Slika nije pronađena

Pohađanje srednje škole je period u tvom životu u kojem ćeš naučiti najviše o sebi. Možeš eksperimentirati s novim stilovima odijevanja, novim frizurama, hobijima, interesima i strastima, tipovima ljudi koji ti odgovaraju i slično.

Ponekad ćeš isprobati i neke lošije stvari, ali se nadamo da ćeš shvatiti da su dugoročno upravo to – loše. Nečega ćeš se sjećati sa sramom i nelagodom, zbog nekih ćeš postupaka sigurno i požaliti. Ipak, sve je to dio odrastanja i sazrijevanja koji se najbrže i najšokovitije događa upravo u srednjoškolskom razdoblju.

Zbog straha od starijih i toga kako ćeš se uklopiti, ali i zbog novog stresa koji je intenzivniji nego u osnovnoj školi, dobro bi bilo da zapamtiš ove stvari, bilo da si već na pragu upisa u drugi srednje ili ćeš postati srednjoškolac/ka ove jeseni.

Stariji nisu tako strašni kao što će ti se na prvi dojam učiniti

giphy

Lako je to reći! Možda će te na prvu loptu pogled na trećaše ili četvrtaše (maturante) zastrašiti i ispuniti strahopoštovanjem, ali uvidjet ćeš da uopće nisu tako strašni. Kad upišeš srednju – sprijatelji se s jednim starijim. Sigurno će te ova ideja prestraviti, ali kad pregrizeš tremu i strah i uspostaviš kontakt bit će ti drago što imaš nekoga tko je iskusniji i može ti pomoći snaći se u novoj školi.

San je čaroban – spavaj koliko god stigneš

giphy

Nemoj dozvoliti da te ometaju i dekoncentriraju telefoni, mobiteli, laptopi i tableti na kojima ćeš provjeravati newsfeedove društvenih mreža do dugo u noć. Važno je naspavati se, ma koliko nekul to zvučalo. Primijetit ćeš kako će ti se raspoloženje popraviti, kao i koncentracija, ten i još mnogo toga.

Ne moraš baš sve objavljivati na društvenim mrežama

giphy

Radi selekciju i objavljuj samo bitne stvari jer ćeš u protivnom požaliti zbog silnog vremena koje si na to izgubio/la, ali i fotki i statusa koji će ti se s vremenskim odmakom činiti glupavima i sasvim beskorisnima. Manje objavljivanja – manje su šanse da ćeš zbog neke objave požaliti kasnije.

Ne moraš znati baš svačije ocjene

giphy

A koju si ti ocjenu dobio/la? Normalno je da pitaš sve svoje prijatelje, posebno tijekom prve godine u novoj školi. No kako će vrijeme odmicati, shvatit ćeš da tuđe ocjene uopće nisu važne za tebe i tvoj život. Usredotoči se na svoj uspjeh i učenje i sve će biti cool.


Organizacija vremena je jako bitna

giphy

Odugovlačenje s rješavanjem zadaće ili učenjem za test sve nas je mučilo i muči jer većina osoba voli prokrastinirati (čekati do zadnjeg trenutka, a onda se predozirati učenjem, pisanjem, računanjem i sl.).

Trik je znati kad pretjeruješ u tome! Nije problem pogledati jednu seriju dok učiš, ali nemoj se zanijeti pa pogledati 4 epizode. Ako si sklon/a ovakvim distrakcijama, namjesti alarm na mobitelu koji će te podsjetiti da je sad vrijeme da se vratiš na posao. Nakon obavljenog dijela posla – nagradi se novom epizodom, sendvičem ili šetnjom s frendicom.

Organizacija vremena postaje sve važnija u srednjoj školi, a i kasnije na fakultetu stoga si uvijek moraš ostaviti dovoljno vremena da riješiš sve svoje obaveze.


Unatoč greškicama koje svi napravimo u tom periodu života, srednja škola je zakon i vjerojatno će ti, kad se nakon nekoliko godina budeš prisjećao/la srednje, baš prve dvije godine ostati u najljepšem sjećanju – sve je novo, stariji su uvijek tu da se ugledaš u njih i razmišljaš o tome kad ćeš i ti doći do mature i slično.

Uz ovih nekoliko savjeta krenut ćeš u novu pustolovinu puno samopouzdanije, a samim time ćeš i više izvući iz svega što ti srednja pruža.

L.B./izvor: HelloGiggles

foto: Shutterstock


Pročitajte još...

...Znanstvenici otkrili zašto postoje i čemu služe ‘elite’ u školama...

...Promjene u školama u Hrvatskoj: 9 razreda, vladanje, kreativnost…

...Presedan u školstvu: osmaši s roditeljima na školski izlet!...

srednja škola najljepši period života strah stres savjeti odrastanje

Još vijesti