Slika nije pronađena

Tinejdžeri su dramatični, vrište bez nekog posebnog razloga, barem se to tako može učiniti odraslima te u isto vrijeme imaju potrebu za većom neovisnošću, ali i pripadanjem. Ne čudi ovakvo kontroverzno stanje jer mozak se u ovom razdoblju razvija i mijenja najdramatičnije u životu.

Evo stoga veoma važnih činjenica o tinejdžerskom mozgu:

Kritičan trenutak razvoja

U dobi između 11. i 19. godine događa se kritičan trenutak razvoja mozga. Mozak se mijenja cijeli život, ali u ovom razdoblju brzina kojom se mozak mijenja doista su fascinantni. Tada se razvijaju nove kognitivne sposobnosti i vještine.

Cvjetanje neurona

Obično se mislilo da do treće godine djeteta ono ima najveći rast neurona u mozgu tijekom života. No, najnovija su istraživanja pokazala da se drugi procvat neurona u mozgu događa upravo prije puberteta, za djevojčice oko 11., a dječake oko 12. rođendana. Ovisno od toga što pubertetlija u to doba radi, primjerice guta vampirske romane ili uči voziti automobil, to oblikuje sivu masu mozga.


Nove vještine razmišljanja

Budući se povećava siva masa mozga, povezanost između određenih dijelova mozga postaju intenzivnija te se povećava snaga procesuiranja informacija. Ako se tinejdžerima da dosta vremena i informacija, oni će razviti nove vještine lakše nego do sada. Međutim, kada moraju donijeti odluku na brzinu, ona će biti pod utjecajem emocija jer se u tom razdoblju više oslanjaju na limbički dio mozga u kojem je centar za emocije nego na dio mozga zadužen za razmišljanje. Upravo zbog toga u brzini znaju napraviti veoma riskantne poteze, a kada ih pitate o tome, znaju da to nisu trebali napraviti.

Nastupi gnjeva

Tinejdžeri dobivaju jako mnogo informacija iz svoje okoline, međutim u isto vrijeme još im mozak ne zna kako na njih sve odgovoriti. Također, često ne znaju što to znači suosjećanje jer se jednostavno ne mogu zamisliti 'u cipelama' drugih ljudi. Zato često dolazi do nastupa gnjeva i ljutnje kod tinejdžera.

Intenzivne emocije

U pubertetu dolazi do posebno velikih promjena u limbičkom dijelu mozga. Ovaj dio mozga je ključan za formiranje emocija i sjećanja te regulira ritam srca i krvni tlak. Upravo zbog velikih promjena u ovom dijelu mozga dolazi do jakih emocija kao što su bijes, strah, agresija, uzbuđenje i seksualna privlačnost. Zbog svega se stvara poprilična zbrka i buka u kanalima komunikacije, posebice s odraslima.


Odobravanje vršnjaka

Tinejdžeri sve bolje razmišljaju apstraktno i, iako prema odraslima ne osjećaju neku posebnu naklonost, itekako im je važna naklonost vršnjaka. Za tinejdžerski je mozak veoma važno odobravanje vršnjaka i zato su među vršnjacima voljni napraviti stvari koje inače nikada ne bi sami, samo zato da bi ispali kul.

Povećana spremnost na rizik

Tinejdžerima je potrebna znatno veća količina adrenalina da bi osjetili uzbuđenje koje odrasli osjete s puno manje adrenalina. Ovo je zato jer im je slabije razvijen dio mozga zadužen za kontrolu impulsa i dugotrajnije predviđanje posljedica svojih dijela. Upravo zbog toga tinejdžeri, posebno oni mlađi upadaju u riskantne situacije, probavaju drogu i alkohol, tuku se i slično.

Potreba za više sna

Zzzzzz…. idealno za tinejdžere je 9 do 10 sati sna dnevno. Istraživanja su pokazala znatno manju aktivnost moždanih valova dok tinejdžeri spavaju, a znanstvenici smatraju da je to zato jer upravo za vrijeme sna mozak odlučuje koje neuronske veze ostavlja, a koje prekida, a obzirom na to koliko ih se koristi tijekom budnog stanja. Stoga, ako tinejdžer ne spava dovoljno, može doći do nedovoljnog procesuiranja informacija u mozgu i  pucanja nekih važnih veza što u konačnici može dovesti do zdravstvenih problema, kao što je šizofrenija.

Središte svemira koji nije dovoljno dobar

Podivljali hormoni u pubertetu imaju itekakav utjecaj na mozak. Posebno je važan hormon oksitocin koji, između ostalog, utječe na osjetljivost prema samom sebi pa zato tinejdžeri često misle da su središte svemira i da ih svi promatraju, ali u isto vrijeme taj svemir nije dovoljno dobar za njih.

N.LJ.J.
Foto: Sxc.hu

tinejdžeri Mozak pubertet

Još vijesti