Slika nije pronađena
Sigurno ti se dogodila ova situacija – zgodan susjed došao je na tvoja vrata i pozvala bi ga u sobu na čaj ili kavu, ali soba ti je u katastrofalnom stanju... U nju kao da je pala bomba.

Ili ti se najavila ekipa prijatelja iz škole na gledanje filmova ili učenje – ma dovoljno je i da te frendica, koja za tebe misli da si uvijek besprijekorno uredna, želi posjetiti – i već si u problemima.

Rijetko kome je čišćenje omiljena aktivnost, pa donosimo savjete kako najbrže očistiti sobu u slučaju nužde. Ovaj 'protokol' nemoj primjenjivati uvijek – ponekad trebaš očistiti sobu temeljito – ali postoje situacije u kojima je nužnost.


Za početak udahni duboko i odredi prioritete.
Stani na ulaz u sobu i pogledaj dobro što je najvidljivije i najodvratnije. Ako u svojoj sobi imaš prljavog posuđa od čitavog prošlog mjeseca i ostatke hrane posvuda, prljavo donje rublje, razbacane papire i knjige, fleke na stolici, kauču ili sofi ili ona zaudara u cijelosti, odredi čega ćeš se prvog riješiti. Naš savjet je da prvo ukloniš nošeno donje rublje.

Kreni redom koji su sama zadala.
Odnesi prljavo posuđe na mjesto koje možeš zatvoriti (u smočnicu, u podrum, u ormarić) ili barem u kuhinju, u sudoper, pa tamo nemoj dozvoliti ulaz svojim gostima. Ostatke hrane obavezno baci, bez obzira koliko ti možda bilo žao bacati hranu (ne želiš štakore u sobi, jelda?) - to je zasigurno i glavni uzrok smrada. Prljavo donje rublje i svu odjeću koja neuredno stoji u tvojoj sobi pobacaj u košaru za veš ili barem u veliku vreću za smeće koju onda strpaj u ormar ili na neko drugo nevidljivo mjesto. Papire i knjige pokupi i stavi na jedan kup (to je najmanje odvratan dio u očima drugih), a ostalom i odaju dojam da ovdje živi pametna i načitana osoba. Preko fleka prebaci neku krpu, ručnik, dekicu – nešto čime ćeš prekriti jer sad ne stigneš prati to.

via GIPHY


Sakrij sve (pre)osobno.
Sve stvari koje držiš u svojoj sobi nisu za svačije oči. Neke čak nisu za ničije, osim tvojih. Svoje kreme i lijekove, depilator, dnevnik i neke uspomene svakako makni s vidljivih mjesta.

Otvori sve prozore.
Čak i ako vani sniježi ili ako kiša pada, to moraš napraviti. Prozrači dobro sobu pa ju namiriši osvježivačem za prostor ili barem svojim parfemom (ako u žurbi ne možeš pronaći ništa drugo). Miris sobe može biti toliko očaravajući da ponekad zaboravimo na izgled.

via GIPHY


Namjesti krevet.
Krevet je vjerojatno najveći predmet u tvojoj sobi i upravo zato je bitno da bude uredan. Samo potegni posteljinu i složi jastuk(e), ako već nemaš vremena da ju presvučeš. Jednu od knjiga koje si skupila ili laptop slobodno stavi kraj uzglavlja, kako bi gost bio uvjeren da si čitala ili surfala do sada (a ne čistila).

Uzmi par pamučnih starih čarapa i navuci ih na ruke pa prebriši prašinu i operi mrlje od tekućina raznih vrsta.
Jednu čarapu smoči i njome prebriši sve što je ljepljivo, a suhu iskoristi za brisanje prašine na mjestima koja prva 'upadnu u oko'.

via GIPHY


Ipak, neka ostane dojam da u toj sobi netko živi – nemoj od nje napraviti sterilnu sobu – ali nekako sumnjamo da ćeš stići učiniti ju stvarno čistom prije nego posjeta pozvoni na vrata. U svakom slučaju, bolji dojam ćeš ostaviti čim više stigneš obaviti.

Foto: Pixabay/Giphy

M.Z.Pročitajte još:

Savjeti za ljenjivce: kako pospremati sobu

Čista soba u 5 koraka

Proljetno čišćenje: bljak stvari koje nisi znala da moraš očistiti

Čišćenje prljavo krevet kaos soba posuđe

Još vijesti