Slika nije pronađena

Imamo naviku uspoređivati se s drugim ljudima. To činimo da bi se osjećali bolje, kako bi sami sebe motivirali ili zbog nečeg trećeg. Razloga je puno, ali još je više razloga protiv uspoređivanja s drugima.

`Njezine ocjene su bolje od mojih. Zašto ja ne mogu tako?` ili `Ona je tako lijepa, a ja...neugodno mi je pogledati se u ogledalo.`- takve i slične usporedbe radimo svaki dan.

Premda nam se možda čini da je ok uspoređivati se s drugima to zapravo i nije tako. Takve usporedbe mogu imati ozbiljne posljedice za naše mentalno zdravlje i samopouzdanje.

U redu je s vremena na vrijeme pronaći motivaciju za napredak prilikom usporedbe s nekim. Ako je netko uzoran, dobar, kulturan- taj čovjek nam može poslužiti za usporedbu i možemo težiti da budemo poput njega.

Ali, svi smo drukčiji i zbog toga uspoređivanje s drugim ljudima nema smisla.

Evo zašto se trebaš prestati uspoređivati s drugima:

Budeš li se uspoređivala s nekim izgubit ćeš osjećaj za samu sebe

Pisac Mark Twain rekao je `Uspoređivanje je smrt za veselje`...i totalno je bio u pravu. Znanstvenici su dokazali da je stalno uspoređivanje loše za samopouzdanje, može stvoriti zavist i depresiju. Isto tako utječe i na naše povjerenje prema drugim ljudima. Uspoređujemo li se s onima koji su u goroj životnoj situaciji od nas i sl. možemo se kratko uveseliti jer `može i gore`. Ali ni to nije dobar način razmišljanja. To samo znači da pronalazimo zadovoljstvo u tuđoj nesreći. Izgubit ćeš sebe u jednom trenutku i stalno ćeš razmišljati o drugima.Uspoređivanje ti neće pomoći u ostvarenju vlastitih ciljeva

Razmišljanje o tome kako je netko ljepši od tebe, zgodniji, uspješniji, popularniji oduzima vrijeme i energiju. Upravo to vrijeme i energiju možeš uložiti u nešto drugo. Primjerice, možeš se fokusirati na ostvarivanje vlastitih ciljeva, bez obzira na to radi li se o poboljšanju ocjena ili o redovitom vježbanju. Ako želiš živjeti život koji te ispunjava nećeš se koncentrirati na druge i na to kako ti nisi poput njih.Ako stalno tražiš vlastite nedostatke, samu sebe osuđuješ na propast

Osuđuješ li stalno vlastite postupke i omalovažavaš li vlastiti uspjeh mjereći ga s uspjehom neke mega popularne pop zvijezde, trebaš se zapitati zašto to radiš. Je li to zbilja potrebno? Reći ćemo ti odmah- ne! Prestani sabotirati samu sebe i prihvati vlastiti uspjeh. Ako nastaviš negativno razmišljati o svojim postignućima to će te dovesti da ćeš odustati od ciljeva koje si zacrtala.


Stvori vlastitu mjeru uspjeha

Tvoj uspjeh je tvoj uspjeh, ne treba imati veze s tuđim životom. Jednako vrijedi i obrnuto- tuđi uspjeh nije tvoj neuspjeh. Primjerice, ako postaneš uspješna spisateljica u Hrvatskoj, napornim radom možeš se uzdići i postati najuspješnija spisateljica u regiji. ALI ni tada se ne možeš uspoređivati s J.K. Rowling ili s Paulom Coelhom.


Nadamo se da će ti ovi razlozi biti dovoljni da se ne uspoređuješ s drugima i gradiš vlastiti život i ostvaruješ ciljeve.

I.P.

Pročitajte još:

Stidljivost nije mana: Savjeti za snalaženje u životu ako si sramežljiva

Odgovori i saznaj: 10 pitanja koja će otkriti jesi li sretna

7 stvari koje mogu podići tvoje samopouzdanje

uspoređuješ s drugima uspoređivanje

Još vijesti