoljnije. Primjerice, Zagrebačka banka omogućuje siguran prihvat i autorizaciju kartica pri kupnji putem interneta.

'Karticama građana Zagrebačke banke Mastercard, Visa i Visa Electron moguće je kupovati na internetu na svim prodajnim mjestima koja prihvaćaju ove vrste kartica. Zbog vaše sigurnosti za svaku online kupnju Maestro karticama potreban vam je token kojim potvrđujete svoj identitet Banci. Za sigurno plaćanje Mastercard, Maestro, Visa i Visa Electron karticama izdanja Zagrebačke banke na internetu uvedeni su najviši sigurnosni standardi vodećih kartičnih kuća Mastercard i Visa, a prodajna mjesta sa sigurnosnim standardima prepoznaju se po oznaci Mastercard SecureCode i Verified by Visa'.


2. Što je to PayPal?

Osim karticama, plaćati možete i putem Paypala. Popularan svjetski servis elektroničkog plaćanja PayPal nudi svojim registriranim članovima primanje i slanje novca diljem svijeta.

Korisnicima iz Hrvatske nudi se mogućnost registracije na portalu PayPal Hrvatska uz primjenu kartica Mastercard, Visa i Visa Electron. Maestro kartice nisu prihvaćene na PayPalu Hrvatska, a povlačenje sredstava na Mastercard kartice nije moguće odlukom PayPala. Povlačenje sredstava moguće je samo na kartice branda Visa odlukom PayPala. Sve Mastercard, Visa i Visa Electron kartice za građane mogu se koristiti na PayPalu za plaćanje.

3. Sigurnost prije svega

Našla si stranicu s koje želiš nešto naručiti, no prije nego što bilo što dalje klikneš provjeri je li web stranica legitimna. Budi sigurna da stranica počinje s 'https://'. 'S' na kraju 'http-a' potvrđuje da stranica ima sigurnu vezu.

4. Dupla provjera

Ako stranica nije među onim poznatijima, dobro je pregledaj i dodatno se informirajte. Provjeri uvjete poslovanja internetske trgovine te pažljivo prouči uvjete plaćanja, dostave, reklamacije i povrata.

5. Pažljivo s osobnim podacima

Nakon što odlučiš naručiti nešto, moguće je da ćeš trebati unijeti i neke osobne podatke. Mnoge stranice pri registraciji zahtijevaju od vas osobne informacije, ali ti upiši samo one koje želiš. Ako zbog ne budeš mogla obaviti kupnju, potraži drugu trgovinu. Savjet jest da kupuješ samo putem trgovina koje koriste SSL (eng. Secure Sockets Layer) enkripcijsku tehnologiju za zaštitu osobnih informacija, koja automatski prebacuje vaše podatke u sigurni, kriptirani oblik. Prepoznat ćeš ga tako što adresa stranice počinje sa https://. Druga je oznaka za sigurnost tzv. padlock - mali lokot ili ključ, čija se ikona nalazi kod

upisanog pojma u tražilici. Certifikat je treći način za provjeru.

6. Smisli sigurnu lozinku

Znamo da sigurno imaš bar jednu lozinku koja sadrži tvoje ime i godine ili datum rođenja. Potrudi se i osmisli sigurnu lozinku. Odaberite šest ili više velikih i malih slova, brojki i drugih simbola na tipkovnici. Ne koristite istu lozinku za više online trgovina ili korisničkih računa.


7. Čitaj sitna slova

Ako kreneš u avanturu zvana online shopping često ćeš nailaziti na razne besplatne' ponude različitih elektroničkih uređaja, no ovo su situacije kad moraš čitati sitna slova. Pazi da ne upadneš u zamku i krađu broja kartice i osobnih podataka.

8. Prati stanje na računu

Uvijek pregledavaj izvještaje o svojim mjesečnim troškovima kako bi odmah uočila ako ima neka nepravilnost ili manjak novaca na računu. Savjet je također staviti manji iznos novca na karticu kako čak i u slučaju krađe ne bi nestao preveliki iznos s računa.

9. Što ako nastane problem?

Stigao ti je predmet koji ti ne odgovara, no nemoj odmah paničariti. Ako imaš neku pritužbu pokušajte prvo riješiti problem s prodavačem, a ako ne uspije, kontaktiraj banku koja ti je izdala karticu.

10. Još jedna zaštita

Naravno da ti se dogodi da uvijek na nešto krivo klikneš u brzini, no zato misli unaprijed. Neka antivirusni i antispyware softveri budu ažurirani i trudi.

Tko kaže da ne možeš kupovati na Internetu već ovih blagdana? Sa Zabom možeš! Pronađi svoj omiljeni online dućan i pronađi nešto za sebe. A za sve ostale stvari tu je ZABA – Paket za mlade sadrži sve što ti treba za financijsku neovisnost, brze i jednostavne transakcije, online kupovinu, plaćanje mobilnim bankarstvom. Više provjeri na www.zaba.hr.

Sponzorirani sadržaj

internet kupovina shopping online shopping

Još vijesti