Slika nije pronađena

Bez obzira listate li lijevo-desno na Tinderu ili skrolate po Instagramu, stječete dojam o brojnim osobama samo iz virtualnog svijeta, odnosno na temelju njihovih profila. Zbog toga smo ponekad pod pritiskom i (previše) brinemo o svojem 'ogledalu' na internetu.


No, nova studija objavljena u časopisu Springer Open koju su proveli znanstvenici na Harvardu i na Sveučilištu u Vermontu je pokazala da je problem još 'dublji' i veći. Analizirali su 43.950 fotografija objavljenih na 166 različitih profila s ciljem da bi utvrdili povezanost između aktivnosti na Instagramu i depresije. Od njih 166, 71 osobi je dijagnosticirana depresija i prije početka studije.

Došli su do nekoliko zaključaka:

1. Oni koji pate od depresije objavljuju puno češće – oni koji svaku svoju aktivnost fotkaju i stavljaju na Instagram, depresivniji su od onih koji se prepuštaju trenutku i uživaju u sadašnjosti daleko od fotoaparata (i mobitela).

via GIPHY


2. Depresivni ljudi uglavnom ne koriste (ili koriste jako malo) filtere – ako ih i koriste, onda se odlučuju na neke blage varijante. 'Normalni' se mogu zezati i izvrtati stvarnost kojekakvim dodacima.

via GIPHY


3. Oni koji imaju problema s depresijom najviše vole objavljivati same sebe – oni najviše vole postati sami sebe, u obliku selfija ili fotke koje je netko drugi okinuo, ali bitno im je da su jedini na fotki. Oni 'normalni' će uglavnom objavljivati fotke nastale u društvu (grupne fotke).

via GIPHY


Na kraju, studija je pokazala da sa 70 postotnom sigurnošću na temelju ovih pokazatelja možemo prepoznati depresiju promatrajući nečije fotke, dok je postotak točnosti dijagnosticiranja doktora tek 42% (a 58% je vjerojatnost da su pogriješili u prosudbi). Znači li da ovo da ćemo u budućnosti biti 'prosuđivani' na temelju profila na društvenim mrežama, preostaje vidjeti.

A vi slobodno prosudite nas – zapratite Teen385 na Instagramu gdje vas očekuje još hrpa sadržaja.

Foto: Giphy/Pexels/Shutterstock

M.Z.


Pročitajte još:

Novost na Instagramu – stigla je dobra vijest za sve stalkere

TIPS & TRICKS: Kako skupiti lajkove i pratitelje na Instagramu? Iskoristi ove trikove i postani influencer!

NEMA FACEBOOK, INSTAGRAM, SNAPCHAT – trebaš li vjerovati dečku koji nema društvene mreže?

Istraživanje Depresija dijagnoza fotke prepoznati znanost instagram