Slika nije pronađena

Ljubomora može biti opasna bolest od koje se teško izliječiti. Možemo ju usmjeriti na ljubavnu vezu, prijateljstvo, školu, posao... ukratko – na sve! 

`Ona je dobila peticu, a ja nisam. Gdje je tu pravda, ona je gluplja od mene?` ili `Markova cura nije ni upola lijepa kao ja, a svejedno je nju izabrao za vezu` su samo neke od ogorčenih misli koje ponekad imamo.

No, što ako su takve misli česte ili ako su postale dio svakodnevice? Ako nas ljubomora izjeda i okupira naš misaoni, ali i osjećajni prostor, to nikako nije dobro i moramo razmisliti kako riješiti problem.

Evo što bi moglo pomoći:

Prepoznaj situacije kada se pretvaraš u ljubomornu čudakinju

Kao što se ljudi iz SF-a preobražavaju u vukodlake za vrijeme punog mjeseca, tako se ti pretvaraš u ljubomorno čudovište u nekim trenucima. Važno je da prepoznaš te trenutke i naučiš se kontrolirati. Nemoj počinjati nikakve rasprave s dečkom/prijateljicom/sestrom ili s bilo kime tko je pobudio tvoju ljubomoru. Još gore- nemoj im `prodavati` pasivnu agresiju jer to je još gore od svađe. Ok, obično i dovede do svađe. Bilo bi dobro da ako se radi o tome da si ljubomorna u vezi da kažeš nešto tipa: `Vrlo sam ljubomorna trenutno jer sam te vidjela kako razgovaraš s Martinom iz b razreda. Ne znam, osjećala sam se čudno.`Pokušaj se staviti u kožu osobe na koju si ljubomorna

Ako uspjeh tvoje prijateljice pobudi u tebi ljubomoru, definitivno bi se trebala staviti u njezinu kožu. Ona je tvoja prijateljica, od tebe očekuje potporu, ljubav, razumijevanje i veselje zbog njezinog uspjeha. Primjerice, ako tvoja prijateljica cijeli život mašta da postane pjevačica, godinama vježba i kreće se među ljudima koji imaju slične interese i napokon je dobila priliku nastupiti javno u popularnom rock klubu- ne pokazuj ljubomoru. Analiziraj zašto si ljubomorna uopće? Pa ona se godinama trudila i borila da ostvari svoj san, a ti? Potrudi se! Ako se zbilja i trudiš, a ne uspijevaš ne gubi nadu. Sve će doći na svoje, a ljubomora će te samo pojesti.


Izgradi vlastito samopouzdanje i ne uspoređuj se s drugima!Koliko je uspoređivanje s drugima loše za samu tebe, pisali smo već jaako puno puta. Ne uspoređuj se jer to ne može nikako otići u dobrom smijeru. Svoje samopouzdanje moraš izgraditi jer tada ćeš znati koje su ti prednosti, a koje mane. Nećeš imati razloga biti ljubomorna jer si svjesna svojih vrlina, ali i svojih flopova u životu.
Radi suprotno od onog što bi napravila ljubomorna osoba

Ljubomorna osoba će optuživati, tretirati ljude svojom šutnjom, dobacivati sarkastične komentare. Ti to nemoj raditi. Naprimjer, ako ti prijateljica kaže da će se družiti s nekim drugim večeras, preporuči joj neki film koji bi mogla pogledati s osobom s kojom će se družiti. Ako tvoj dečko priča sa svojom prijateljicom, ubaci se u razgovor, ali prijateljski i nenapadno. Isto tako moraš realno sagledati koliko vremena ti poklanjaju određene osobe te ne pretjerivati s napadima na njih da te zanemaruju.
Razvij pozitivno gledište na ljude

Ljubomora je osjećaj koji se bazira na strahu. Ako si ljubomorna tada provodiš dosta vremena ono što bi se moglo dogoditi i to u različitim scenarijima. Obično se to nikada tako ne dogodi. Ako nekome vjeruješ- vjeruj mu do kraja. Nemoj umišljati neke situacije u glavi.


I.P.

Pročitajte još:

KVIZ: Jesi li ljubomorna?

Ljubomora nije zdrava: stalkanje bivših i frendova na fejsu vodi u depresiju

7 znakova da si previše ljubomorna u vezi!

ljubomorna izliječiti se od ljubomore ljubomora

Još vijesti