Slika nije pronađena

Ako ćemo vjerovati onoj da su 'stranci samo prijatelji koje još nismo upoznali', onda imamo i više nego dobar razloga da prema svima koje sretnemo budemo ljubazni.

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vam je potpuni neznanac uljepšao grozan dan. To je mogao biti osmijeh tete na kiosku, ljubazan mladić koji vam je pomogao skupiti stvari koje su se razletjele iz torbe ili simpatična djevojka koja vas je odlučila propustiti kada ste se sreli na uskoj stazi.

Osmjesi su besplatni i zato ih trebamo dijeliti što češće.

Često ne primjećujemo da su male stvari zapravo velike – evo kako možete drugima i sebi uljepšati dan:

#Prepusti nekome mjesto u redu.

Znamo da nitko ne voli čekati u gužvama, ali ako nisi u žurbi, prepusti svoje mjesto nekome iza tebe. To doslovno može promijeniti njihov cijeli dan, a tko zna, možda se i tebi dogodi isto kada budeš u stisci s vremenom.

#Ponudi se da fotkaš nekoga. Ako u prolazu na ulici vidiš strance da se pokušavaju natiskati ispred malog mobitela, ponudi im svoje 'fotografske usluge'. Traje sekundu, a osjećat ćeš se bolje kada budeš znao da si nekome pomogao.

#Podijeli hranu s beskućnicima. Život može biti prilično okrutan ako ne znaš kada će biti tvoj sljedeći obrok ili gdje ćeš spavati večeras. Ako ne možeš pojesti cijeli ručak ili ti se ne sviđa što je mama skuhala, dio hrane možeš odvojiti u plastičnu posudu te staviti na neko mjesto pored smeća gdje se hrana neće pokvariti, a gladna osoba će ju moći uzeti.

#Prepusti mjesto u autobusu ili tramvaju. Znamo da je teško odvojiti se od udobne stolice u rano jutro na putu do škole, ali ako vidiš stariju osobu ili nekoga s punim rukama vrećica, prepusti im sjedalo. Jednog dana kada se nađeš u sličnoj situaciji bit ćeš zahvalan ako se isto dogodi i tebi.

#Daj komplimente! Ne savjetujemo ti da se ulizuješ i govoriš stvari koje ne misliš, ali ako ti se svidi neka sitnica na drugoj osobi, izgovori to. Komplimenti za čas podižu raspoloženje – i kada se daju i kada se primaju!

#Pokupi otpad i kada nije tvoj. Na svijetu ima puno bezobzirnih ljudi koji ne paze gdje odlažu svoje smeće, ali to ne znači da i ti trebaš biti takav. Ako s poda skupiš bocu, komadić papira ili vrećicu, učinit ćeš nešto jako lijepo za svijet i prirodu.

#Pomozi starijoj gospođi prijeći cestu ili susjedi ponijeti namirnice na treći kat, čak i ako te to ne zamole. Prema starijim ljudima treba biti obziran i ljubazan, koliko god nas ponekad živcirali i gnjavili.

Foto: Shutterstock
Izvor: HelloGiggles
I.N.

Pročitajte još:

Prijatelja iz razreda nosi na leđima u školu već tri godine

Bratska ljubav ne poznaje granice: nosio bolsnog brata na leđima 60 kilometara

male stvari Dan

Još vijesti