Slika nije pronađena

Imaš problem koji jednostavno ne znaš kako riješiti? Obrati se za pomoć svojim vršnjacima u našoj rubrici 'Pitanja & Odgovori'. Netko je uvijek tu tko će ti dati dobar savjet.

Svi imamo neke probleme koji nas muče, a samo zato što sami ne vidimo kako ih riješiti, ne znači da nisu rješivi. Zato ste si i ovog tjedna davali savjete na najrazličitije teme. Jedna koja postaje aktualna sve više je ljeto i mršavljenje. Ljeto samo što nije tu, a svi koji nisu zadovoljni svojim izgledom, sada kreću s dijetama, vježbanjem i mršavljenjem. Imali ste i vi savjete na ovu temu, a bili ste i brutalno iskreni u svojim odgovorima. Zbog izgleda cure (ipak češće nego dečki) imaju problema sa samopouzdanjem, a imate neke ideje i kako se nositi s time. Zadnja tema koju izdvajamo ovog tjedna je pronalazak prijatelja u razredu. Škola možda je uskoro gotova za ovu godinu, ali ljeto će proći u tren oka.

1.Ljeto...
Pozz Teenovci! Ovako moj problem ja taj da se sramim skinuti u kupaći. Udebljala sam se jako puno od prošle godine i imam 85-90 kg. Jako me sram toga. Odlučila sam u 2020. da smršavim bar 10 kg do ljeta. Naravno da je to moguće uz trud i rad. Ali ja jednostavno nisam takva. Krenula sam se zdravije hraniti i vježbati kod kuće, i odustala nekoliko dana nakon. Jednostavno ne mogu. Želim početi mršavjeti, a ne znam kako. Meni je to teško s obzirom da sam tip osobe koja brzo dobiva kilograme. Zadnjih mjesec dana stalno tražim po internetu neke dobre dijetice, vježbe i to. Jučer sam našla vježbe za mršavljenje nogu i krenula. Prvi korak je bio nešto s čučnjevima. Ja sam odustala nakon jednog. Iskreno sram me svojih kilograma. Svi mi kažu da sam lijepa (onako lice, kosa i to...), ali za tijelo smatram da je užasno. Čak se zbog debljine ne želim kupati ove godine :(. Je li ima netko neki savjet kako da krenem. Stvarno volim jesti, ali mi je problem smršavjeti, ne mogu si pomoć.....

Neki od vaših odgovora:
michaela_octopus: Problem kod svih koji imaju višak kilograma je da gotovo stalno jedu. Potrudi se jesti samo kad s gladna i to isto da ti ne budu neki preveliki obroci tj. nemoj se prejedati. Također će ti u neku ruku pomoći da ne jedeš brzo već polako i to male zalogaje i dobro ih usitni. Stvar je u tome da ćeš onda pojesti manje jer će tvoj mozak stići dati znak da si sita. No nije samo u tome stvar, naravno. Potrudi se jesti što manje nezdrave hrane. Slatko i masno izbjegavaj koliko možeš i uz to sve potrudi se biti što više fizički aktivna. Držim fige da budeš u kupaćem ovo ljeto ;)

emotivnomrtva: Punooooo šetaj, vozi bicikl, role ili bilo što, samo da si aktivna, pokušaj ne jesti navečer, nemoj se pretrpavati hranom i vidjet cćeš kroz neko vrijeme da kile idu dolje.

SaddlerAgain: E vidiš ja NIKADA ne bi ljude nagovarao ni tjerao na vježbanje i da jedu manje. To TI trebaš željeti. Zapitaj samu sebe, je li vise voliš burek i pizzu ili ravan trbuh? Nema i jedno i drugo. Nitko te neće tjerati, nikome ne smeta ako ti više voliš burek. Samo tebi smeta. Ako previše voliš jesti, moj savjet ti je ne počinji vježbati, jedi. Nisu svi stvoreni da izgledaju brutalno i da budu najbolji u tome. Neki su stvoreni da jedu bureke, da nisu, propale bi pekare. Ljudi tvog mentaliteta (a takvih je 95%), i kad smršave vratit će se na staro. To nema svrhe. Nemoj počinjati, vjeruj mi, ako ne misliš do kraja života paziti. Nema smršavit ću 10 kg i opet po colu i burek. NEMA. Pit ćeš vodu do smrti ili budi debela. Tužna gruba istina.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

2.Sama sebi rušim samopouzdanje
Imam 20 godina i dečka dvije godine. Tek sada nakon dvije godine sam shvatila da sam sama kriva za svoje ljubomorne ispade. Dečko stvarno nije ništa napravio ili rekao. Nego kao da ja tražim problem. Znam da voli velike grudi, ma obožava ih, a ja imam male. Pitam ga za neku djevojku iz časopisa jesu li mu ok te grudi i on iskreno kaže 'da', onako kao da ne želi reći. I ja si onda stalno govorim da mu nisam dovoljna, da će me ostaviti, da će me prevariti itd. Znači samoj sebi rušim samopouzdanje. Ne znam kako to spriječiti. On me toliko voli, obožava sve na meni, iako nisam njegov tip, svejedno me obožava, iskren je bez obzira na posljedice, ALI JA SVEJEDNO SEBI RUŠIM SAMOPOUZDANJE s glupostima. Kako to spriječiti?

Neki od vaših odgovora:
ivan995: Budi svoja i vjeruj u sebe i svoje sposobnosti nije sve ni u guzicama i sisama. Tvoj dečko je s tobom zato što te voli i obožava takvu kakva jesi i ne mijenja se radi drugih. Dečku si odlična takva kakva si i to je jedino bitno.

Colors: Vidiš da se sviđaš svom dečku ovakva kakva jesi. Da mu se ne sviđaš ne bi bili zajedno.

jednaosoba5: Iz teksta se da zaključiti da je jako dobar prema tebi, a lik koji je dobar te sigurno neće prevariti radi nečijih sisa. Kad je netko zaljubljen, to se ne temelji na sisama/dupetu nego više na faci osobe i figuri.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

3.Nitko sličan meni
E ovako. Je li moguće da u mom razredu (2.sam razred srednje) nisam pronašla ni jednu sličnu osobu (frendicu) kao ja? Ja sam mislila još kad sam bila osnovna da ću sigurno naći nekog sličnog sebi - kako od 30 djece da ne nađem nekoga sličnog. Ali jednostavno nitko nije u potpunosti moj tip - kad ja nešto kažem, obično se ne slože/misle drugačije, slušaju drugačiju glazbu, izlaze s drugačijim osobama... Željela bih nekog kao ja s kime ću što bi se reklo 'kliknuti' (ali mislim uživo, u školi, ne tipa online). Nekako nisu oni onako 100% moj tip, a kad pogledam svatko je našao nekog svog i čini se da imaju puno 'svojih'. Što se tiče drugog razreda, nije baš tako jednostavno, nismo na istim satovima, malo smo da kažem 'udaljeniji',a stvarno bih voljela imati barem jednu, ne mora više, s kojom sam super, bliske, s kojom se mogu dopisivati svakog dana o svemu, u školi da idemo na odmor/neke dodatne satove itd. Zanima me ima li netko sličnu situaciju, što mislite o tome, kako to da nitko nije kao ja (u smislu da nisam našla sličnog sebi s kim sam se shvatila -to je to- bff). Ne kažem da su ostali svi loši, nego neki mi onako uopće ne odgovaraju (po svemu), neki su ok, zanimljivi, slični donekle, ali opet to nije to, nismo se zbližili do mjere bff i bliske prijateljice. Čini se kao da i one s kojim bih se baš družila - imaju neke svoje ili se druže s nekima koji opet nisu moj tip. Možda sam zakomplicirala, ali razumijete što hoću reći.

Neki od vaših odgovora:
Mica385: Gle ne možeš tražiti istog sebi jer je to ne moguće. Tipa moje društvo od nas 10, svatko voli drugačije pjesme slušati, kad upoznaš nekog malo bolje upadneš u neki bevze problem, tako se zbližite tako je bilo i meni. Samo se pokušaj upoznati i pozovi bilo koga van i onda prva dva puta možda neće biti toliko tema, ali kasnije će biti sve u redu.

kika6469: Imaš previsoke kriterije. Takva prijateljstva kakva ti zamišljaš postoje samo u bajkama. Nitko se ne slaže 100%, a i 80% je čista rijetkost. Možda ti se neka prijateljstva čine super, ali ti ne vidiš drugu stranu priče onda kad ti nisu u vidokrugu. Ključ dobrog prijateljstva je razumijevanje i prilagođavanje, a ne poklapanje.

Crybaby05: Eh, a da su svi isti, netko bi se našao i plakao kako ne može naći nikog posebnog i drugačijeg od sebe. Eh sad ovisi je li ti još nisi s nikim kliknula ili nikome ni ne daješ priliku da kliknete. Ako tražiš nekoga tko je 100% sličan tebi - tražiš previše. Svaka osoba je drugačija na svoj način i svaka ima neke svoje specifičnosti. To što je netko već našao nekog svog je vjerojatno jer se prilagodio osobi koja mu se činila najpristupačnijom i/ili osobi koja mu je najviše sjela. Eh sad, sjest ti može netko s kim nemaš gotovo nikakvih dodirnih točki, samo trebaš imati otvoren um. Neke od mojih najbližih prijateljica imaju totalno drugačije zanimacije i stavove, ali ipak imamo milijun tema i lijepih uspomena. Naravno da se ne trebaš i ne moraš družiti s ljudima koji su totalno drugačiju od tebe, ali hoću reći da i od takvih možeš puno naučiti, što o sebi, a što o drugima. Ako želiš nekog sličnijeg sebi kreći se u takvom krugu ljudi. Npr. ako voliš čitati priđi nekom u knjižnici, ako voliš sport, upiši se na neki trening i slično. Mada ni tad nije 100% sigurno da ćeš naići na nekog skroz sebi sličnog, ali makar ćeš imati iz čega započeti razgovor.

>> Sve odgovore na ovo pitanje pročitajte ovdje

Foto: Giphy/ Shutterstock.com - WOVE LOVE/ Shutterstock.com - fizkes

M.T.

Pogledajte još:

Najčitanije teme tjedna: Je li samoubojstvo sebično, funkcionira li veza u troje i prvi dan srednje

Najčitanije teme tjedna: Veza sa starijim dečkom, vaši savjeti kako se riješiti prištića i iscrpljujuća prijateljstva

Najčitanije teme tjedna: Što kada netko u vezi ne želi odnose i to mu se gadi i kako naći dečka koji ne želi samo seks

pitanja mršavljenje razred samopouzdanje odgovori savjeti Pitanja i odgovori najčitanija

Još vijesti