Slika nije pronađena

Srednja škola je gotova, matura napisana, rezultati su stigli i sve je ok. Upisat ćeš fakultet koji te zanima, tvoji studentski dani tek dolaze. Studiranje zamišljaš kao novi početak s manje stresa, s novim ljudima, stalnim tulumima.. Ali, očekivanja često nisu usklađena sa stvarnošću.

Period studiranja bit će zanimljiv i zabavan, ali i vrlo stresan. Jednog dana s radošću ćeš se prisjećati brucošijada i tuluma, neki će se s gnušanjem prisjetiti hrane u menzi, spore referade i učenja. Kako god bilo, studentski dani imaju jako lijepih i nešto manje lijepih strana. Ponekad brucoši imaju nerealna očekivanja od studiranja.

Evo što te zapravo očekuje:

OČEKIVANJE: Misliš da ćeš naučiti puno novih stvari s lakoćom
STVARNOST: Neće ići tako lako

Uzbuđena si jer jedva čekaš otvoriti hrpu knjiga, početi učiti i totalno se uživjeti u studentski život. Žao nam je, ali moramo ti reći da većinu stvari vjerojatno nećeš naučiti s lakoćom. Opće je poznato da na hrvatskim fakultetima teorije ne manjka, a to znači hrpa naštrebanih činjenica koje ti često neće ni trebati.vs.OČEKIVANJE: Veseliš se brucošijadama i studentskim tulumima na koje ćeš ići
STVARNOST: Vjerojatno nećeš pohoditi sve tulume zbog previše obaveza i stresa

Svaki početak fakultetske godine obilježen je hrpom brucošijada na različitim fakultetima. Tulumi su `maskota` svih studenata, moraš ići na svaki party... E pa, nije baš tako. Sigurno ćeš otići na brojne tulume i brucošijade, ali u vrijeme kada krenu kolokviji ili ispiti nećeš vidjeti ni T od tuluma.

vs.OČEKIVANJE: Ako živiš u domu misliš da će ti cimerica biti super
STVARNOST: Tvoja cimerica uopće ne mora biti super

Jedva si čekala upisati fakultet u drugom gradu i konačno krenuti u `samostalan` život? Odlično, upala si u studentski dom i tvoj novi život može početi. Oduvijek si zamišljala da ćeš sa svojom novom cimericom postati BFF i da ćete živjeti u idili sljedećih 5 godina? Eh...možda si se prevarila. Nisu sve cimerice simpatične niti drage, a često cimerice ni ne postanu prijateljice. Nadamo se da ćeš ipak dobiti dragu cimericu s kojom se nećeš svađati.


vs.OČEKIVANJE: Smatraš da čim kročiš na fakultet postaješ neovisna mlada žena
STVARNOST: Često nećeš biti neovisna

Došao je i taj dan- ideš na fakultet, živiš u domu ili u stanu s cimericom i cijeli svijet je tvoj. Postat ćeš neovisna mlada žena. Sve je to ok i ne želimo ti ubiti očekivanja, ali često nećeš biti neovisna. Ne znači da nećeš naći studentski posao, ali troškovi samostalnog života znaju biti veliki, a tvoji roditelji ako su u mogućnosti uvijek će ti uskočiti s kojom kunom više.


vs.
OČEKIVANJE: Zamišljaš da će predavanja biti zabavna i da ćeš pratiti sve ono što profesor predaje
STVARNOST: Predavanja često traju po cijele dane i nekada su dosadna

Prvi je dan na faksu, sve je super, sve je pet, danas imaš prvo predavanje u 8 ujutro. Cijeli dan traju predavanje, zadnje imaš u 19 sati. Uzbuđenje i koncentracija će ti lagano opadati što ideš dalje s predavanjima. Često će ti se vrzmati misli po glavi: `Jedva čekam da ovo završi pa da odem doma jesti i spavati.`


vs.


OČEKIVANJE: Ne želiš misliti o tome da je ijedan profesor nezanimljiv
STVARNOST: Postoji puno profesora koji će ti biti nezanimljivi

Neki profesori su `stara škola`, što znači da drže duga i većinom dosadna predavanja. Zastarjeli načini predavanja nisu ništa novo u Hrvatskoj (naravno, ne izvode ih svi) te su često dosadna s manjkom videosadržaja i slika. Ali, ubrzo ćeš se naviknuti i na to i pronaći ona predavanja koja voliš isto kao i profesore.vs.


Nemoj da te ovaj članak obeshrabri. Svaki početak je težak kao i studiranje- ali već ćeš se naviknuti i za nekoliko godina ćeš se prisjetiti svojih očekivanja i slatko se nasmijati.

I.P.

Pročitajte još:

Odlazak na faks: očekivanja vs. realnost

Misli koje te muče dok polažeš državnu maturu

7 razloga zašto je kraj srednje škole najbolje što ti se može dogoditi

studiranje faks brucoši

Još vijesti