Slika nije pronađena

Tijekom proljetnih mjeseci puno se puta znamo osjećati umorno i iscrpljeno, a iako nas sunce i toplina mame na razne aktivnosti, u njima radi ovog manjka energije ne uspijevamo zaista uživati.

Sve to događa nam se zbog normalnog fiziološkog procesa u našem tijelu, jer se u ovom periodu organizam zapravo budi iz zimskog sna te se tek treba ponovno pokrenuti .

Kako bi mu to olakšali, potreban nam je snažan imunitet, koji će potaknuti minerali i vitamini te nam tako pomoći da nakon zimskog mirovanja što bezbolnije uhvatimo korak s nadolazećim toplim mjesecima.

Kako bi lakše pobijedili proljetni umor te bez brige uživali u sunčanim danima, donosimo vam par savjeta uz koje svoje tijelo možete brzo vratiti u 'top formu':

Vitamin C i magnezij

Zimi se često hranimo jednoličnom prehranom, zbog koje se u tijelu mogu smanjiti zalihe vitamina C. To pak dovodi do pada imuniteta te smanjene iskorištenosti kisika u stanicama, što uzrokuje umor čak i kod lakših fizičkih aktivnosti.


Kada se nalazimo u stanju iscrpljenosti, umora i stresa, našem  tijelu potreban je i magnezij, a kako bi spriječili manjak ovih dragocjenih vitamina i minerala, na svoj jelovnik obavezno uvrstite puno voća i povrća, posebno agrume, kivi, banane,orašaste plodove, papriku i brokulu.

Voda je izvor života

Da bi naše tijelo bilo u ravnoteži potreban je pravilan unos tekućine, a bitno je napomenuti da će te od dehidracije spasiti jedino voda, a nikako gazirani sokovi i razni napitci bogati šećerom, za kojima često posežemo.


Voda također pomaže našem tijelu da izluči razne toksine te održava brojne funkcije, a šest do osam čaša vode na dan pomoći će i u reguliranju probave te smanjiti osjećaj umora.

Sunce za bolje raspoloženje

Naše tijelo tijekom zime naviknulo se na nedostatak sunčevih zraka, a sad mu to trebamo nadoknaditi. Zato što više boravi na otvorenom prostoru te na dnevnoj svijetlosti, kako bi se u tijelu potaknulo stvaranje hormona odgovornih za dobro raspoloženje, ali i vitamina D, koji se u našem organizmu stvara upravo uz pomoć sunčevih zraka.


Samo desetak minuta provedenih na suncu poboljšati će i kvalitetu tvog sna, pa ćeš se lakše moći odmoriti od napornog  školskog dana.

Uz samo par zdravih navika pomoći ćeš svom organizmu da se odupre proljetnom umoru te ćeš tako u cijelosti moći uživati u prekrasnim sunčanim danima.

Na proljeće uistinu čekamo jako dugo, a kada napokon dođe, bilo bi ga šteta prespavati, zar ne?

Sonja Curi
Foto: Polyvore.com

proljeće umor

Još vijesti