Slika nije pronađena

Zanimljivo je to: kad smo mlađi, razmišljamo samo o tome kako želimo postati stariji, zreliji i odrasliji. Kad se jednom nađete u tim godinama, stvari se mijenjaju...


Prvu četvrtinu života provedemo u školama i na fakultetima, učimo, štrebamo, odlučujemo kojim putem dalje krenuti u budućnost. No, neke se stvari ne mogu naučiti u školskim klupama nego tek kad vam ih život servira.

Kad je odrastanje u pitanju, postoji nekoliko dragocjenih lekcija koje vas nitko neće naučiti...

Vjerojatno ipak nećeš znati baš sve i isplanirati baš sve u životu

Od odabira srednje škole, fakulteta, rješavanja obrazaca ili prijava na tečajeve, odabira partnera ili kućnog ljubimca – ponekad ćeš se u svemu izgubiti i imati osjećaj da nemaš pojma što radiš sa svojim životom. Ne postoji scenarij u kojem se jedno jutro probudimo i shvatimo sve tajne svemira niti točno kako želimo da nam život izgleda. Ponekad jednostavno u hodu donosiš odluke, čak i ako ne možeš predvidjeti kamo će te odvesti.

Nitko od tebe ne očekuje da prerasteš plakanje

Tko još nije čuo fraze kao što su veliki dečki/cure ne plaču? Što smo stariji, to su očekivanja po tom pitanju veća. Moramo se bolje kontrolirati, biti snažniji i stabilniji. Ovo nije loša ideja, ali je u stvarnosti malo manje provediva. Čak i roditelji i bake i djedovi imaju teških trenutaka, a neki se odrasli nikada ne skockaju, štoviše, do kraja svojih života ponašau se kao djeca. Kad god osjetiš potrebu da se dobro isplačeš – priušti si taj luksuz. Bez obzira koliko godina imaš.

style=width:
Ne postaješ stariji, zreliji i odrasliji na rođendane...to se jednostavno dogodi.

Ok, možda jedva čekaš 18. rođendan da napokon položiš vozački ispit i postaneš punoljetan/na, ali odrastanje ne funkcionira tako. Nećeš se samo jednog jutra probuditi i shvatiti da si odrastao/la. Dan po dan prolaze, a ti najčešće nemaš osjećaj da se nešto mijenja sve dok se jednom ne osvrneš i shvatiš da si postao/la potpuno drugačija osoba. I to je u redu!

Dani ljenčarenja postat će samo draga uspomena

Ah, ta dosadna ljeta koje provodiš u parkićima s društvom ili kod bake na ljetovanju i veliki odmori u školi...možda ti se sada ne čine kao nešto važno i lijepo, ali vidjet ćeš jednom kad osrasteš koliko su dragocjeni ti trenuci. Pogotovo zato jer ih kasnije u životu ima sve manje, a obaveza sve više. Uživaj u njima!


Vrijeme prolazi sve brže i brže

Već je 2015. godina! Kad se to prije dogodilo? Završetak osnovne, matura u srednjoj, promocija na fakultetu, brak, djeca...vrijeme prolazi sve brže i brže. Što smo stariji to manje stvari očekujemo u budućnosti, češće razmišljamo o prošlosti i imamo osjećaj da vrijeme sve brže i brže leti kraj nas.

style=width:Ljubav boli, ali je i najbolja stvar na svijetu

Disney je utrošio mnogo novca i vremena da nam ispriča priče o ljubavi, kraljevićima, bajkama, princezama i sličnim ulogama. Iako su Disneyjevi filmovi ok, ljubav najčešće nije takva. Iako te može razočarati, uništiti i rastužiti, ljubav može biti i najdivnija stvar na svijetu. Ono što ilmovi nikad ne prikažu poslije rečenice I živjeli su sretno... jest činjenica da je veze teško i komplicirano održavati i da život s princezom i princom neće uvijek biti lagan i bajkovit.

Zabrljat ćeš puno puta!

I to je sasvim u redu! Učenje metodom pokušaja i pogreške sasvim je normalan način stjecanja životnog iskustva. Posao, školovanje, obitelj, prijatelji, veze...sve su to faktori kojima ćeš morati balansirati, a odluke neće uvijek biti točne, ispravne ili dobre. Bit će – tvoje. I kao takve ih moraš prihvatiti.

Ljudi se udalje i prestanu družiti

Bez obzira dogodi li vam se život, ljubavna veza ili fakultet kojemu želiš posvetiti malo više vremena, ponekad će se prijateljstvo razvodniti, prijatelji se udaljiti i krenuti svojim smjerovima. Iako ovo može boljeti, normalan je dio života. Ponekad ćeš žaliti za nekime s kim ti se to dogodilo, a ponekad ćeš se preporoditi.

style=width:Opraštanje može biti zbilja teško

Kad si klinac, isprike su jednostavne. Lako je oprostiti nekome tko ti je potrošio flomić ili potrgao neku igračkicu, ali kako se veze kompliciraju – komplicira se i proces opraštanja. Opraštanje neće uvijek stvari vratiti u položaj u kojemu su bile, ali je važan preduvjet za nastavak svake poljuljane veze. To je najteži izazov s kojim ćeš se susretati u odrasloj dobi.

L.B./izvor: Hello Giggles

foto: arhiva, Tumblr

Pročitajte još...

...Tri mudra savjeta za roditelje i njihove tinejdžere...

...Neprežaljene teen godine – evo za čim sve žale odrasli...

...Što se događa u tinejdžerskom mozgu?...

...Srednjoškolski problemi koji nikada ne prestaju...

odrastanje savjeti životna škola

Još vijesti