Slika nije pronađena

2020. je bila i više no kaotična godina za sve nas, ali doslovno na ljude na području cijelog svijeta. Svi željno iščekujemo sljedeću jer se nadamo da će biti bolja. Ne možemo utjecati na stvari koje se događaju oko nas, ali možemo utjecati na stvari koje mi radimo u takvim određenim situacijama.

Zato su novogodišnje odluke i promjene koje želimo napraviti za 2021. odličan pokazatelj hrabrosti koju imamo. Napravili smo popis nekih novogodišnjih odluka tako da ne moraš previše razmišljati koja bi to mogla biti, samo baci pogled na popis! Novogodišnje odluke se svake godine pojavljuju u ovo vrijeme i u različitim oblicima. Većina nas bi se željela odlučiti na neke od tih, ali na kraju ipak odustanemo te nastavljamo u tonu u kakvom smo i završili prethodnu godinu. Naravno, Nova Godina ne mora biti jedino razdoblje kada bismo trebali promisliti o našim odlukama, ali ipak obilježava neku novu stranicu u životu i svježi početak na kalendaru. Zato ove godine promijenite nešto u svojoj svakodnevnoj rutini, nemojte to ostavljati za sutra, jer ćete se osjećati puno bolje i tako ćete u optimističnom duhu i započeti 2021. godinu.


Početi štedjeti

Jedna od najboljih novogodišnjih odluka je definitivno – štednja! Nebitno radi li se o štednji kada se ona baš službeno otvara u banci ili pak stavljanjem novaca u kasicu prasicu. Postoje razni oblici koji se mogu otvoriti i u banci preko računa, ali najjednostavniji način je vlastito skupljanje novaca. Ako nemate veliku čežnju za uzimanjem novaca iz kasice te ako ste ustrajni u takvom obliku štednje, svaki dan 5 kuna u kasicu i do kraja godine ćete imati lijepu količinu novaca. Osim što ćete se moći počastiti, samim tim stvarate naviku i za buduće godine pa vam štednja neće biti nikakav problem.

Surađivati na izvannastavnim aktivnostima/projektima

Izvannastavne aktivnosti i vanjski projekti u školama i na fakultetima su odlične prilike za prikupljanje raznovrsnih iskustava. Naravno, potrebno je uložiti truda u slobodno vrijeme kako bismo se posvetili ovakvim stvarima, ali osim što stvaraju iskustva, šire vidike za budućnost! Neke osobe su se baš pronašle u tim projektima i na kraju upisale fakultete ili dodatne tečajeve na neku od tema koju su obrađivali na projektu. Osim toga, postoje brojne mogućnosti putem koji i putuješ van granica Republike Hrvatske, ali u svrhu tih projekata.

Početi trenirati

Isforsirana novogodišnja odluka koja se već gooodinama proteže kao jedna od najbitnijih, ali moramo priznati, ona zaista i je bitna. Trening, ili bilo kakva vrsta tjelesne aktivnosti na dnevnoj bazi, uvelike pomaže pri jačanju i ostvarivanju imuniteta koji doprinosi boljem zdravlju. Neki treniraju profesionalne sportove, drugi imaju treninge kod kuće, a ako se ne vidiš ni u jednoj od ovih dviju stvari, odaberi šetnju. Pola sata – sat vremena šetnje dnevno će ti pomoći da se bolje osjećaš, razbistriš misli, a ujedno obaviš svoju dozu tjelesne aktivnosti koja je potrebna za normalno funkcioniranje organizma.

Vraćanje starim hobijima

Ova odluka je definitivno zaslužila biti na ovome popisu jer može kvalitetno ispuniti naše slobodno vrijeme. Uvijek za hobije govorimo izlike poput 'Trenutno nemam vremena za to, imam drugih obaveza' ili nam se jednostavno ne da. Međutim, slobodno vrijeme koje imamo možemo iskoristiti na puno kvalitetniji način, a i svi smo sami toga svjesni. Zato se vrati plesu, pjevanju, fotkanju, slikanju ili sakupljanju sličica i tako ispuni svoje vrijeme.

Naučiti organizirati vrijeme

Rečenica koja nas prati tijekom školskog i studentskog života je 'Dobra organizacija je ključ uspjeha', a najgore od svega je što je ona i zaista istinita! Dobra organizacija obaveza i nadolazećih aktivnosti nam može pomoći na način da imamo više vremena za sebe jer se ne fokusiramo toliko na to što sve trebamo napraviti, jer većinu toga već jesmo onako kako smo si prethodno organizirali.

Početi volontirati

Volontiranje je također odlična zamisao za ispunjavanje slobodnog vremena. Osim što će biti zabavno, osjećaj nakon volontiranja je uvijek poseban pogotovo ako svojim doprinosom pomažeš nekome kome je to potrebno. Danas su volonteri u manjini te ih se uvijek traži u različitim aspektima – od pomoći kod osoba starije životne dobi do volontiranja u azilima za životinje. U svakom slučaju, bilo kakva vrsta volontiranja je odlična tako da može biti jedna od vaših novogodišnjih odluka.

Više čitati knjige

Kako napreduje suvremena tehnologija, tako se smanjuje čitanje knjiga i literatura. To je činjenica koje smo svi svjesni, ali su i brojna istraživanja na temu ovoga dokazala isto. No, čitanje knjige nekada zna biti i više no opuštajuće, a samim tim obogaćujemo i proširujemo svoj vokabular (što će nam svakako biti potrebno u životu). Osim toga, poštujemo i štitimo svoj vid jer, kako bi se sve naše bake složile, inače ostavljamo oči na tim malim ekranima.

Odvojiti više vremena za opuštanje

Možda zvuči bezazleno, ali potrebno je odvojiti vrijeme za sebe i priuštiti si opuštanje. Ne mislimo opuštanje u smislu alkoholiziranog stanja, već ono opuštanje kada odvojite vrijeme sami za sebe i pružite si stvari za koje inače možda nemamo vremena. Bilo da se radi o movie maratonu, kompletnom detoxu ili čitanjem knjige – sve se podrazumijeva pod opuštanjem ako mi samo uživamo u tome i poslije se osjećamo bolje.

Naučiti nešto novo

Ne mora biti nešto potpuno novo, može biti i nadogradnja nekog prethodnog znanja. Bilo da se radi o kuhanju pa je u pitanju isprobavanje novih i kompliciranijih recepata ili o uključivanju u neki sportski klub. Svaka nova promjena koju donesemo u našim životima utječe na nas i više no što mislimo tako da je svaka promjena, pozitivna promjena.

Posvetiti više vremena obitelji

Upravo vrijeme pandemije u kojoj trenutno živimo nam je najbolji pokazatelj koliko trebamo biti zahvalni i sretni ako oko sebe imamo ljude koji su zdravi. Ovdje ponajviše mislimo na naše obitelji i trenutke koje provodimo s njima, a da nam se nekada čine bezazlenima. No, više vremena u obiteljskom okružju svakako podiže raspoloženje, posebno ako se npr. igraju zajedničke društvene igre.

Više druženja s prijateljima

Osim što bismo trebali posvetiti više vremena obitelji, trebali bi i provesti više vremena s prijateljima. Ali ne po noćnim klubovima, jer su to izlasci, a ne druženja, već neka intimnija događanja koja se mogu organizirati i unutar naša 4 zida. Game ili movie night uz kokice, Colu i dobar osmijeh je definitivno pun pogodak za jačanje, ali i održavanje postojećih prijateljstva.

Pogledajte još:

Iskoristi godinu do kraja: 20 stvari koje trebaš napraviti prije kraja 2020. godine!

Nemaš ideje za novogodišnji make up? Donosimo ti njih čak 11 koje možeš iskopirati!

Imaš li već svoju listu? Ovo su najgluplje novogodišnje odluke

planovi realne odluke odluke Nova godina novogodišnje odluke

Još vijesti