Slika nije pronađena

Maltretiranje, uznemiravanje i zlostavljanje nažalost nije ništa novo, a budući da su danas svi online, tako se i to prebacilo na mrežu. Cyber bullying je postao naša svakodnevica, a brojni tinejdžeri se ne znaju obraniti.

Mnogi tinejdžeri koji se nađu na meti bullyja na kraju, kada više to ne mogu trpjeti, dignu ruku na same sebe. Nažalost, samoubojstvo ili samoranjavanje je jedino rješenje koje adolescenti vide kao bijeg od maltretiranja na internetu jer škola i roditelji rijetko reagiraju na vrijeme, a nekada uopće nisu ni upućeni u slučaj.

Postavlja se pitanje: tko to zlostavlja druge na mreži? Zlostavljači na internetu, kao i u stvarnom životu su osobe koje su bile izložene nasilju te to smatraju normalnim ponašanjem. Oni uglavnom imaju potrebu verbalno se obračunati s ljudima na internetu bez posebnog razloga, a skrivaju se iza svoje anonimnosti.

Upravo je to i problem cyber bullyinga- anonimnost jer s druge strane ekrana može biti bilo tko. Istina je da je to često osoba iz škole ili razreda, ali žrtva nekada ne može točno znati o kome se radi.

Neki će ovom problemu pristupiti olako te reći da se rješenje krije u gašenju računala, ali tu zlostavljanje ne prestaje i zato slijede savjeti kako se nositi s cyber bullyingom:


Spremi svaku poruku, mail, status

Često se slučajevi zlostavljanja na internetu zanemaruju jer žrtva nema dovoljno dokaza i slične stvari te je zato dobro što postoje opcije copy/paste i PrintScreen. Bez obzira na to radi li se o poruci u inboxu, mailu ili statusu- to su čvrsti dokazi te ih treba pohraniti. Isto tako, dobro je i spremiti adresu stranice gdje je bullying počeo.


Reci nekome o tome

Žrtve cyber bullyinga se često osjećaju posramljene i same sebe krive za to što im se događa, ali ne treba tako razmišljati. U svakom slučaju, moraš nekome reći što ti se događa, a najbolje bi bilo nekome kome vjeruješ poput roditelja, prijatelja, sestre/brata. Ako već znaš tko te maltretira preko interneta, a radi se o osobi iz škole- to moraš prijaviti profesoru ili ravnatelju.


Nikada ne sudjeluj

Kada primiš poruku bullyja, ne miješaj se više nego što trebaš. Tvoj odgovor na ružnu poruku će samo vući i druge uvredljive poruke te tako u krug. Što god kažeš na internetu to će ondje i ostati i baš zato nemoj sudjelovati u razmjeni poruka s osobom koja te maltretira. U redu je biti uzrujan, a tvoji odgovori  neće pomoći nego će te samo dodatno naživcirati.

Ako znaš tko te maltretira- toj osobi priđi uživo

Zlostavljači s interneta nisu neke face kada se radi o suočavanju uživo i zato je to idealna prilika da im priđeš. Ako budeš pokušala razgovarati s tom osobom licem u lice, možda će ju to otjerati jer vidi da si hrabrija od nje te spremna riješiti situaciju uživo što njih najviše i plaši. U slučaju da se osoba ponaša još agresivnije uživo, o tome obavijesti nekog starijeg.


Odmori od tehnologije

Već smo rekli da `Isključi računalo i mobitel` nije rješenje za cyber bullying, ali to zaista može pomoći. Svo maltretiranje prestaje kada odemo iz internetskog svijeta iako ružne riječi ostanu dugo u našoj glavi. Bez obzira na to, trebaš odmoriti od tehnologije jer tako ćeš lakše s uma smetnuti ono što ti je događa online.

Blokiraj bullyja

Svaka društvena mreža ili mail imaju opciju blokiranja što bi bilo dobro da napraviš. Zlostavljači ne zaslužuju našu pažnju jer ih se trebamo otarasiti. One koji se skrivaju iza anonimnosti ekrana je dovoljno blokirati, a bude li ta osoba ponovno pokušala s istom stvari, treba ju ponovno blokirati.


Prijavi maltretiranje i potraži pomoć

Na internetu postoje pravila ponašanja kao i u stvarnom životu i zato je moguće prijaviti svog cyber bullyja. Prijaviti ga se može policiji, a za područje Zagreba treba poslati mail na: pu-zg@mup.hr ili nazvati na telefon: 01/63 33 333. Pomoć se uvijek može potražiti na Hrabrom telefonu: 0800 0800, u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba na: 01/34 57 518 ili na Ergonet Internet Centru: 01/36 89 417. Ovisi o tome koliko bully ima godina, takvu će dobiti i kaznu- mlađi maloljetnici će dobiti posebne mjere (sudski ukor, posebne obveze, upućivanje u centar za odgoj, pojačanu brigu i nadzor...), a starijim maloljetnicima se uz odgojne mjere se može izreći i kazna maloljetničkog zatvora.


Opširnije o ovoj temi možete pročitati ovdje.


Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Majka posramila sina bullyja na Facebooku

13-godišnjakinja iz Varaždina napisala oproštajno pismo zbog bullyinga u školi: `Ne mogu to više podnijeti`

Srednjoškolka istukla dečka koji ju je maltretirao na internetu

Cyber bullying bullying zlostavljanje na internetu

Još vijesti