Slika nije pronađena

Iako smo svakodnevno preplavljeni novinskim naslovima i filmovima i serijama koje se bave fenomenom zlostavljanja u tinejdžerskom svijetu, često se od njih ograđujemo i mislimo da se ne tiču nas. Istina je ipak malo drugačija (i depresivnija) – vjerojatno osobno poznajete nekoga tko je žrtva zlostavljanja.

Portal BeingGirl i Tampax u ‘kompi’ s udrugom 'V-Day' koja se bori protiv nasilja nad ženama proveli su malo istraživanje o zlostavljanju među djevojkama, a preiče koje su prikupili služe kao primjer i upozorenje, ali i kao pomoć djevojkama koje su prošle isto.

Ovo su njihove osobne ispovijesti.

Becki

Imala sam 17 godina kad sam se preselila k svome dečku koji je živio 5 sati putovanja od moje rodne kuće. Mislila sam da je on ljubav mog života – sve dok se nije pretvorio u manijaka koji me tukao svaki dan, bez ikakvog razloga. Kad sam mu napokon rekla da se želim vratiti kući, poludio je – jače me tukao, sakrivao mi odjeću i brojeve telefona, pokvario mi automobil da ne mogu pobjeći. Nije mi dopuštao da koristim telefon niti da kontaktiram obitelj. Jednog me dana odvezao u hitnu jer mi je slomio nos, a ondje su mi dopustili da nazovem roditelje koji su onda došli po mene i odveli me kući. Morala sam platiti 5 tisuća kuna da vučna služba dovuče natrag moj auto i stvari i unatoč visokoj cifri, bio mi je to najbolji božićni poklon. Kad smo se dovezli u moj grad, izašla sam iz auta, poljubila tlo i zagrlila obitelj – nikada ih nisam htjela pustiti.

Jennifer

Imala sam samo 13 godina kad me silovao, a to iskustvo obilježilo me i onda uzrokovalo i druge oblike zlostavljanja u ranim 20-im godinama. Čak i 20 godina nakon toga još uvijek se oporavljam. To me nasilje obilježilo i ostavilo na meni ožiljak, ali posljedice tog čina osjećaju i moji bližnji koji s tim žive i dan-danas. Ovo nije samo žensko pitanje, nego pitanje cijelog čovječanstva. Posvetila sam se borbi protiv nasilja koje želim zaustaviti još za svog života.

Stacy

Kad sam imala 8 godina, otac djevojčice koju sam poznavala zlostavljao me. Nikome nisam rekla do svoje 15. godine. Nisam čak ni shvaćala što se događa. Danas imam 17-godišnju kćer i jedini cilj u životu bio mi je da ju zaštitim. Nisam uspjela. Silovao ju je prijatelj kad je imala samo 15 godina. Čak i kad smo otvoreno razgovarale o opasnostima seksualnog zlostavljanja, nije to željela tako nazvati sve dok nije doživjela živčani slom. Konzumirala je alkohol kad se to dogodilo pa je mislila da nikome ne smije reći i da je sama za to kriva. Iako smo uz pomoć stručnjaka dovele naše živote u red, nismo mogle tužiti počinitelja jer nije bilo dokaza, a mnogi su je prijatelji napustili i optuživali nju za sve što se dogodilo. Još uvijek živimo u svijetu u kojem optužujemo žene, a ne muškarce koji onda uvijek iznova čine zločine. Unatoč svemu, postala je sjajna, snažna i živahna mlada žena.

Hanna

Kad sam upisala fakultet upoznala sam super tipa. Hodali smo godinu dana kad se počeo ponašati jako posesivno, kontrolirao me i manipulirao mojim osjećajima. Shvatila sam da je jako nesiguran u sebe – uvijek mi je govorio da ne smijem pogledati nijednog drugog muškarca u oči niti ostati sama u prostoriji s nekim drugim dečkom. Jedne me večeri pokupio nakon predavanja, odvezao u usamljeni parkić i istukao. Nekako sam ga uspjela nagovoriti da me ne ubije. Ostavila sam ga jer sam znala da me drugi puta neće poslušati. Svaki je dan nova bitka, borim se s boli koju je uzrokovao ovaj grozni događaj. Bilo bi mnogo jednostavnije da ga nisam toliko voljela i vjerovala mu. Na sudu još ne znaju što s njegovim slučajem. Svim djevojkama koje su u ovakvim vezama: dugujete sebi, svome samopouzdanju i samopoštovanju, da napustite takve dečke. Zaslužujete da se prema vama ponašaju kao prema ljudskome biću, a ne roblju!

Arielle

Prije dvije godine, kad sam imala samo 13 godina, prohodala sam sa starijim dečkom koji je bio cool, sladak, drag, a onda je ispalo da je grubijan i nasilnik. Počeo je pokazivati znakove, ali sam mislila da je loše volje pa sam ih ignorirala. Onda me jednog dana, dok smo se svađali u njegovoj kući, poludio i bacio me niz stepenice, dotrčao dolje počeo me udarati nogama. Sljedeći dan, presvlačila sam se u svlačionici prije sata tjelesnog, a najbolja prijateljica vidjela je masnice na mom tijelu. Zaprijetila je da će reći pedagogu, ali sam je zamolila da nikome ne kaže. Iz nekog razloga, nisam željela da netko vidi što mi je napravio. Pristala je, no onda je ipak tokom ručka rekla učiteljima i medicinskoj sestri. Razgovarala sam s njima i savjetovali su mi da prekinem tu vezu.

Uvijek bi trebale reći ako vam se dogodi nešto ovakvo. Da mi nije bilo najbolje prijateljice, ne znam kako bih preživjela.

L.B./izvor: BeingGirl

foto: sxc.hu

Zlostavljanje tinejdžerice osobno

Još vijesti