Slika nije pronađena

Sigurno ste primijetili da se vaše bake i djedovi najbolje sjećaju perioda između 15. i 25. godine. Ne zato što su im se tada događale najbolje stvari, već zato što upravo u tom razdoblju najbolje pamtimo.

Tog se razdoblja najbolje i sjećamo, a ovo vrijedi i za književne tekstove. Razlog tomu nije samo to što čitamo lektire, nego i naši mladi umovi koji su najotvoreniji za nove informacije.

width:540px; src=https://40.media.tumblr.com/5bb3cc67ce0d7a1417f5a8f2b8a0ab43/tumblr_mv97jhBZJ91qmsghno1_500.jpg alt= data-pin-url=http://gottaspendapenny.tumblr.com/post/65097664190/the-two-loves-of-my-life-books-benedict data-pin-description=Dair 2 B Sherlocked. Captain Swan & Sherlolly :)>

Unatoč tome, srednjoškolcima je čitanje knjiga i lektire najčešće zadnja rupa na svirali. Viši asistent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Lovro Škopljanac, predložio je dvije ideje kako potaknuti srednjoškolce da više čitaju.

Kako bi trebalo osmisliti lektiru za srednjoškolce?

Prvo, ističe kako bi učenicima prvog razreda bilo jednostavnije čitati knjige iz dvadesetog stoljeća, razdoblja koje se trenutno obrađuje tek krajem srednjoškolskog obrazovanja. Tako bi se suočavali s velikim jezičnim preprekama pa bi i estetska dimenzija postala pristupačnija.

Drugo, smatra kako se treba povećati sloboda odabira lektirnih naslova – učenici bi morali moći odabrati naslove koji ih najviše zanimaju. Predlaže da se napravi širi popis iz kojeg bi učenici mogli barem dio birati sami. Taj bi se izbor trebao kontrolirati kako bi učenici ipak prošli sva povijesna razdoblja i stilove pisanja, ali bi im se možda olakšalo kada bi umjesto Ilijade i Odiseje mogli čitati neki lakši ep u stihovima. Tako bi srednjoškolci bili potaknuti da više čitaju, ali morali bi i više razmišljati te pretraživati moguće izbore, a kroz to bi nešto i naučili.

style=width:

Ako i ti misliš da je čitanje zdrava navika na kojoj bi htio/htjela poraditi, evo nekoliko savjeta kako se lakše potaknuti na stvaranje i razvijanje navike čitanja:

* Unesi materijal za čitanje u kupaonicu ili wc. Zvuči ludo, jel da? U kupaonicu je teško šlepati laptop stoga je ono vrijeme koje provedemo tamo gdje i car ide sam dobra prilika za baciti oko na neki strip, lakše štivo ili tanju knjižicu. Tko zna? Možda te toliko zainteresira da ćeš čitanje nastaviti i u nekom drugom ambijentu (spavaćoj ili dnevnom boravku, recimo). Za početak ne moraš čitati ruske klasike – bit će dovoljan i strip kako bi razvili naviku čitanja.

* Za sljedeći rođendan reci prijateljima da ti poklone poklon-karticu u knjižari po izboru. Dio naravno smiješ potrošiti na kemijske u boji i bilježnica s fora koricama, ali pokušaj u toj gomili ponude naći barem jednu knjigu za sebe. Lov na knjige je jednako uzbudljiv kao i čitanje!

style=width:

* Odaberi knjigu o temi koja te zanima. Znamo da lektira ponekad može biti dosadna, zamorna, teška pa i nerazumljiva. Zato posjeti školsku knjižnicu (ili gradsku) i odaberi naslov i temu koji ti se sviđa – bez obzira nalazi li se na popisu lektire ili ne. Počasti se i fora označivačem stranica da uvijek znaš gdje si stao/la sa čitanjem.

* Jedan dan neka bude dan bez tehnologije. Možda će te zbog ovog poteza prijatelji smatrati totalnim čudakom, ali isplatit će se. Odaberi samo jedan dan u kojem ćeš zaboraviti na laptop, računalo, tablet i mobitel i u kojem ćeš se posvetiti samo listanju i čitanju staromodne knjige. Možda ti se zbilja svidi!

* Pitaj roditelje da ti preporuče neki naslov koji je njima obilježio djetinjstvo i odrastanje. Neka uz knjigu prilože i fotku sebe dok su bili tvojih godina, kao i kratko objašnjenje zašto su voljeli baš tu knjigu. Ako ju pročitaš, bit će ti zanimljivo prokomentirati s roditeljima kako si ju ti doživio/jela, a kako oni.

style=width:

Čitaš li ti lektiru? Misliš li da bi više naslova trebalo biti prilagođeno interesima tinejdžera? Koje bi naslove prodložio/la?

L.B./izvor: usred.hr, HuffingtonPost

foto: Shutterstock, Tumblr


Pročitaj još...

...Ove učenike ne muči ‘lektiritis’ – čitaju, komentiraju, predstavljaju...

...Disleksija i disgrafija: svaki deseti učenik ima problema s čitanjem i pisanjem...

...Preko interneta do lektire – obavezna školska štiva dostupna online!...

lektira najbolje pamćenje kako razviti naviku čitanja knjiga Čitanje

Još vijesti