Slika nije pronađena
Za sve vas koje muče problemi, dvojbe ili odnosi s prijateljima/roditeljima/profesorima ili pak u vezi postoji naša rubrika 'Pitanja&Odgovori'. Tamo odgovarate sami sebi i pomažete si kada 'zagusti'.

Ovog tjedna brinuli su vas problemi s manjkom samopuzdanja, strogim roditeljima i strahom od nepoznatoga. U nastavku pročitajte najčitanija pitanja i neke od odgovora.

1. KAKO STEĆI SAMOPOUZDANJE?
Hej, znam da ste već možda smoreni ovakvim pitanjimna, ali trebam savjet. Dakle, muči me samopouzdanje. Ne smatram se uopšte lijepom osobom; imam velik i kvrgav nos, asimetrične usne, male oči, grube crte lica.. Što je najgore svaka cura koju ja znam je gotovo klasična ljepotica. Za razliku od njih ja imam super građu tijela.. ali lice je lice. Kako da prihvatim sebe ovakvu kakva jesam? Jer stvarno nemam para za operacije. Molim vas bez hejta, ko mi može pomoć neka napiše. Veliko hvala.

Odgovori:

LadyLaura
Nemoj graditi samopouzdanje na izgledu svog lica ili bilo kojoj osobini koju imaš. Gradi ga na činjenici da si vrijedna osoba bez obzira na to kako izgledaš. Čak i ružna žena može biti šarmantna ako se ponaša kao da je lijepa. Uz odgovarajuću šminku, možeš učiniti da ti oči izgledaju veće.

hokipoki
Nažalost, svaki čovjek u sebi pronalazi samo najgore. Sve te "mane" koje isključivo samo TI vidiš, nekome su možda najljepše stvari na tebi. Samopouzdanje nećeš steći tako sto ti netko treba objasniti kako da dođeš do njega. Prvo, zavoli sebe kao osobu. Sjeti se svih svojih uspjeha, dobrih djela i svih situacija u kojima si se osjećala dobro. Što se izgleda tiče, nije uzalud ona poslovica :" Svatko je lijep na svoj način". Sebi nisi, ali sam sigurna da ima mnogo ljudi koji te gledaju baš na način kao što ti gledaš "lijepe cure" oko sebe... Budi sretna što si zdrava, čitava jer neki bi dali sve samo da budu zdravi. Izgled je bitan, ali ne i presudan. I mislim da te tvoje "male oči" neće sputavati u životu. Nemoj se obazirati na sitnice i uživaj u životu jer se samo jednom živi.

via GIPHY2. ŠTO DA RADIM?
Imam 14 godina i roditelji mi ne daju da izlazim. Da li je to normalno, nisam nikada izašla, a sve moje drugarice izlaze. Inače prolazim peticom i ove godine prosjek mi je bio najbolji. Što da učinim?

Odgovori:

Slatkicatvoja
Roditelji su ti jednostavno strogi i trebaš s njima sjesti i porazgovarati o tome.

LadyLaura
Ako pod izlasci misliš na odlaske u šetnju, kino, sok, kolače - nije normalno da ti to ne dopušaju. Ako misliš na odlaske u klubove ili kasnovečernje izlaske - još si mlada, strpi se neko vrijeme. Zamoli ih da ti dopuste. Reci im gdje namjeravaš biti, s kim, koliko dugo i ponudi im da im se odande javiš pozivom, ako treba. Pokaži da si odgovorna i da znaš brinuti o sebi.

via GIPHY3. KAKO REĆI MAMI ZA DEČKA?
Ovako.. za mjesec dana imam 16 godina i imam dečka već 6 mjeseci. To skrivam od svojih roditelja cijelo vrijeme, kad idem s njim kažem da sam kod frendice ili slično. Željela bih reći mami za vezu, ali me strah njenih komentara i reakcije. Općenito ona sve vidi negativno i vjerojatno bi mi govorila kako on želi seks od mene, kako ću si uništiti život ako ostanem trudna i da ću si uništiti obrazovanje i slično, a posto se meni ne da slušati za bilo šta te njene negativne ispade nisam joj htjela reći do sad. Trenutno mislim da bi bilo dobro da joj kažem. Ima li netko neki savjet kako da joj kažem, a da njena reakcija ne bude loša?

Odgovori:

LoveRosie
Dođi joj mirnim tonom i reci joj da imaš nešto za podijelit s njom, a to je da imaš dečka neko vrijeme koji je drag, dobar i bla, upakiraj to da ti vjeruje. I reci joj da ne brine i da si dovoljno zrela i imaš dovoljno soli u glavi da ne daš da te netko iskorištava. Ako dečko pristane, predloži možda da ga i upozna nakratko, samo da ga vidi?

teen196
Ako joj razumno objasniš, shvatit će da si dovoljno zrela za vezu.

via GIPHYFoto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

Koliko je važna visina kod cura i utječu li kompleksi na život tinejdžera? Ovo su najčitanija pitanja ovog tjedna

Do koje mjere je bitan fizički izgled i je li krvno srodstvo prepreka za vezu? Najčitanija pitanja ovog tjedna!

Problemi osnovnoškolaca – ulazak u pubertet, BFF i prvo šminkanje najčitanija pitanja proteklih dana

savjeti Pitanja i odgovori

Još vijesti