Slika nije pronađena

Srednja škola može biti pakao. Ne samo da si u toj međufazi kad više nisi dijete, ali niti odrasla osoba, nego se moraš boriti i sa društvenim životom. Iako sigurno znaš da klike, takozvane ‘elite’, nisu toliko važne koliko ti se u srednjoj školi čini, svakoga može pogoditi odbacivanje ‘cool’ vršnjaka.

Znanstvenici su napokon otkrili zašto ovakve skupine uopće postoje!

Istraživanje Sveučilišta Stanford pokazalo je da sve veća mogućnost izbora koja se učenicima nudi potiče stvaranje ‘elita’. Više izbora obično znači da je i škola veća, a samim time i veći broj ljudi koje možete odabirati za prijatelje. Toliko osoba i izbora stvara temelj za grupiranje učenika po kriterijima “dobi, spola, inetersa i socijalnog statusa.”

 

U manjim školama manje su šanse da će se učenici grupirati jer je i cijena koju učenici plaćaju ako nekoga isključe iz grupe veća. Temeljni razlog za stvaranje klika je, kako tvrdi Daniel A. McFarland, kombinacija osjećaja slobode i nesigurnosti. Drugim riječima – držimo se onoga što najbolje znamo da se na taj način biramo i društvo.

Iako veličina škole utječe, nije jedini faktor koji potiče na stvaranje klika u školama. Studija je također pokazala da se učenici manje grupiraju u težim i ‘strožijim’ školama u kojima je naglasak na obrazovanju, a više u onima koje imaju ‘opušteniji’ tempo savladavanja gradiva. Također je bitan i autoritet profesora – što je jači, učenici manje naginju grupiranju.

Iako je ovakvo grupiranje dio ljudske prirode, posebice u periodu nesigurnosti i formiranja karaktera, pa ga je nemoguće izbjeći, nakon perioda srednje škole potreba za nametanjem hijerarhije postat će slabija.

Mislite li da znanstvenici imaju pravo u ovom slučaju? Što vi mislite, zašto postoje grupice i među njima ‘elite’?

L.B./izvor: Your Tango

foto: Twitter@highskoolprobs

srednja škola grupice elite Istraživanje

Još vijesti