Slika nije pronađena

Dramatiziranje nije rezervirano samo za teatar nego je i u našoj svakodnevici, a pogotovo dok smo u teen godinama. Za tu vrstu stresa može biti zaslužna prijateljica, dečko ili čak roditelji.

`Save drama for your mamma` reći će govornici engleskog govornog područja, a mi ćemo potvrditi – bespotrebna drama se nalazi svuda oko nas.

Nekada se dramu može dokrajčiti samo prekidanjem prijateljstva s određenom osobom ili će ona završiti s nama tako što nećemo širiti tračeve.

U kakvoj god se drami našli, a niste sigurni kako ju riješiti, slijedi nekoliko korisnih savjeta:

Prekini nezdravo prijateljstvo ili vezu

Ovdje se ne mora raditi samo o prijateljstvu, može se odnositi i na ljubavnu vezu. Nekada zaista nije bitno koliko dugo neku osobu poznajemo, bitno je jesmo li zbog nje opušteni ili stalno pod stresom. Ako osoba ne baca nikakvo pozitivno svjetlo na tvoj život i stalno si zbog nje deprimirana, vrijeme je da preispitaš odnos s tom osobom. Nekada ni ne moraš objašnjavati zašto se više ne želiš družiti, to što se osjećaš loše je dovoljno dobar razlog.

via GIPHY


Pretpostavke nisu dobre

Mi ljudi uvijek volimo pretpostavljati, a time možemo u glavi stvoriti stotinu otrovnih misli koje će nas proganjati. Osim toga, pretpostavke dovode do drame jer su one samo pretpostavke, a ne i činjenice. Ako pretpostavljaš da se tvoja simpatija sviđa i prijateljici tada ju to otvoreno pitaj i istraži. Tvoja pretpostavka uopće ne mora biti točna, a može uzrokovati puno drame.

via GIPHY


Nemoj postati dio tuđe drame

Tuđe dramatiziranje može biti jednako stresno baš kao vlastita drama. Prva stvar, to nije nikako dobro za naše zdravlje jer nas se dramatična situacija nekog drugog uopće ne bi morala ticati. Ako ti bliska osoba stalno dolazi s nekakvom katastrofom u priči to će loše utjecati na tebe. Možeš poslušati što ti ima za reći, ali nemoj se uplitati.


Suoči se sa situacijom

Umjesto da ogovaraš i pričaš o svojoj dramatičnoj situaciji, bolje se suoči s uzrokom problema i to riješi. Nauči iskreno razgovarati s osobom koja je uzrok drame u tvom životu, bez obzira radi li se o djevojci koja te trača ili dečku koji te već pola godine zavlači. Budi direktna i izrazi ono što želiš jer pasivnošću nećeš ništa postići.

via GIPHY


Ne ogovaraj

Pojednostavimo stvari: ako više u svom životu ne želiš dramu, bilo bi dobro da ju ne zoveš sama, a to činiš ogovaranjem i tračem. Nemoj dopustiti samoj sebi da sudjeluješ u nekom incidentu ili sličnoj situaciji koja će ti prouzročiti bespotrebni stres.

via GIPHY


Nauči nešto iz bespotrebne drame

Nekada se čini da smo potpuno bespomoćni kada nam se neka dramatična situacija odvija pred nosom, ali ne bi trebali razmišljati tako. I iz drame možemo izvući neku pouku, pa ako ništa drugo, nešto ćemo novo naučiti o sebi. Život će pred nas uvijek stavljati neke `mini drame` s kojima ćemo se morati nositi, a bit će nam lakše ako postupno učimo što napraviti u takvim situacijama.


I.P.

Pročitajte još:

KVIZ: Jesi li drama queen?

8 ludih strahova koji nas proganjaju

Ispiti i stres: kako preživjeti?

drama bespotrebna drama dramatiziranje stres

Još vijesti