Slika nije pronađena
Biti tinejdžer nije lako.Postoji hrpa problema koje ovaj status donosi, a svatko od nas ih rješava na svoj način. Iako vrlo često izgledamo hrabro i kao da nas nije briga, imamo `novost´ za sve one koji su u to povjerovati – nismo toliko `hrabri´ kao što izgledamo.

Kroz neke stvari sve mi prolazimo, bez obzira gdje i u kakvoj sredini živjele. Predstavljaju nam stres i bojimo ih se, a za njih su najčešće zaslužne ove 3 stvari : odrasli, škola/ budućnost i naši vršnjaci.

O kojim strahovima je riječ?



1.Odrasli

- Nema većeg stresa nego kada sa starcima moraš `voditi razgovor´ i objasniti im neku situaciju. Maltretiraju te frendice, imaš problem s profesorima u školi? O kojem god problemu bilo riječ, objasniti starcima (koji vrlo često ne žele vidjeti priču iz naše perspektive) je nešto što nije nimalo lako.

- Profesori koji su te uzeli `na pik´ i konstantno dijele loše ocjene. Zar oni ne znaju da i njihovi postupci mogu utjecati na našu budućnost?

- Strah od `nešto će se loše dogoditi mojima´ je nešto s čim ćeš se susretati cijeli život. Sama pomisao na razne scenarije u kojima ostaješ `sama´ je koma, a padne nam na pamet uvijek kada gledamo tužan film ili čujemo nečiju tužnu priču.



2. Budućnost aka škola

- Odgovaranje ili održavanje prezentacije je jedna od najgorih noćnih mora s kojima se možeš susresti. Čak i ono što znaš, ishlapi kada dođeš `pred ploču´ i vidiš da svi gledaju – u tebe. Udah, izdah – ti to možeš.

- Što upisati, koju srednju, koji faks? Pod stalnim si pritiskom i strahom da nećeš uspjeti da će tvoju budućnost odrediti jedinica koja ti se zalomila iz hrvatskog ili matematike. Što ako ne uspijem, što onda? Strah od neuspjeha i budućnosti nas ponekad dovodi do ludila.



3. Tvoji vršnjaci i frendovi

- Biti usamljena jer si `drugačija´ je nešto čega se boje apsolutno svi. Vrlo često imaš genijalne ideje ili ne želiš priznati da `nemaš para´ za nešto jer ne želiš biti ona koju će čudno gledati ili izostaviti iz nekog plana. Upravo zbog straha od odbacivanja radimo čudne stvari koje ne možemo ni sami sebi kasnije objasniti.

- Suprotstaviti se nasilnicima je jedna od najtežih stvari s kojima se susrećemo. Nasilje ne mora nužno biti fizičko. Verbalno vrijeđanje i `ubijanje u pojam´ je nešto što boli puno dulje.



- Da će frendovi otkriti kako doma nije sve bajno. Što nadodati više na ovo? Svima nam je poznat onaj osjećaj `knedle u grlu´, koji osjetimo kada frendovi naslute da nešto nije ok kod nas doma, a ne osjećamo se spremnima reći u čemu je riječ

- Bruka pred frendovima i simpom. Ne želiš izgledati glupo ili manje vrijedno od drugih, pogotovo pred onima čije mišljenje cijeniš.

- Strah od intimnosti, odbijanja i slomljenog srca. Ljubav boli, čak i kada si tinejdžer.



- Širenja trača o tebi. Dobru reputaciju na kojoj si toliko dugo radila, u dan vremena može uništiti neki zločesti trač koji prošire ljubomorne cure. Vidjela si što ovakva vrsta trača može učiniti ljudima, ne želiš biti među njima.

Muče li ovi strahovi i tebe?


Foto: Giffy/ Shutterstock

S.T.R

Sramežljivi dečko, sportski tip ili pravi komad - tipovi dečkiju koje svaka škola ima

Neda ti se, spava ti se, sva si nikakva – uhvatio te proljetni umor, kako ga se riješiti?

Pljačkanje frižidera i gledanje sto sezona serije - stvari koje rade svi koji idu kasno `u krevet´

problemi tinejdžer strahovi

Još vijesti