Slika nije pronađena

Mama i tata sigurno su ti već sto puta pokazali kako raditi određene stvari u kući, ali ih možda nisi shvaćao/la preozbiljno. E, pa to je bilo pogrešno jer će ti one itekako dobro doći kad jednog dana odrasteš i kreneš na faks.

Iako neki klinci ove stvari još nisu sasvim usavršili, ovo je nešto što bi morao znati napraviti baš svaki tinejdžer, a obavezno naučiti prije navršavanja 18-e.

1. Moraš naučiti kako oprati svoje rublje

Da, znamo da je puno lakše kad to radi tvoja mama (ili tata), ali vjeruj nam – jednog dana ovo će ti znanje itekako trebati. Ako ne prije, onda kad odeš na faks i nađeš se ispred perilice za rublje koju ne znaš ni upaliti.

via GIPHY


2. Moraš naučiti kako zaraditi i uštedjeti novac

Da, to je isto važno da naučiš - dok još nije prekasno. Svoj džeparac potrošiš u kratkom roku i nikad ti ništa ne ostane? Prije punoljetnosti obavezno moraš naučiti kako štedjeti, ali i kako samostalno zaraditi da ne bi stalno ovisila samo o roditeljima.

3. Moraš naučiti kako napraviti (jestivi!) ručak

Ne moraš biti masterchef, ali bi bilo dobro da znaš skuhati juhu, ispeći nekoliko komada mesa ili napraviti salatu. Sljedeći put kad se nađeš u kuhinji, a tvoja mama baš kuha, promatraj kako to radi, a možeš je slobodno i pitati za savjet. Kad ogladniš, a sam/a si doma – bit ćeš nam zahvalan/na.

via GIPHY


4. Moraš naučiti kako razgovarati s odraslima
Razgovor s odraslom osobom nije isti kao i kad razgovaraš sa svojom best frendicom. Moraš znati kakav je bonton, odnosno pravila ponašanja pokraj odraslih. Važno je da budeš pristojna i izbjegavaš djetinjasto ponašanje koje ti je prije uvijek prolazilo kod roditelja.

5. Moraš naučiti pospremiti sobu
Prije 18-e godine moraš naučiti i kako pospremiti sobu. I ne, ovdje ne mislimo da stvari samo makneš i sve ih zajedno strpaš u ormar - mislimo na pošteno pospremanje.

via GIPHY


6. Moraš naučiti držati se dogovora
Sigurno ti se dogodilo da si se dogovorio/la nešto s nekim, ali kasnije otkazao/la taj isti dogovor. Ili ti se nije dalo ići ili si sasvim zaboravio/la na dogovor koji ste imali... Svejedno, to je jako djetinjasto i neodgovorno ponašanje. To ti možda može prolaziti u osnovnoj i srednjoj školi, ali nakon 18-e jako teško.

7. Moraš naučiti probuditi se na vrijeme
Dosad te ujutro budila mama, i nije bilo problema? Kad navršiš 18 i odeš na faks - neće biti mame koja će te svakog jutra nagovarati da ustaneš. Zato što ranije nauči kako se probuditi dovoljno rano.

via GIPHY


8. Moraš naučiti kako pomagati drugima
Da, ovo je nešto što će te život ionako naučiti sam, prije ili kasnije. Ali do 18-e godine već bi trebala znati (i željeti) pomagati ljudima, svima onima kojima je pomoć potrebna. Osim toga, jako je važno da si spremna pomoći, bez da zauzvrat očekuješ nešto za sebe.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitaj još:

Na greškama se uči – 15 važnih stvari koje ćeš naučiti nakon 'prekida' s BFF

Znaš li čuvati tajnu? 3 razloga zbog kojih moraš naučiti, ako još nisi

8 stvari koje ćeš naučiti iz svoje prve prave veze

savjeti teen zanimljivost

Još vijesti