Slika nije pronađena

Ako je i tvoj omiljeni hobi kunjanje pod dekicom ili spavanac koji možeš nabaciti bilo gdje, bilo kad, možda će te razveseliti istraživanje koje kaže da je odmorno lice privlačnije ljudima od umornog. Ha! Znali smo to cijelo vrijeme!

Već i ptice na grani znaju da nedostatak sna (uglavnom negativno) utječe na debljinu, raspoloženje i slične stvari, ali očito ćemo ljudima izgledati i privlačnije nakon što se dobro naspavamo.

Prije nekoliko godina, švedski su znanstvenici ispitivali koncept “beauty sleepa”,a rezultate istraživanja objavili su u časopisu British Medical Journal. Uglavnom su se svodili na ovo: umorna lica manje su privlačnja ljudima od onih svježih i odmornih (kao da nam je zbilja trebalo istraživanje da to shvatimo!).

Iako nam je tempo života ponekad takav da se čini kao da je spavanje postalo luksuzna roba, trebalo bi ipak naći dovoljno vremena za takozvani “beauty sleep” jer se tokom spavanja naše tijelo regenerira na staničnoj razini. Spavanje smanjuje razinu hormona stresa – kortizola – koji stanjuje kožu, potpomaže u stvaranju strija i depigmentacije, a podiže razinu hormona spavanja – melatonina – koji djeluje kao antioksidans i bori se sa sitnim boricama i staračkim pjegama (ovo je da znate za budućnost).

Duboki san također utječe na proizvodnju kolagena koji pomaže tvojoj koži da ostane elastična i napeta.

Zato se pobrini da što češće odradiš svoj “beauty sleep”.

L.B./izvor: Daily Mail

foto: sxc.hu

'beauty sleep' Spavanje pozitivni učinci Istraživanje

Još vijesti