Slika nije pronađena

Zagrljaj je prirodni lijek – tako se rukujemo iz srca.

Potrebna su nam četiri zagrljaja da bismo preživjeli, osam da bismo se održali na životu, a 12 da bismo svaki dan malo narasli.

Svi sigurno znate da su med i limun dobri kad se prehladite, ali jeste li znali da i običan zagrljaj može pozitivno utjecati na vaše zdravlje?

Osim što je dobar za dobiti ga, još je bolji kad ga nekome date tako da ste uvijek u plusu, bez obzira pružate li ga ili primate. Zbližava ljude, tješi ih i razveseljava, a možda će u slučaju tebe i simpe baš dugi, topli zagrljaj stvari zakotrljati na neki novi nivo...

Grlite se što češće, čvršće i dugotrajnije jer grljenje ima mnogobrojne pozitivne učinke za tvoje tijelo i psihu.

style=width:Smanjuje rizik od srčanog udara

Ako imaš povišen tlak ili ti netko iz obitelji pati od slabog srca – grljenje može pomoći. Studije su pokazale da grljenje može sniziti visoki tlak, ali i smanjiti rizik od srčanog udara. Također opušta i mišiće i puni ih kisikom što može pomoću u rješavanju neugodnih bolova.

Rješava te stresa i smiruje živce

Grljenje je jednostavno super! Povećava razinu oksitocina – hormona koji je odgovoran za stvaranje osjećaja povezanosti i seksualnu privlačnost (tzv. ljubavni hormon). Oksitocin također smanjuje osjećaje depresije, tjeskobe i usamljenosti. Riješi se osjećaja tuge jednostavnim lijekom – zagrljajem!

style=width:

Grljenje može produbiti odnose s prijateljima, obitelji i dečkom/curom

Ne samo da se grljenjem izlučuje oksitocin nego i serotonin i dopamin koji ti pomažu da se osjećaš bolje jer podižu raspoloženje. Grljenjem se stvara osjećaj povjerenja i sigurnosti što će osnažiti svaku vezu i spojiti osobe koje se grle na jednom sasvim drugom nivou.

Grljenje osnažuje imunitet i samopouzdanje

Lagani pritisak koji nastaje zagrljajem aktivira solarni pleksus – snažnu energetsku čakru. Stimulira i žlijezdu koja se zove timus, a koja svojim djelovanjem može pomoći popraviti narušeni imunitet jer potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca (limfocita). Osim toga, zagrljaji koje su nam davali mama i tata kad smo bili mali i kasnije u životu budit će iste osjećaje ljubavi koji će nam popraviti samopouzdanje.

Možeš promijeniti svijet

Nije šala! Jedan zagrljaj možda je baš to što drugoj osobi očajnički treba! Napravit ćešp veliku razliku u životu te osobe, naučiti kako davati i primati te da ljubav ide u dva smjera. Učinci zagrljaja jednaki su onima kad se smijemo ili meditiramo – uče nas da budemo prisutni u trenutku.

style=width:

L.B./foto: Shutterstock, Tumblr

Pročitajte još...

...Čudno ili simpatično? Jakna za zagrljaje...

...LMAO: kako ti smijeh poboljšava život...

...Neobične stvari koje podižu raspoloženje...

grljenje pozitivni učinci na psihu i tijelo zagrljaj savjeti

Još vijesti