Slika nije pronađena

Kao što to svi znamo, mjesečnica podrazumijeva proživljavanje čitavog niza neugodnih simptoma pms-a. Bilo da se radi o grčevima, glavoboljama, nadutosti, iscrpljenosti ili nečemu drugom, nije zabavno! I jednako kao što možete činiti stvari koje će vam pomoći i ublažiti simptome, tako postoje i one stvari koje će dodatno pogoršati već dovoljno grozne popratne mjesečne pojave.

Ovdje vam donosimo popis stvari koje biste trebale izbjegavati neposredno prije i prilikom mjesečnice jer samo pogoršavaju simptome pms-a. Ne budite u komi! Ove hrane i pića morate se uzdržavati samo jednom mjesečno!

1. Slane grickalice

Tko ne voli slane grickalice u pms-u?! Jedini problem je što sadrže puno soli, sol zadržava vodu u vašem tijelu što će samo pogoršati osjećaj podbuhlosti. Ako se predate čežnji za slanim pošastima, pripremite se na super-podbuhlost! Osim izbjegavanja uobičajenih krivaca – čipsa, pereca, smrznute pripremljene hrane – također pokušajte izbjegavati restorane koji najčešće u hranu bacaju šake soli.

2. Slatkiši

Baš vas bacamo u depru, jel da? Druga stvar za kojom u pms-u vjerojatno žudite su slatkiši. No, iznenađenje, iznenađenje…nisu nikako dobri za vas. Previše šećera pogoršat će simptome i općenito utjecati na to da se osjećate još i gore. Višak šećera također može učiniti da se osjećate umorne i iscrpljene što je zadnja stvar koja vam treba u ovom dijelu mjeseca.


3. Crveno meso

Crveno meso još je jedna loša ideja za period pms-a jer sadrži mnogo zasićenih masnih kiselina koje mogu povisti razine estrogena, a svatko tko je bio na pogrešnim kontracepcijskim pilulama može vam reći – previše estrogena nije dobra stvar.

4. Mliječni proizvodi

Iako je kalcij odličan u borbi protiv simptoma pms-a, mliječni proizvodi nisu idealno rješenje stoga kalcij pokušajte dobiti iz nekog drugog izvora. Mliječni proizvodi samo će simptome učiniti bolnijima stoga recite ne mlijeku i sirevima.

5. Pržena hrana

Ne samo da je pržena hrana najčešće bogata solju (kao pomfri ili pileći prstići i drugi polu-gotovi proizvodi) nego su uz to i jako masni. Masna hrana loša je u pms-u jer, jednako kao i crveno meso, sadrži previše zasićenih masnih kiselina koje samo pogoršavaju stvari.

6. Alkohol

Ako imate manje od 18 godina, ne bi smjele piti bez obzira na pms! No, najozbiljnije, nemojte piti tokom mjesečnice. Alkohol dehidrira vaše tijelo, a dehidracija tokom mjesečnice nije dobra ideja. Osim toga, razmislite što će se dogoditi ako se napijete: samo ćete pojesti svu gore nabrojanu lošu hranu koju ne biste trebale jesti tih dana u mjesecu!

7. Mliječna čokolada

Mliječna čokolada sadrži dvije stvari koje su loše za vaš pms: mlijeko i šećer. Znamo da vam tijelo čezne za čokoladom, a svaki vam holivudski stereotip kaže da za njom i posegnete, no trebale bi se suzdržati od konzumiranja mlijeka u bilo kojem obliku. Ako vam je čokolada zbilja potrebna, pojedite nekoliko kockica tamne koja ima veći postotak kakaa.

8. Kofein

Znamo da ste ekstra umorne i da vam u tim danima treba poticaj, ali kofein nije najbolje rješenje. Kao i alkohol, dehidrirat će vaše tijelo zbog čega ćete se osjećati još gore. No energiju možete povratiti i sakupiti duljim spavanjem! Pms je sjajan izgovor za to!

L.B.
Foto: sxc.hu

mjesečnica PMS Hrana