Slika nije pronađena

Nitko nikad nije rekao da je odrastanje lako i često znaš čuti da ti stariji frendovi kažu: 'Nikad se ne bih vratio u te godine i prolazio to što ti prolaziš'. Kao super je imati 14 i biti mlad i ne ići na posao, ali to su mnogima jedne od najstresnijih godina i ponekad rane iz tog perioda ostaju za cijeli život.

To je period u kojem nam se cijelo tijelo mijenja, doživljavamo tisuću i jednu psihičku promjenu, a  tu su još i svi prijatelji, dečki i obitelj uz koje moramo naučiti živjeti. A uz sve to tu je još i škola u koju moramo ići svaki dan jer nam je to nada za bolju budućnost, a nitko ne shvaća da je svaki dan borba koju treba preživjeti.

Odrastanje je ponekad bolan proces koji svi prolazimo:

1. Fizičke promjene u pubertetu: do jučer si bila slatka curica, a sada se gledaš u ogledalo i ne možeš vjerovati što vidiš. Prištići kao da se svađaju koji će biti veći, ne znaš jesu li ti dulje ruke ili noge i zar baš ti moraš dobiti mengu zadnja u razredu?


*Imaj strpljenja, jednog dana ćeš gledati svoje slike i smijati se svemu ovome.


2. Prvo slomljeno srce:
Po prvi puta si počela razmišljati o dečkima i spojevima i zapravo te nije bilo strah pozvati Ivana na dejt. No, on te odbio jer mu se ne sviđaš i osjećaš se kao da se srušio cijeli svemir. Hoćeš li ikad više biti spremna pozvati nekoga na spoj?


*Vjeruj nam da će sve biti u redu. Opet ćeš početi vjerovati u ljubav, ali ćeš i još nekoliko puta imati slomljeno srce. Sve je to normalno.

3. Pritisak društva: Još na ljeto išla si s curkama na sladoled ili vruću čokoladu, a sad se spominje alkohol i vidjela si da ekipa u tvom razredu puši cigarete potajno. Trebaš li i ti probati nešto od toga da se uklopiš?


*Naš odgovor je ne. Ne trebaš raditi ništa što ne želiš -  za par godina neće više biti bitno što kažu Lucija ili Darko iz tvog razreda.

4. Društvene mreže: Ako nemaš Facebook ili Instagram kao da ne postojiš. Ne znaš o čemu se priča ili te jednostavno ne zovu na fotkanje jer te ionako ne mogu tagirati. Hoćeš li zbog toga izgubiti prijatelje?


*Istina je da većina danas ima društvene mreže, ali samo ti se čini da propuštaš nešto bitno. Prava prijateljstva nisu na fejsu, već uživo vjeruj nam.

5. Šminka, šminka i još malo šminke: Ponekad staviš malo pudera kad si u pms-u i prištići počnu divljati, ali ima cura iz razreda koje svako jutro imaju cijelu beauty rutinu. Malo pudera, malo rumenila, sjenilo, maskara i savršena manikura. Ti imaš u torbici samo labelo i korektor.


*Čuvaj svoju mladu kožu. Škola ionako nije mjesto za make up, a kad budeš starija tvoja će ti koža biti zahvalna.

6. Modna pravila: Do jučer si u školu dolazila u trenirci, a sada odjednom postoji hrpa pravila koja se treba poštivati. Kakve boje su IN, koje uzroke moraš izbjegavati i kakav kroj ti najbolje stoji. Ti jedva znaš koja likovna mapa ti treba, a kamoli ovakva pravila.


 

*Nemoj se uopće opterećivati. Oke je da netko prati modu, ali nije u redu terorizirati sve oko sebe. Nosi ono što ti se sviđa, nema smisla mijenjati cijelu garderobu jer je netko odlučio da je sada plavo IN.

7. Promjena ekipe: Od vrtića se družiš s ekipom iz kvarta, ali odjednom si primijetila da ti ljudi više nisu baš pravo društvo za tebe. Trebaš li se nastaviti družiti s njima ili je vrijeme za promjene?


*Ne trebaš ih skroz otkantati, pronađi nove prijatelje i zadrži stare, a vrijeme će pokazati tko su pravi prijatelji.

Svi su prošli ovo. Svaki od tih problema i još sto drugih i to je normalno za pubertet. Tijekom cijelog života imat ćeš problema s prijateljima, dečkom, školom ili nečim drugim, ali u pubertetu se tek oblikuješ kao osoba i zato je posebno teško.

Drž' se, bit će bolje!

Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.


Pročitajte još:

Pet načina da od roditelja dobiješ uvijek sve što želiš

Znakovi da ste ti i tvoja BFF praktički u vezi

Kreativni načini kako se iskupiti nakon svađe


tinejdžeri pubertet stvari

Još vijesti