Slika nije pronađena

Postoji drevno vjerovanje da svaki mjesec u godini ima svoj poludragi kamen. Smatraju se odličnima za pročišćavanje energije, podizanje raspoloženja, zaštitu, ali i bolje zdravlje.

Obzirom da na sebe privlače svu negativnu energiju koje se želimo riješiti, prije nego na sebe staviš novi kamen – obavezno ga ‘isprazni’ i očisti od loše energije (na internetu ćeš pronaći savjete kako to napraviti).

Ako te privlači ideja nekog određenog poludragog kamena – obavezno nabavi taj, bez obzira na mjesec rođenja, ali ako nisi sigurna koji bi kupila – odaberi po datumu rođenja.

Osobe koje se razumiju u poludrago kamenje reći će da je najbolje da ‘kamen odabere tebe’.

Ako si rođena u siječnju:

foto: Twitter@julie_joias

Tvoj poludragi kamen je granat! Granat je prekrasni mineral, a naziv mu potječe iz latinskog 'granum' što znači zrno šipka. Uz njega su vezani brojni mitovi. Nosili su ga križari, koji su vjerovali da će im on osvjetljavati put do kuće. Na Istoku je granat najrasprostranjeniji i najstariji talisman. U prošlosti je tamnocrveni granat bio jedan od najpopularnijih poludragih kamena medu čarobnjacima, vjerovali su da nakit od njega štiti od svakog zla.

Kako djeluje: Potiče odvažnost i hrabrost, jača povjerenje i snagu volje, potiče vjernost i iskrenost. Razvija našu fantaziju i želju za isprobavanjem nepoznatog. Njegova bordo boja označava magičnu moć ljubavi i strasti, čiste i nevine ljubavi. Granat označava ljubav i vjernost a onog tko ga nosi ispunjava ljubavlju, neranjivošću i dobrim raspoloženjem. Poučava nas kako slušati glas svoje duše a ne stereotipe i predrasude.

Nosi ga kad poželiš steći novog prijatelja ili prijateljicu!

Ako si rođena u veljači:


foto: Twitter@jewelsofcrystal

Tvoj kamen je ametist! ametist je u prvom redu kamen duhovne čistoće, mudrosti, meditacije ili biskupov kamen. On je simbol promjene, otvara  mnoge tajne života, pomaže nam shvatit značenje snova i vizija, obogaćuje naš pogled u budućnost. Podržava stvaranje novih ideja i dodaje im motivaciju za razvoj

Kako djeluje: Pomaže ti razbistriti glavu pa ćeš uz pomoć ovog kamena misliti brže i britkije. Također ti daje spokoj i mir.

Nosi ga kad se približava kraj polugodišta i školske obaveze te počnu stresirati.

Ako si rođena u ožujku:

foto: Twitter@renesimcom

Tvoj kamen je akvamarin! akvamarin je kamen mistika i traženja čistoće srca, hrabrosti i odvažnosti. Zbog svojih boja donosi nam radost, svijetlo i nadu. Po starim vjerovanjima akvamarin je kamen vizionara, lječitelja, zaštitnik je mornara i putnika na moru. Nositelj ovog kamena zadržava mladost, partnersku vjernost i blaženost ljubavi i sreće.

Kako djeluje: Ovaj će ti kamen smiriti živce, donijeti ljubav, nadu i sreću.

Nosi ga kad poželiš loše vijesti pretvoriti u nešto što ćete nasmijati.

Ako si rođena u travnju:

foto: Twitter@celsteeldiamond

Tvoj kamen je dijamant! Stari Grci dijamante su smatrali suzama bogova. Nerijetko se smatra savršenstvom jer svojim izgledom i neuništivošću simbolizira jaku volju, snagu, moć i ljepotu. Nošenje dijamanta potiče hrabrost, nadu i velikodušnost čovjeka koji ga nosi, a u srednjem vijeku se vjerovalo da ima moć u borbi protiv zlih sila. Danas je simbol ljubavi i obećanja vječne odanosti.

Kako djeluje: Potiče osjećaj hrabrosti, nepobjedivosti i dobroga zdravlja.

Nosi ga kad poželiš simpatiji reći da ti se sviđa.

Ako si rođena u svibnju:

foto: Twitter@japanangel007

Tvoj kamen je smaragd! Ljepotu ovog kamena cijenili su egipatski faraoni kao „Kleopatrin kamen“. U plemenu Inka smatran je svetim kamenom. Smaragd slovi za dragulj besmrtnosti, mladosti i proljeća, donosi sreću i pobjeđuje iskušenje, a njegova kristalna zelena boja ulijeva mir, daje nadu, pojačava osjećaje i produbljuje strasti. Pomaže nam slušati, razumijeti, suosjećati sve koji trebaju našu pomoć.

Kako djeluje: Donosi ti sreću, ljubav i vjernost. Kaže se da promijeni boju ako ti je dečko nevjeran.

Nosi ga kad roditelje želiš nagovoriti na nešto (da te puste na tulum, na sleep-over ili na spoj s dečkom).

Ako si rođena u lipnju:

Tvoj kamen je biser! Tijekom povijesti, brojne kulture vjerovale su da su biseri mjesečeve suze. Budući da ih se uzgaja organski smatra se da pomažu onome koji ih nosi da budu u kontaktu s prirodom i žive jednostavnim životom. Biseri potiču i mudrost, smirenost, dostojanstvo, poštenje i darežljivost.

Kako djeluje: Potiče skromnost, ritam, skromnost i ljepotu.

Nosi ga kad ustaneš na lijevu nogu i kad se ne osjećaš baš najbolje.

Ako si rođena u srpnju:

foto: Twitter@ruby_redsky

Tvoj kamen je rubin! Rubin je simbol vatrenog srca, životne energije i ljubavnih emocija. Zato je rubin simbol velikih ljubavi i ljubavnika. Rubin spaja duhovno i materijalno.

Kako djeluje: Osjećat ćeš se kao da je cijeli svijet tvoj, kao da si rođena pod sretnom zvijezdom. Potiče osnaživanje prijateljstva, snage, osjećaja harmonije i entuzijazma.

Nosi ga kad se tvoje prijateljice posvađaju i nastupi prava drama.

Ako si rođena u kolovozu:

foto: Twitter@dyon_damas

Tvoj kamen je peridot! Naziva se još i olivin ili krizolit. Njegov sjaj daje nam toplinu, životnu radost, svježu energiju te kao svi ostali zeleni minerali umiruje i pročišćava cijeli naš ogranizam. Unosi toplinu u čovjekov emotivni život, razvija mentalne sposobnosti, umiruje i uravnotežava naše misli. Peridot je kristal inspiracije i prosvijetljenja. Otklanja nesigurnost, bezmoćnost, melankoliju, depresiju te ublažava tugu. Vrlo je širok njegov utjecaj na psihičkoj razini.

Kako djeluje: Donosi ti uspjeh, mir i ljubav. Također pomaže kod noćnih mora.

Nosi ga kad ti se dogodi neka neugodna situacija u životu pa ti se učini kao da proživljavaš scenarij iz svoje najgore noćne more.

Ako si rođena u rujnu:

foto: Twitter@gyrstonec

Tvoj kamen je safir! Safir je simbol neba. Pripada planeti Saturn. Vjeruje se da svome nositelju donosi snagu, čast i vječni život. Od srednjeg vijeka Safiru se pripisuju najviše duhovne vrijednosti.

Kako djeluje: Ovaj kamen zadužen je da se osjećaš dostojanstveno, odano, smireno, čisto, mudro.

Nosi ga kad moraš održati govor pred kolegama i učiteljima iz škole, prezentirati neki projekt ili općenito obraćati se nekome u javnosti.

Ako si rođena u listopadu:

foto: Twitter@smoothFLL

Tvoj kamen je opal! Postoje žuti i ružičasti opal. Opal žuti pojačava intuiciju, harmonizira duševno stanje, te se koristi za liječenja depresije. Ružičasti opal je kamen srca, koji umiruje nemir i emotivna uzbuđenja. Daruje nam mir i ravnotežu. Pokazuje nam kako živiti s pregledom u sadašnjosti. Pomaže nam riješit se srama i treme, osjećaja manje vrijednosti. Razvija ljubav prema svemu što nas okružuje.

Kako djeluje: Potiče nadu, nevinost i čistoću.

Nosi ga kad poželiš renovirati i preurediti sobu ili se osjećaš potišteno.

Ako si rođena u studenom:

Tvoj kamen je topaz! Topaz je blag kamen, donosi radost, velikodušnost, obilje i dobro zdravlje. Poznat kao kamen ljubavi i sreće, doprinosi uspješnom ostvarivanju ciljeva. Potiče izražavanje ideja i prenošenje mudrosti.

Kako djeluje: Vezuje se uz iscjeljivanje, mudrost, hrabrost, iskrenost i toplinu.

Nosi ga kad poželiš riješiti u svojim vezama nešto što te muči, bilo s prijateljicom, bilo s dečkom.

Ako si rođena u prosincu:

foto: Twitter@ggjewleryshop

Tvoj kamen je tirkiz! Tirkiz stvara snažno polje djelovanja okolo našeg tijela i tako nas čuva od negativnih energija. Smatra se da je odličan čuvar protiv crne magije i svih štetnih utjecaja. Tirkiz ima jedno neobično svojstvo, kod nadolaska loših situacija ili gubitka zdravlja upozorava nas na promjene tako da mijenja svoju boju.

Kako djeluje: Donosi ti sreću, radost i dobru sudbinu.

Nosi ga kad poželiš rasturiti neki ispit!

L.B./foto: Shutterstock, Twitter

...Pročitaj još...

...Najpoznatiji dragulji svih vremena...

drago i poludrago kamenje mjeseci kroz godinu djelovanje

Još vijesti