Slika nije pronađena

Jeste li znali da je danas Svjetski dan zagrljaja? Upravo tako! Stoga, ako se volite grliti, a inače rijetko dolazite do zagrljaja, upravo je danas dobar dan za nekoliko čvrstih, toplih zagrljaja.

Prvi se Dan zagrljaja počeo obilježavati još 1986. godine u Sjedinjenim Državama, a potom se vrlo brzo proširio diljem zemaljske kugle. Nekoliko je naziva za ovaj dan – Dan zagrljaja, Svjetski dan zagrljaja, Dan za slanje zagrljaja pa čak i  Dan grljenja medvjedića. Cijela ideja zapravo znači – mir započinje sa mnom, odnosno da bi za širenje mira u svijetu trebao svatko započeti od sebe i grliti bližnje svoje. Također, obilježavanjem ovog dana pokušava se svakom pojedincu pomoći da izrazi svoje osjećaje u javnosti.


Zašto baš 21. siječnja?

21. siječnja je dan na pola puta od Božića do Valentinova te je dokazano da se u tom razdoblju većina ljudi osjeća emocionalnom praznima, a što je bolje za dobivanje pozitivnih emocija od dobrog starog zagrljaja?. Također, iako zvuči čudno, ali pokazalo se da se Amerikanci slabo grle i slabo pokazuju emocije u javnosti.

Primjerice, istraživanje je pokazalo da se francuski parovi grle tri puta češće od američkih. Upravo s namjerom da se Ameri počnu više grliti stvoren je taj dan, a ideja se svidjela i drugim nacijama. A čini se i da je Svjetski dan grljenja ipak urodio plodom jer danas, barem kada gledamo razne američke serije i showove, Amerikanci se doista mnogo grle. Hoćemo li i mi krenuti njihovim stopama?

Dobrobiti grljenja

Brojne studije pokazuju koliko su zagrljaju važni i imaju mnogo dobrobiti za psihičko i fizičko zdravlje ljudi.  Zagrljaji poboljšavaju rad imunološkog sustava, smanjuju srčana oboljenja te smanjuju razinu hormona stresa, posebice kod ženske populacije. Nadalje, pokazalo se da ljubavni parovi koji se grle barem 20 sekundi imaju znatno veće razine hormona oksitocina. Ovaj hormon se inače luči za vrijeme orgazma te izaziva osjećaje privrženosti, zadovoljstva i nježnosti.

Posebno je zanimljivo da jedan zagrljaj ili desetominutno držanje za ruke imaju jednak učinak (ali ovdje treba uzeti u obzir trajanje ove radnje – zagrljaj je mnogo kraći!) i smanjuju poguban utjecaj stresa i nervoze. Također, dodir prijatelja nema jednak učinak kao dodir ljubavnog partnera.


Svake godine Amerikanci biraju najboljeg davatelja zagrljaja. Svatko može nominirati koga želi i pobjednici su obično anonimusi. Međutim, s vremena na vrijeme pojavi se i netko poznat tko osvoji titulu 'najboljeg davatelja zagrljaja'. Tako je 2006. to bila glumica Reese Whiterspoon, 2007. godine bio je to Juan Mann koji je stvorio kampanju Besplatni zagrljaji, 2009. Barack Obama, a 2011. godine čileanski rudari zatrpani pod zemljom i njihovi spasitelji.

Dan zagrljaja i Besplatni zagrljaji

Vjerojatno ste čuli za Besplatne zagrljaje. Ideja je sljedeća – nepoznata osoba drži natpis: 'Free Hugs' i svi koji žele mogu joj prići i zagrliti se. Kampanju je započeo 2004. godine Australac Juan Mann jer se osjećao jako loše. Samo jedan zagrljaj učinio mu je život puno boljim i tada se dosjetio da bi i sam mogao pomagati ljudima ako im ponudi zagrljaje. Kampanja je odlično prihvaćena, a održava se i danas u mnogo različitih zemalja, između ostalog i u Hrvatskoj u Zagrebu i Osijeku. 

Iako bi se moglo činiti da su Svjetski dan zagrljaja i Besplatni zagrljaji jedno te isto, zapravo se radi o dva različita pojma. No, nema veze – kakav god povod bio, jedno je bitno – danas je super dan za zagrljaj, isto kao i sutra i prekosutra! Stoga, što čekate – grlite se što više!

N.LJ.J.
Foto: Photoxpress.com

zagrljaj ljubav prijateljstvo