Slika nije pronađena

Jedan od najpoznatijih svjetskih psihologa koji se bavi odgojem djece, Australac Steve Biddulph, prije 15-ak godina objavio je knjigu “Odgoj dječaka” i postigao planetarnu slavu i ugled kod roditelja diljem svijeta.

On je u knjizi pokušao objasniti razlike u razvoju djevojčica i dječaka iznoseći zanimljive činjenice piše Jutarnji list.

'Posjetite bilo koji vrtić i vidjet ćete sami. Djevojčice zajednički rade; dječaci se ponašaju kao budale! Nerviraju djevojčice i tuku se jedan s drugim. U osnovnoj školi su traljavi, već u trećem razredu ih ne zanima čitanje, a govore u rečenicama koje se najčešće sastoje od jedne riječi: Aa? U srednjoj školi ne sudjeluju ni u jednoj aktivnosti koja nema veze sa sportom. Žive u skladu sa stavom 'fora je biti budala' karikirao je Buddulph.

Tezu da su djevojčice već pri rođenju u prednosti objašnjava činjenicom da estrogen (ženski hormon) u maternici ubrzava razvoj djetetova mozga.

'Djevojčice nauče izgovarati cijele rečenice i kontrolirati rad prstiju za crtanje i pisanje šest do 12 mjeseci ranije od dječaka. Za školu su spremne otprilike godinu dana ranije. Prije su samostalnije, manje pate pri odvajanju od roditelja' objašnjava Biddulph.

S druge strane, testosteron kod dječaka usporava rast mozga. Lijeva polutka mozga, koja se bavi jezikom i rasuđivanjem, i kod djevojčica i kod dječaka razvija se sporije od desne, a kod dječaka još sporije nego kod djevojčica. Zato su dječaci skloniji akciji, građenju i pokretu, a mnogo lošiji u jezičnom i verbalnom smislu te finoj motorici. I njihova tjelesna konstitucija je drugačija: prosječni dječak ima 30 posto više mišićnog tkiva. Muškarci su skloniji krenuti u akciju, dok su žene sklonije dugo o tome promišljati.

Slažete li se da su cure u prednosti nad dečkima?

Foto: Photoexpress:com
Izvor: Jutarnjilist
I.N.

Dečki cure razvoj

Još vijesti