Slika nije pronađena

Premda se prije puno više čitalo jer nije bilo interneta, knjiga i dalje nije izašla iz mode. Srećom, mladi su i danas knjigoljupci, ali prije dvadeset godina čitale su se ipak malo drugačije stvari nego danas.

To ne znači da neke knjige iz 90-ih nisu popularne i danas, ali je u njima bilo manje eksplicitnog sadržaja, seksa i sličnih stvari. Možemo reći da su djelovale nekako `nevinije` te su brojnim tinejdžerima pomogle tijekom puberteta.

Vrijeme se promijenilo, ali ne i tinejdžeri jer oni uglavnom uvijek vole čitati slične stvari, a ako tražite nešto `old school` na što biste bacili svoje čitalačko oko, ovdje je popis knjiga iz 90-ih za kojima su mladi ludjeli:

L.J. Smith: Vampirski dnevnici

Američka književnica L.J. Smith napisala je Vampirske dnevnike još tijekom 90-ih, a ovi nastavci knjiga dosegli su svoju popularnost u posljednje vrijeme zbog serije koja je snimljena prema knjizi. Još se prije 20 godina rodila Elena koja je poludjela za vampirom Stefanom koji se doselio u njenu školu. Pretpostavlja se da je po uzoru na ovu knjigu napisana i cijela Sumrak saga. Tijekom 90-ih tinejdžerice su obožavale ovu knjigu, ali je nažalost svoju najveću popularnost dosegla tek početkom serije.Chris Crutcher: Staying fat for Sarah Bynes

Ovo je priča o Sari i Ericu kojeg drugi zbog njegovog izgleda zovu Moby, aludirajući na kita Mobyja Dicka. Sarah s druge strane pažnju drugih privlači zbog opekotina na svom licu i tijelu, a njihov `različiti` izgled ih zbližava te postaju jedno drugome najbolji prijatelji i podrška. Kušnja za prijateljstvo počinje Ericovim plivačkim treninzima, a roman se polako pretvara u pravi triler jer Sarah krije tajnu koja je opasna za njih oboje. Zbog uzbuđenja i suosjećanja koje nosi ova knjiga, stekla je veliku popularnost prije 20 godina među tinejdžerima.


Beatrice Sparks: Pitaj Alicu: dnevnik jedne narkomanke

Priča o Alici je posebno zanimljiva i intrigira jednako danas kao i prije 20 godina jer je prava autorica ove knjige nepoznata. Premda se navodi Beatrice Sparks, ona napominje da nije autorica nego da je autorica anonimna, a da je ona samo urednica romana. Knjiga prati Alicu, naivnu 15-godišnjakinju iz pristojne obitelji. Ona se želi uklopiti u društvo pa uzima drogu LSD i tako polako ulazi u svijet ovisnosti. Ova knjiga je zapravo tajni dnevnik narkomanke tinejdžerice koja detaljno opisuje život u paklu droge te njen kobni utjecaj na život.


Stephen Chbosky:

Charliejev svijet

Premda je ova knjiga bila popularna i u vrijeme 90-ih, opet je došla pod svjetla reflektora u novije vrijeme jer se po njoj snimio film. Ovdje se radi o 15-godišnjem Charlieju koji je povučen mladić koji kreće u srednju školu. On je natprosječno inteligentan, ali unatoč tome nema puno prijatelja. U njegovom životu su se dogodila dva tragična događaja, a to je samoubojstvo najboljeg prijatelja i iznenadna smrt tete za koju je bio jako vezan. No, on se počinje družiti sa Sam i Patrickom pa tu počinju njegovi prvi tulumi i druženja. Sve svoje osjećaje i ono kroz što prolazi je napisao u obliku pisma za anonimnog prijatelja. Film koji je nastao prema knjizi će se sigurno svidjeti mnogima, a u njemu glumi i Emma Watson.


Philip Pullman: Njegove tamne stvari

Cijenjeni britanski pisac za djecu i tinejdžere, Phillip Pullman, je 90-ih izbacio seriju romana Njegove tamne stvari i time zaludio mlade diljem svijeta. Ova knjiga napisana je natprosječnih pripovjedačkim stilom te majstorskom karakterizacijom likova. Svijet u ovoj knjizi je totalno neobičan i obiluje paralelnim svjetovima, vješticama, čudesnim istinomjerima i slično.


Garth Nix: Sabriel

Knjiga koja pripada u top 10 najboljih fantasy romana je Sabriel, a ona priča priču o djevojci Sabriel koja pohađa završni razred na koledžu Wyverley. Jednog dana joj preko stvorenja sluge Smrti iz Starog kraljevstva stigne očeva poruka da treba njenu pomoć. U ovoj knjizi Sabriel sreće brojne likove koji s njom prolaze kroz različite zamke magije i velike opasnosti. Cijela priča je čista fantazija, a to je bilo jako popularno 90-ih, a i sada se vratilo u modu.

90-e knjige za tinejdžere tijekom 90-ih

Još vijesti