Slika nije pronađena

Kofeinska pića mogu biti opasna za mlade, pogotovo ako se kombiniraju s alkoholnim pićima, pokazala su nova istraživanja.

U časopisu Pediatrics in Review navodi se da energetska pića mogu uzrokovati nesanicu, ubrzan rad srca, visok tlak, tjeskobu i pretilost, da nabrojimo samo neke posljedice od kojih sve može pojačati alkohol. Da stvari budu još gore, miješanje energetskih pića i alkohola mogu češće rezultirati alkoholnim komama i posjetima hitnoj jer zbog energetskih pića mladi ne osjećaju koliko su zapravo pijani.

Ispijanje samo jednog energetskog pića pomješanog s alkoholom može izazvati jednak efekt onom ispijanja čitave boce vina i nekoliko šalica kave, rezultati studije pokazuju. Više od 100mg kofeina na dan štetno je za tinejdžere. Drugi dodaci poput šećera, ginsenga i guarane samo pojačavaju efekte kofeina, a za sad još nisu poznate posljedice dugotrajnog konzumiranja ovih aditiva.

Jennifer Hartstein, psihologinja za djecu i adolescente iz New Yorka, izjavila je za Forbes da ovisnost o kofeinu može početi kod kuće. Roditelji često djeci kažu da je kava dobar izvor dodatne energije koji im može pomoći da riješe sve svoje obaveze. No možda je bolje ne forsirati toliko. “U redu je ne riješiti odmah sve obaveze”, objašnjava Hartstein.

Problem je alkohol

The American Beverage Association (ABA) drži svoju stranu i kaže da nije problem u energetskim pićima već konzumiranju alkohola uopće: “Suprotno s krivim interpretacijama koje nudi ovo istraživanje, većina energetskih pića u prodaji sadrži otprilike upola manje kofeina od jedne uobičajene šalice kave u kafiću. Osim toga, na pakiranjima se navodi iznos kofeina i svih aditiva, kao i upozorenje da produkt ne bi trebala konzumirati djeca, trudnice ili dojilje, kao niti osobe osjetljive na kofein. Držimo se činjenica, radije nego širenja senzacionalističkih neistina koje pokušavaju zamutiti razliku između alkohola i energetskih pića”, dodali su iz ABA-e.

U svakom slučaju, s kombiniranjem treba biti oprezan, kao i s unošenjem svih umjetnih dodataka prehrani.


L.B.

kofein pića #zdravlje alkohol