Slika nije pronađena

Ljubavni klasici nikada neće umrijeti, a jasno nam je i zašto - najljepše ljubavne priče svatko želi pročitati barem jednom.

Ljubavna priča s tragičnim ili sa sretnim završetkom; baš nam je svejedno jer bez obzira na kraj mi ih stalno čitamo. Neke ljubavne priče žive su već nekoliko stoljeća, a i dalje nisu izblijedjele.

Pripremite svoja srdašca jer ovo su najljepše ljubavne priče svih vremena:

Lav Tolstoj: Ana Karenjina

Ova knjiga Lava Tolstoja je doslovno prava sapunica, čak veća sapunica od turskih ili španjolskih. Radnja je smještena u visokom ruskom društvu gdje Ana Karenjina posjećuje svog brata Stivu u Moskvi kako bi mu pomogla spasiti brak. Dok boravi u Moskvi, Ana se zaljubljuje u Vronskoga, a ta ljubav biva destruktivna. Budući da je Ana udana, ona se opire svakoj želji za Vronskim dok na kraju ne poludi i ne zatraži razvod od muža. Razvod nije dobila i cijelo vrijeme se trudi da svijet prihvati njenu vezu s Vronskim što se ne dogodi pa odluči bijesna ostaviti svog novog odabranika. Naravno, ova priča ima tužan kraj.Zanimljiva činjenica:
Ana Karenjina je postala ponovno najprodavanija knjiga 2004. kada ju je voditeljica Oprah stavila na svoj popis.

William Shakespeare: Romeo i Julija

Priča o Romeu i Juliji je djelo koje znaju apsolutno svi, ali se i dalje nalazi među najboljim ljubavnim pričama. Ovo je priča s kojom se mogu poistovjetiti brojni zaljubljeni: Romeo i Julija završavaju tragično jer ni jedno od njih nije moglo podnijeti gubitak onog drugog. Ljubavnici Romeo Montague i Julija Capulet dolaze iz s različitih strana Verone, a njihova obitelj nikako ne odobrava njihovu ljubav.


Zanimljiva činjenica: U igri Sims 2 postoji kvart naziva Veronaville u kojem žive likovi Romeo Monty i Juliette Capp koji se zaljube.Boris Pasternak: Doktor Živago

Ovo je novela koja je ruskom piscu Borisu Pasternaku donijela Nobelovu nagradu. Doktor Živago je klasična priča u kojoj je muškarac rastrgan između dvije žene. Yuri Živago je liječnik i pjesnik koji je živio tijekom Ruske revolucije 1917. Oženjen je za ženu iz visokog društva Tonyju, a zaljubljuje se u medicinsku sestru Laru.Zanimljiva činjenica:
Prva verzija filma Doktor Živago je napravljena isključivo za tv i producirana je u Brazilu

Jane Austen: Ponos i predrasude

Charles Bingley je novi u gradu i iznajmljuje kuću sa svojom sestrom i s bliskim prijateljem Fitzwilliamom Darcyjem. Darcyja sve žene iz grada žele zbog njegovog novca, a on se ponaša poput snoba. Susjeda Elizabeth Bennet biva zgrožena Darcyjevim egom...no, situacija se lagano mijenja.Zanimljiva činjenica:
Knjiga Helen Fielding Dnevnici Bridget Jones inspirirana je upravo Ponosom i predrasudama.

Victor Hugo: Zvonar crkve Notre-Dame

Priča je smještena u Parizu davne 1482. u okolici Notre-Dame katedrale. Ova ljubavna priča unutar sebe krije još jednu priču- Ciganka i plesačica Esmeralda je sve ono za čime čezne zvonar Quasimodo koji ima deformirano tijelo. Archdeacon Frollo naređuje Quasimodu da otme Esmeraldu, ali on biva uhvaćen. Njegovo suđenje je javno te ga javnost ponizi, a Esmeralda ga žali. Ubrzo nakon toga Esmeralda je ucijenjena i osuđena na smrt zbog ubojstva svoje simpatije Phobeusa. Na dan izvršenja njene kazne, Esmeraldu spasi Quasimodo. No, može li prava ljubav prevladati Quasimodovu groznu pojavu?


Zanimljiva činjenica: Zvonar crkve Notre-Dame je priča koja je sto puta ekranizirana, a Quasimoda su glumila dva poznata Anthonyja- Anthony Quinn 1956. i Antnony Hopkins 1982.

William Shakespeare: San Ivanjske noći

Ovo je prava komedija u režiji Shakespearea čija se radnja odvija za vrijeme ljetnog solsticija. Radnja se odvija u Ateni dok vojvoda Tezej planira veliki festival u čast njegova vjenčanja. Tijekom tog vremena njegova kćer Hermija odbija se udati za svog zaručnika jer se njoj se zapravo sviđa Lisandro. Hermija i Lisandro se planiraju sastati u šumi i pobjeći. Dogodi se ovdje puno zapleta, ali je poanta u tome da su prikazani različiti odnosi muškaraca i žena.

Zanimljiva činjenica: 1989. kada je izašao film Društvo mrtvih pjesnika lik Neil Perry (kojeg je glumio Robert Sean Leonard) je postao Puck u lokalnoj produkciji San Ivanjske noći.
price najljepše priče Ljubavne priče

Još vijesti