Slika nije pronađena

Tijekom 2017. godine u Hrvatskoj je više od 1100 maloljetnih cura ostalo trudno – to su cure koje su još i sama djeca, a imat će djecu.

Možete nam proturječiti i reći da su i naše mame nas imale mlade, ali svaka cura koja se našla u toj poziciji zna da nije najlakša. 987 njih je rodilo, 157 se odlučilo na prekid trudnoće, a više od 90 posto tih cura nije željelo ili planiralo trudnoću.


via GIPHY


Prosječna dob u kojoj cure stupaju u spolne odnose u Hrvatskoj je 17 godina, a dečki još i ranije – sa 16! Evidenciju vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a dobiveni statistički podaci iz godine u godinu su isti... 2016. godine ostalo je trudno 1500 maloljetnica, od čega je rodilo njih 1200. Priču Jasne koja s 18 ima dvoje djece iznijeli smo vam u članku 'Tinejdžerske trudnoće – iskustvo majke s 15 godina kao upozorenje na problem brojnih cura'.

Pitanje 'roditi ili ipak ne?' je često pitanje i u našoj rubrici 'pitanja & odgovori'. Možemo reći da je već postalo i uobičajeno. No, seksualnog odgoja u školama i dalje nema, a upravo on bi, prema mišljenju roditelja, mogao spriječiti neodgovorno seksualno ponašanje. 85% istih roditelja smatra da razgovor s njihovom djecom može pomoći da se ona ponašaju odgovornije, a i on se rijetko vodi. Do tih podataka je došla udruga 'Korak po korak' koja je provela istraživanje u okviru projekta 'Mama je mama'.

'Sve cure u toj situaciji suočene su s osjećajem krivnje, zabrinutosti, neizvjesnosti i straha i imaju osjećaj da su prepuštene same sebi. Upravo zato ključna je podrška partnera, obitelji, prijatelja i okoline', napomenula je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge za Glas Slavonije.  

Iz projekta je nastao i portal 'Mama je mama' i savjetovalište namijenjeno maloljetnim trudnicama, roditeljima, njihovim prijateljima i članovima obitelji.
I baš kao što podaci govore za sebe, i ti možeš govoriti za sebe! Ako se nađeš u problemu zvanom maloljetnička trudnoća, zovi savjetovalište na broj 01-2442-061.


Foto: Profimedia/Giphy/maloljetni-roditelji.net

M.Z.


Provjeri još...

Kad se sa seksom krene prerano - što kad trudnoća dođe u tinejdžerskoj dobi?

UPS NA KVADRAT 'Trudna s 19', 'jesam li gej' i 'seks za novac' su teme najčitanijih pitanja proteklih tjedana

Tinejdžerske trudnoće – iskustvo majke s 15 godina kao upozorenje na problem brojnih cura

Maloljetnička trudnoća tinejdžerice Hrvatska roditi

Još vijesti