Slika nije pronađena

Svi griješe, pitanje je samo što će tko napraviti kada vidi da je pogriješio. Ispričati se je jedina ispravna stvar koju tada možeš napraviti, ali stvarno se iskreno ispričati, reći oprosti, tek tako, jer ti je netko rekao da moraš, ne znači ništa.

Ako znaš da nečija isprika nije iskrena, ali barem je osoba sakupila hrabrosti i odlučila reći da se ispričava, bi li prihvatili takvu ispriku? Koliko neiskrena isprika vrijedi? I ne baš puno. To je u jednu ruku neka vrsta laži. Zato što smatramo da je potrebno ispričati se, to ćemo nekada i napraviti, ali samo zato što moramo, ne zato što nam je i stvarno žao. Kako raspoznati iskrenu od neiskrene isprike? Postoji nekoliko znakova koji će ti otkriti je li isprika lažna.

1.Osoba koristi riječi 'ako' ili 'ali'
Po psiholozima, čak ako isprika sadrži riječi 'žao mi je' ili 'oprosti', ali tu ne staje, već se nastavlja uz korištenje riječi 'ako' ili 'ali' to je jedan od znakova koji pokazuju da isprika nije toliko iskrena. Kada se koristi 'ali', to zapravo pobija ispriku, jer nakon toga uvijek dolazi neko objašnjenje zašto osoba ipak misli da je bila u pravu, iako se ispričava. Kada koristi riječ 'ako' u ispričavanju, time pokazuje da se želi naglasiti kako se zapravo nema za što ispričavati jer se to možda što je nekome zasmetalo, nije ni dogodilo.2.Koristi previše riječi
Isprika koja dolazi iz srca i koja je iskrena ne treba 1000 riječi, sve će stati u jednu rečenicu. Fejk isprika s druge strane, ona je skroz druga priča. U njoj uvijek ima previše objašnjavanja i detalja jer osoba koja se 'ispričava' pokušava sakriti što stvarno misli o situaciji.

3.Ne spominje da je to za što se ispričava baš njegova/njena krivica
Još jedan način kako prepoznati da isprika nije iskrena je kada osoba koja se ispričava ne želi reći 'ja sam pogriješio/la', već govori fraze poput 'pogreške se događaju'. Isprika u kojoj osoba ne kaže direktno da je ona kriva i da je njoj žao, sumnjive su i ne djeluju toliko iskreno. Ako ne sadrži preuzimanje odgovornosti, nije isprika.

4.Prava isprika ne može početi riječima 'rekli su mi da se trebam ispričati'
Kada netko krene ispriku s ovim ili sličnim izrazom, odmah ti i direktno daje do znanja da to nije njihova isprika.Netko drugi misli da se treba ispričati, ali ne i oni sami. Dovoljno dobar znak da ne trebaš prihvatiti ispriku koja ovako počinje.5.Ispričava se, ali ni u jednom trenu se stvarno ne ispriča
Kada nismo iskreni i kada pokušavamo zaobići istinu, onda najčešće nećemo reći  one ključne riječi. U isprikama su to riječi poput 'pogriješio/la sam' ili nešto slično. Isprika u kojoj osoba kaže svašta, ali ni u jednom trenu ne priznaje svoju pogrešku, nije prava isprika. Takvi će koristiti izraze poput 'ma znaš...' ili 'već sam ti rekao/la....'.

6.Fejk isprika ostaje samo na riječima
A iza prave isprike slijedi i dokaz da je osobi stvarno žao. Kada je neka isprika prava, osoba će pokušati i ispraviti to što je napravila, ne samo riječima, već i djelom. Isprika koja je ostala samo na riječima pokazuje da toj osobi nije stvarno žao, ali i da je lako moguće da opet tako nešto napravi, jer ne shvaća da je napravila nešto pogrešno.


Pogledajte još:

I najveće se svađe mogu riješiti – ispričaj se koristeći ovih 6 koraka i pokaži koliko ti je žao

Zvuči poznato? Pet pogrešaka koje skoro svi radimo kada se pokušavamo ispričati

Nisu nikad krivi za ništa - rođeni u ova 4 horoskopska znaka nemaju riječ 'oprosti' u vokabularu

Isprika fejk isprika ispričavanje neiskrena isprika znakovi prepoznavanja

Još vijesti