Slika nije pronađena

Čim dođemo na svijet, dočeka nas zagrljaj – tople majčine ruke. Psiholozi kažu da, ukoliko želimo lakše preživjeti svakodnevicu, potrebna su nam minimalno četiri zagrljaja dnevno.

Ipak, kako odrastamo i starimo, sve je manje ljudi koji nas grle. Sve je više onih koji se deru na nas, grubi su, odguruju nas. Stoga se jedan modni dizajner dosjetio, za jedne odlične, a za druge pomalo creepy ideje – napravio je jaknu koja će nas zagrliti.

Si Chan nedavno je diplomirao na londonskom modnom koledžu i jedna od prvih kreacija nakon diplome upravo je ova jakna za zagrljaje ili, kako ju je on nazvao 'Hug Me Jacket' i dio je njegove kolekcije jesen zima 2012./2013. Radi se o jakni koja na mjestu gdje obične jakne imaju zatvarač, ima spojene ljudske ruke, jedne do drugih, od vrata pa sve do kraja jakne te tako imitiraju zagrljaj. Također, i ovratnik je zapravo jedan veliki zagrljaj.


Ruke podsjećaju na dječje plišane igračke i daju mekoću, ali ipak neki od onih koji su već isprobali jaknu kažu da je pomalo stravičan osjećaj imati toliko ruku oko sebe. Naime, neke ova jakna ne podsjeća na zagrljaj već na horor filmove u kojima nekakvo čudovište zgraba malu djecu.

Chan inzistira kako se radi o slatkoj i toploj ideji jer ruke predstavljaju zagrljaj i ljubav te se bori protiv usamljenosti i tuge. Planira je početi proizvoditi za nadolazeću zimu, a cijena jedne Hug Me jakne bit će prava 'sitnica' – 800 funti ili oko 6,700 kuna! Također, za sada je namijenjena dečkima jer su upravo oni ti koji se manje grle nego što je potrebno. Dodaje kako sada nije potrebno moliti cure, prijateljice, mame i bake da vas grle jer za to imate ovu jaknu koja će to itekako dobro učiniti.

Kako bilo, dok si ne nabavite ovu jaknu za grljenje, podsjetimo se koliko su zagrljaji važni u svakodnevnom životu:

  1. kada se grlimo tijelo nam preplavi oksitocin, hormon sreće koji utječe na osjećaj povezanosti i povjerenja. Također, smanjuje se i razina hormona stresa, kortizola.
  2. stručnjaci tvrde da zagrljaji na ostavljaju tragove na površini  kože već najviše na našoj duši jer nas pune pozitivnom energijom, toplinom, liječe samoću, tugu i osjećaj nemoći.
  3. tvrdi se da su četiri zagrljaja dnevno dovoljna da bismo lakše prežvjeli svakodnevicu, ali potrebno ih je dvanaest kako bismo razvili i održali emocionalnu inteligenciju.
  4. seksolozi smatraju zagrljaj važnijim od spolnog odnosa jer je iskren i ne može se nikada odglumiti.
  5. zimi je potrebno više zagrljaja nego ljeti jer nedostaje sunca i mračnija su raspoloženja češća.

Znate li da postoji kampanja 'Besplatni zagrljaji'? Započela je 2004. godine kada je Australac poznat pod pseudonimom Juan Mann počeo dijeliti besplatne zagrljaje u jednom trgovačkom centru u Sydneyju. Naime, vratio se u Australiju iz Velike Britanije kada mu je umro djed i gledao ljude kako se grle, a njega nije imao tko ni dočekati ni zagrliti.

Osjećao se silno nesretnim pa je spontano na komad kartona napisao 'Free Hugs'. Prošlo je petnaest minuta dok mu je netko prišao i zagrlio ga. Danas se u mnogim svjetskim gradovima provodi ova kampanja jer se pokazalo da su zagrljaji jači od najjačih antidepresiva. Od 2007. godine postoji kampanja 'Besplatno grlim' i u Zagrebu, a 2009. godine jedna studentica je nudila besplatne zagrljaje i u Osijeku. Pogledajte kako je akcija 'Free Hugs' provedena po zagrebačkim ulicama:

Za kraj, što vi mislite o ideji jakne za zagrljaje? Može li ona doista zamijeniti pravi, topli zagrljaj živog bića?

N.LJ.J.
Foto: www.mymodernmet.com/profiles/blogs/si-chan-hug-me

zagrljaj ljubav prijateljstvo

Još vijesti