Slika nije pronađena
Mi tinejdžeri nikad ne radimo konvencionalne poslove tijekom ljeta – a volimo imati 'svoj' novac. To je teško budući da se želimo i odmoriti kroz praznike i zato donosimo načine na koje možemo oboje.

Naporna škola umori nas fizički i mentalno, a društvene obaveze isrpce naš džep, pa moramo pronaći način da se odmaramo, a da nam istovremeno neki novci 'kapaju na račun'. Da bismo to postigli moramo razmišljati izvan okvira i odabrati ono što volimo i možemo raditi.



Možeš prodavati svoju odjeću na internetu

Nakon što očistiš svoj ormar od zimskih i ljetnih stvari, sortiraj nošene i nenošene stvari te sezone na dva kupa i ono što nisi nosila – prodaj. Osim što ćeš zaraditi novac, stvari koje su nam viška samo zauzimaju stvari, a rješavanje njih dobro je i za tvoje psihičko stanje. Isto je i sa stvarima koje si prerasla i onima koje su ti postale prevelike. Jedna od internetskih stranica koja nudi mogućnost prodaje, kupnje ili zamjene u Hrvatskoj je

mojekrpice.hr

.


Možeš prodati svoju odjeću second hand dućanima ili organizirati garažnu rasprodaju

To napravi ako ne preferiraš komunikaciju putem interneta – samo pazi da dogovoriš dobru prodajnu cijenu.



Izrađuj unikatne predmete
Ako si kreativna i znaš kako izraditi oglice, narukvice, ukrasne predmete za kućanstvo ili ukrašavati npr. torbice, to možeš unovčiti. Nabavi materijale koji su ti potrebni i unovči svoj talent. Unikatni predmeti 'su na cijeni', samo pazi da cijenu ne zapapriš previše.



Ponudi uslugu pomoći u kući
Oko tebe živi puno starijih ljudi, možda čak i nepokretnih, koji ovise o tuđoj brizi. Ponudi im uslugu peglanja, zalijevanja cvijeća, čišćenja stana, pranja prozora ili kuhanja – ono što znaš i možeš. Oni će ti biti zahvalni i sigurno će te novčano nagraditi.



Ponudi uslugu čuvanja djece

Frendica tvoje mame, susjeda ili poznanica iz kvarta ti ima malo dijete? To je jedan od najjednostavnijih načina kako do novaca – kad mama i tata rade, ti pričuvaj bebu i zaradi ekstra novac! Dogovori s 'poslodavcima' satnicu i kreni s bebom u šetnju, na sladoled ili gledajte crtiće. No, pazi, to je i odgovoran posao.



Šeći pse po kvartu
To je zabavan posao i jako popularan u ljeto (vrijeme godišnjih odmora) – šećeš sa psom po kvartu i zarađuješ. Možete ponijeti i lopticu, a nikako ne zaboravi vrećice za skupljanje izmeta (čitaj: ne želiš ispasti nekulturna).



Možeš prodati svoje stare knjige antikvarijatu ili idućoj generaciji školaraca
Knjige ne gube na vrijednosti, pa ih možeš dobro unovčiti – ipak, nemoj prodavati 'sve po redu', neke će ti možda još zatrebati tijekom života. Sortiraj ih kao i odjevne predmete i one koje ti ne trebaju prodaj.



Foto: Pixabay

M.Z.

Pročitajte još:

Oni su dečki iz susjedstva: Preveslali su cijeli svijet i zaradili bogatstvo

Kako im je to uspjelo? Tinejdžeri koji su sami zaradili milijune

14-godišnji Nikola skuplja s tatom boce da bi pomogao obitelji i zaradio džeparac

Ljeto Čuvanje Psi kuna prodaja usluga džeparac novac zarada

Još vijesti