Slika nije pronađena

Sjedenje za kompjuterom sigurno nije jedna od zdravijih navika; slabo se krećemo, oštećujemo vid i zanemarujemo zdravu „face to face“ komunikaciju. Kao šlag na tortu pojavljuje se novi problem vezan uz svakodnevno višesatno buljenje u ekran – sve više tinejdžera dobija grbu na leđima!

Upravo takav problem ima 15-godišnji Ryan iz Velike Britanije. On u prosjeku provodi 4 sata dnevno za kompjuterom igrajući igrice ili se dopisujući s frendovima na fejsu. Njegova majka iznenadila se kada je jedan dan opazila neobičnu grbu na leđima sina budući se nikada nije žalio na bol. Nakon liječničkog pregleda dijagnosticirana mu je tzv. „kompjuterska grba“ tj. savijanje kralježnice zbog neprirodnog položaja u kojem je provodio mnogo sati dnevno.

Njegova majka odlučila je ograničiti vrijeme koje njen sin smije provesti uz kompjuter jer ne vidi drugi način kako bi spriječila nastajanje daljnjih zdravstvenih problema.

U posljednje se vrijeme sve više osnovnoškolaca i srednjoškolaca žali na bolove u vratu i leđima što ukazuje da je ovaj negativni trend u porastu. Grba se uglavnom rješava operacijom koja je komplicirana, a oporavak dug stoga bismo vam svakako savjetovali da pripazite koliko i kako sjedite za kompjuterom.

I.N.

kompjuterska grba Problemi s kralježnicom bol u vratu

Još vijesti