Slika nije pronađena

Maturalna, krizma, vjenčanje- sve su to prigode za koje kupujemo nove štikle, a u njima ćemo morati provesti tada većinu vremena. Ako mislite da nam cipele na visoku petu moraju biti neudobne, varate se.

Koliko smo samo puta išle kupovati štikle u zadnji čas za neki događaj? Sigurno puno, ali posebne prilike uglavnom zahtijevaju nove cipele.

Takvi događaji su najčešće maturalna večer, krizma ili vjenčanje, a stvar je u tome što ih čuvamo točno za taj dan te ih ne želimo razgaziti kako ih slučajno ne bi upropastile ili zaprljale.

Te štikle ćemo vjerojatno samo jednom obući, a da bi sve prošlo bezbolno, saznajte kako ih učiniti udobnima:


Klizanje u štiklama spriječit ćemo brus papirom

Naša stopala će biti duplo uposlena ako nam se nove štikle kližu naokolo, a to može biti iscrpljujuće. Kako bi spriječili klizanje, trebamo đon štikle trljati brus papirom kako bi postao `grublji`. To će stvoriti veće trenje između cipele i poda te će spriječiti neugodne situacije slučajnog klizanja po plesnom podiju.


Raširi štikle ledom

Poznato je da se voda `raširi` u krutom stanju što znači da nam led može pomoći kada se radi o našoj namjeri da štikle raširimo. Sve što trebamo napraviti je napuniti dvije vrećice za led vodom s tim da moramo istisnuti sav zrak iz vrećice. Vrećice treba smjestiti u cipelu te staviti u zamrzivač. Štikle trebaju u zamrzivaču stajati 4 – 8 sati, a kada to vrijeme prođe, cipelu, zajedno s vrećicama, treba ostaviti na sobnoj temperaturi dok ne budemo mogli izvući vrećicu.


Štikle ćemo omekšati sušilom za kosu

Toplina će pomoći omekšavanju materijala od kojeg je štikla napravljena, a najbolji za to je fen. Topli zrak iz fena treba pustiti po cipelama (s tim da fen bude dovoljno udaljen od štikle da ne našteti materijalu). Kada je materijal omekšao, možemo cipele `presaviti` i `oblikovati` onako kako nam odgovara te na dijelovima gdje mislimo da bi trebale biti mekše, kao primjerice dio gdje se nalazi peta.


Raširi ih čarapama

Najstariji savjet ikada, kada se radi o štiklama je: hodaj u njima s debelim čarapama na nogama. Ovaj korak s čarapama se može kombinirati s prethodnim savjetom o omekšavanju cipela sušilom.


Nožne prste treba zalijepiti

Postoji živac koji razdvaja naš treći i četvrti nožni prst, a upravo nas to jako boli kada je na njemu cijela naša težina. Kako bi rasporedili bol i riješili se stresa, možemo zalijepiti treći i četvrti prst. To možemo učiniti flasterom ili medicinskim `selotejpom`.Nastanak žuljeva spriječit će dezić

Dezić koji nije u spreju treba natrljati na mjestima na stopalu gdje često nastaju žuljevi od obuće (prednja strana prstiju, peta, dio sa strane na stopalu). Prije nego stopalo stavimo u cipelu, dezić se mora osušiti, a ovo će spriječiti žuljeve.
Štikle posebne prilike cipele

Još vijesti