Slika nije pronađena

Vrti li ti se kada ustaneš? Čuješ li povremeno zujanje u ušima? Onda trebaš pročitati zašto se te stvari događaju i iz kojih razloga.

Tvoje tijelo ponekad čini čudne stvari za koje ni znanstvenici nemaju objašnjenje. Ipak, to nije razlog za brigu ili znak nekih ozbiljnijih problema. Donosimo koje to čudne stvari radi tvoje tijelo i zašto.

Vrti ti se kada ustaneš

Je li ti se ikada zavrtjelo u glavi kada si naglo ustala? Ova čudna pojava ima i ime – ortostatska hipotenzija. Ortostatska hipotenzija nije specifična bolest, ali predstavlja nesposobnost brze regulacije krvnog pritisaka, a  uzroci mogu biti razni. Uglavnom su povezani s niskim krvnim tlakom, dehidracijom ili uzimanjem antidepresiva. Ako ti se ovo često događa, otiđi doktoru opće prakse.


Zujanje u ušima

Da, ovo je malo čudno, ali vjerojatno si čula zujanje u ušima koje je poznato po nazivu tinitus. Statistike pokazuju da danas skoro svaka peta osoba ima povremeno šum u uhu. Iako mu se često uzrok ne može otkriti, smatra se da uglavnom nastaje kao posljedica nedovoljne prokrvljenosti mozga. Također može biti i posljedica nakupljenog voska. Kada ga se previše nakupi, može iritirati bubnjić i uzrokovati zujanje.


Ugrizla si se za jezik

Gricnula si se za jezik dok si grickala čips? Auuuč! Na jeziku se nalazi mnogo nervnih završetaka za bol i dodir i mnogo je osjetljiviji od drugih dijelova tijela. Jezik se često slučajno ugrize jer su ti za žvakanje potrebni mišići, a cijeli proces se odvija automatski i nesvjesno. Najjednostavnije rješenje za ovaj problem? Nemoj se omesti dok jedeš.


Mušice u vidnom polju

Mušice u vidnom polju su one sitne točkice, pjegice i mrljice koje besciljno lutaju i kao da plutaju vašim vidnim poljem. One se pojave kad se sitni komadi očne staklovine odlome iz stražnjeg dijela oka. Očna staklovina ispunjava očnu jabučicu i nalazi se iza leće, a ima strukturu sličnu gelu. Neki nerastopljeni komadići gela povremeno mogu plutati u tekućem središtu staklovine. Mušice su  posebno naglašene kad gledaš u svijetlo, vedro nebo ili na bijeli zaslon računala.


I.Č./Izvor: Dolly

foto: Screenshot/Dolly

...pročitajte još:

Zašto nastaju podočnjaci i kako ih spriječiti?

Tableti, računala i mobiteli prije spavanja utječu na spavanje i buđenje
Deset zanimljivih činjenica o ljudskom tijelu - jeste li znali?
Menstrualni bolovi - kako ih pobijediti?

Nisi još bila kod ginekologa? Ovo moraš znati prije prvog pregleda

čudne stvari koje ti tijelo radi vrti se u glavi tinitus ugrizla si se za jezik mušice vidno polje

Još vijesti