Slika nije pronađena

Zahuktavaju se ispiti, zadaće, usmena ispitivanja. Iako se čini da imaš još mnogo vremena do kraja školske godine za popravljanje stanja u imeniku, ipak je bolje biti spreman na vrijeme te što prije odrađivati školske obaveze, kako na kraju ne bi nastala panika.

Organizacija je pola posla. Ako se dobro organiziraš, sve će biti lakše, učenje i pisanje zadaća postat će rutina koja je zabavna i jednostavna, nešto što se obavi i krene dalje,  u druženja i bavljenje hobijima.  Kako se, dakle bolje organizirati  i pojednostaviti učenje?

SAVJET BROJ 1: Napravi stanicu za domaću zadaću

Zvuči pomalo ludo, ali zapravo će ti mnogo pomoći da napraviš stanicu za domaću zadaću i učenje. O čemu se radi, pitaš se? O tome da dio sobe ili kuće pretvoriš u svojevrsnu stanicu, punkt, koji će služiti isključivo za učenje. Veoma je bitno da ga urediš u skladu s time, dakle neka bude opremljen svime što ti treba za pisanje zadaće i učenje – olovkama, knjigama, bilježnicama, dodatnim papirom, bojicama za pravljenje umnih mapa pa čak i malenom pločom na zidu (recimo od pluta ili sličnog materijala) na koju ćeš moći pribadačom, post- itom ili selotejpom prikvačiti ceduljice na kojima će biti zadaci koje trebaš obaviti ili eventualne fraze koje ne možeš zapamtiti.

SAVJET BROJ 2: Sitnice zanimljivost znače

Mnogo toga je u sitnicama pa tako i kada se radi o pisanju zadaće i učenju. Na mjestu na kojem to činiš organiziraj stvari koje inače koristiš. Primjerice, možeš koristiti stare staklenke od zimnice i u svaku staviti nešto od pribora (u jednu drvene bojice, u drugu flomastere, u treću kemijske, u četvrtu obične olovke i slično). Mogu ti poslužiti i stare kutijice i role od WC papira koje ćeš obojati ili prekriti kakvim lijepim kolažom.  Vjeruj, kada sljedeći put sjedneš za svoj stol, pisanje zadaće postat će zadovoljstvo.

SAVJET BROJ 3: Napravi police za svaki predmet

Dobra ideja su plastične police, slične kutiji s ladicama, a u svaku kutiju se može staviti sve što je vezano uz određeni predmet. Kutiju ukrasi i na njoj napiši o kojem se predmetu radi. Na ovaj način sve će postati mnogo preglednije i snalazit ćeš se bez muke kada se radi o pojedinim predmetima. Ako nemaš police, poslužiti mogu i stare kutije za cipele ili slična rješenja. Dobra ideja je predmete odijeliti i po bojama – primjerice plava kutija je za matematiku, crvena za hrvatski, žuta za prirodu i tako dalje.

SAVJET BROJ 4:  Napravi ljestvicu ciljeva

Najbolje je napraviti je na papiru i objesiti iznad stola ili na kojem drugom vidljivom mjestu (primjerice vratima). Radi se o tome koji su ti ciljevi vezani uz školu, a koje želiš napraviti svaki tjedan. Dakako, kako se stvari svakodnevno mijenjaju, možeš svoju ljestvicu ciljeva nadopunjavati na dnevnoj bazi. Sjeti se da mnoge stvari postaju opipljive, ozbiljnije kada se stave na papir te ćeš shvatiti koliko su ozbiljan učenik kada na kraju tjedna zbrojiš sve postignute i nepostignute ciljeve.

SAVJET BROJ 5: Rokovnik

Iako danas mnogo toga volimo zapisivati u svoje mobitele i slične pametne uređaje, ne zaboravimo na dobre stare rokovnike. Ukoliko nemaš nijedan kod kuće, poslužit će i kakva bilježnica. Određeni broj stranica rezerviraj za određeni predmet i odijeli straničnikom kojeg ćeš čvrsto zalijepiti za stranicu (poslužiti može i bilo kakav komad papira ili kartona). Rokovnik uvijek nosi sa sobom, prije svega na nastavu i zapisuj zadatke i informacije koje nastavnik daje mimo gradiva.

SAVJET BROJ 6: Uči uvijek u isto vrijeme

Mozak voli rutinu, posebice kada se radi o dobrim navikama, stoga probaj, koliko god je to moguće, uvijek učiti u isto vrijeme. Na ovaj način mozak će se naviknuti koje je vrijeme za pisanje zadaće i učenje te će sve biti mnogo lakše.

Foto: Shutterstock

N.LJ.J

Pročitajte još:

Faze odugovlačenja: 'Ma, imam još vremena!'

Čak 87% školaraca odugovlači s pisanjem zadaća i učenjem: što rade umjesto toga?

Domaće zadaće - potrebne ili nepotrebne?

zadaće Škola

Još vijesti