Slika nije pronađena

Autorica knjige 'Ugly Little Girl' ponudila je 5 trikova kojima možete podići vlastito samopoudanje – zanima vas koji su?

Elizabeth Kesses ne pamti školske dane kao lijepo razdoblje: često je bila na meti vršnjakinja zbog svog neobičnog izgleda što je rezultiralo razvijanjem poremećaja u prehrani i dubljih trauma. Kada je odrasla, odlučila je suočiti se sa svojim problemima, a potom je napisala i knjigu 'Ugly Little Girl' kako bi pomogla djevojkama koje se nalaze u sličnoj situaciji.

Ukoliko se ne osjećate dobro u vlastitoj koži, možda ne bi bilo loše da pročitate njene knjige, a mi smo za vas izdvojili 5 trikova pomoću kojih možete poraditi na svom samopouzdanju.

1. Kada se pogledate u ogledalo, ne slušajte onaj kritični glas iz glave

Komentirajte stvari koje volite na sebi, a nisu nužno vidljive na prvu; kao primjerice 'danas su mi oči tako svijetle' ili 'puna sam pozitivne energije'. Prema sebi smo najokrutniji – one stvari koje si sami izgovorimo nikada ne bismo rekli nekome tko nam je drag.

2. Slavite tri stvari svaki dan

Svi smo skloni gunđati o danu; bio je prometni zastoj pa sam kasnila, padala je kiša cijeli dan, opet se nisam naspavala. A zašto lijepe stvari prođu neopaženo? Budite sretni zbog sitnica; to može biti ispečena torta, ispunjena zadaća ili samo jedno 'hvala' koje ste dobili od starije gospođe dok ste joj pridržavali vrata.

3. Ne pričajte o kilama

Curke često potežu ovu temu kada su s frendicama – koliko su se udebljale, koliko bi trebale smršaviti i što ne jesti. Izbjegavajte te teme! Pričajte o važnijim stvarima koje vas ispunjavaju i vesele.


4. Saznajte što volite i bavite se time

Pozitivni psiholozi tvrde da naše vrline žive u 5 područja: umjerenost, mudrost, hrabrost, čovječnost i pravednost. U svakom području nalaze se neotkriveni talenti koje sami morate pronaći. Ako je primjerice vaše dominantno područje hrabrost, angažirajte se u nekoj udruzi za promicanje prava potlačenih društvenih skupina – osjećat ćete se bolje.

5. Redefinirajte pojam ljepote

Živimo u kulturi gdje se o drugima sudi na temelju njihova izgleda, odjeće, tijela, kose, zubi.. Postavite nova mjerila! Postoje mnogi ljudi koji su postigli velike stvari svojim radom kao primjerice sportaši, borci za ljudska prava, kuhari.. I da – pokušajte obuzdati selfie opsesiju!

Foto: Instagram
I.N.

samopuzdanje trikovi

Još vijesti