Slika nije pronađena

Zara je jedan od najpoznatijih brendova odjeće, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Od mlađih do starijih ljudi, nema tko nije barem jednom zastao ispred njihove prodavaonice.

U Zari se ostavljaju gomile i gomile novaca pa ne čudi da je brend vrijedan milijarde dolara. Kako je Zara toliko uspješna i zašto toliko ljudi kupuje baš u njihovim prodavaonicama iako na izbor imaju još gomilu brendova? Kao i svaki brend, koriste se raznim načinima kako bi ljude navukli da dođu nešto kupiti baš kod njih i potroše što više novaca, a Bright Side je analizirao njihovu marketinšku strategiju i otkrio 9 trikova kojima se koriste kako bi 'uhvatili' kupce u svoju zamku.

1. Najskuplja odjeća je na samom ulazu – tako hvataju pažnju potencijalnih kupaca

U Zarinim prodavaonicama odjeća je posložena po cijenama. Na samom ulazu je ona najskuplja odjeća, a kako zalazite dublje u dućan tako ćete doći do jeftinije odjeće. Dizajneri se nadaju da će se većina kupaca zaljubiti u ovu odjeću koja je u prvom planu i da neće htjeti ni ići dublje u dućan. Nadaju se impulzivnom donošenju odluka: 'I see it, I like it, I want it, I got it'.

via GIPHY

U zadnjem dijelu dućana gdje je jeftinija odjeća skrivaju se neki 'basic' komadi i oni na sniženju. Čak iako kupci odluče doći do tog djela dućana, moraju proći kroz prednji skupi dio gdje će potencijalno vidjeti nešto što im se svidi i uzeti i to.

2. Odjeća, cipele i torbe složeni su jedni kraj drugih s razlogom

via GIPHY


U nekim dućanima je u posebnom dijelu odjeljak s cipelama i posebno onaj s torbama, ali ne i u Zari. Cipele i torbe su po cijelom dućanu, ispod i iznad stalaka s robom. Tako ne moraš razmišljati koje bi cipele super išle s haljinom koju gledaš, jer već ispod imaš nekoliko prijedloga. Na ovaj način ti Zara ušteđuje vrijeme, ali i uzima novac. Ako si se premišljala uzeti li ili ne onu lijepu haljinu jer ne znaš s kojim je cipelama iskombinirati, u Zari nema potrebe za takvim razmišljanjem – jer sve je tu, na tebi je samo da odneseš do blagajne i platiš.


3. Zara nema reklame – i to nije zato što žele uštedjeti novac

Brendovi odjeće reklamiraju se na sve moguće načine, ali ne i Zara. Na reklamiranje troše svega 0.3% profita, a to rade iz razloga kako bi kupci imali osjećaj da se u njihovim dućanima nalazi nešto ekskluzivno. Pokazuju na taj način da misle kako je njihova odjeća toliko kvalitetna da im ni ne treba nikakva promocija. Luksuzni brendovi kao što su Balenciaga ili Versace također ne reklamiraju svoju odjeću, ali svi znaju da su top. Tim se trikom koristi i Zara.

4. Imaju podsvjestan utjecaj na tebe: daju ti osjećaj da si dio elite

via GIPHY


Zara nikad neće otvoriti svoj dućan kraj recimo Konzuma ili nekog supermarketa. Daju veliku pažnju tome na kojoj će lokaciji njihovi dućani biti smješteni. Zato su uvijek u velikim shopping centrima ili glavnim ulicama velikih gradova. Ako to usporediš s lokacijama Zarinih dućana u Zagrebu, postat će ti odmah jasno da je to stvarno istina.

Njihovi su dućani okruženi i drugim poznatim brendovima u kojima je skuplja odjeća. I ti dućani imaju lijepu i modernu odjeću, ali su preskupi. A Zara je drugačija – smještanjem svojih dućana kraj ovih skupih brendova Zara poručuje 'I naša je odjeća super i moderna, ali po pristupačnijoj cijeni'. Zara ti tako daje priliku da kupuješ odjeću sličnu kakva je i u markiranim dućanima, ali da ne potrošiš na nju cijelo bogatstvo.

5. U jednoj sezoni izdaju nekoliko različitih kolekcija

Njihova je strategija brza moda s kratkim pojavljivanjem na policama dućana. Svakih nekoliko mjeseci u Zaru dolazi nova kolekcija. Kako se mijenjaju trendovi i s obzirom na ono što se nosi u svijetu poznatih i slavnih, jako brzo dođe i u njihove dućane. Navikavaju svoje kupce na to da im svako malo treba nešto novo i da kod njih uvijek mogu naći nove komade.

6. Mogu ti prodati komade odjeće koji se nisu prodavali na drugom kraju svijeta

via GIPHY


Zarina odjeća putuje više nego neki ljudi. Kada se neka odjeća ne prodaje u dućanu u jednoj zemlji, oni je prebace u neku drugu. Tako primjerice nešto što nije prolazilo u Francuskoj može završiti u Rusiji. Ako neki modeli odjeće baš nikako ne prolaze, Zara ih preradi. Redizajniraju te komade, vrate ga u život i pošalju natrag u dućane. Na taj način uštede novac i ne bacaju odjeću koja nije prodana.

7. Stvaraju iluziju 'nestajanja' kako bi te natjerali da barem nešto kupiš

Baš zato što mijenjaju kolekcije jako često i kupci to znaju stvorili su efekt nestajanja. Ukratko, žele da tvoj mozak razmišlja: 'Ako propustiš priliku i ne kupiš ovu jaknu sada, više je nikada nećeš vidjeti i imati priliku kupiti'. Žele da misliš kako komad odjeće koji ti se sviđa možda hoćeš, ali vjerojatnije nećeš, više vidjeti ako se vratiš za 10 dana. Kupci tako kupe nešto što im sada ne treba, ali će im možda trebati za mjesec dana. Tjeraju te da gomilaš robu u ormaru, jer na kraju krajeva, većina požali jer su kupili nešto na ovaj način.

8. Rasprodaje su im posebno organizirane
Prije rasprodaja svake sezone (obično u siječnju, veljači, srpnju, kolovozu i prosincu) Zara nastoji prodati što više odjeće po regularnoj cijeni. Dućani su prije rasprodaja puni odjeće iz prošlih kolekcija, a novije modele je teže naći. Odjeća iz nove kolekcije ima na sebi posebne oznake, a sve ostalo je 'stara' odjeća po regularnim cijenama. Međutim, za samo par dana, ta će 'stara' odjeća imati puuuno manje cijene.

9. Zara ima posebne dućane u kojima nema kupaca

To su test dućani. U njih ne mogu doći regularni kupci već se radi o dućanima u kojima testiraju različite stvari. Sigurno si primijetila da u kojem god gradu ili državi uđeš u Zaru, uređenje je više-manje isto. To je zato što Zara ima poseban tim arhitekata koji se brinu o svakom detalju – od toga koje će boje svijetliti svjetlo do toga koje će teksture biti pod. Sve su to sitnice koje utječu na kupce, a koje Zara prije postavljanja u dućane diljem svijeta, testira u svojim 'test dućanima'. Tu eksperimentiraju s različitim stvarima: na kojoj visini trebaju biti vješalice, koje visine trebaju biti lutke s izloženom robom, u kojem dijelu dućana trebaju biti blagajne.

Foto: YouTube printscreen/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

ZARA usred skandala - jesu li zbog ove suknje zaslužili hejtanje svjetske javnosti?

ZARA se nije oduvijek tako zvala - pogledajte kako se nekad zvao omiljeni brend

Na popularnom tinejdžerskom brendu ekipa 'masno' zarađuje – saznaj kako do nekoliko tisuća mjesečno!

zara kupovina shopping trikovi

Još vijesti