Slika nije pronađena

Znanost plus, najveći projekt popularizacije prirodnih i tehničkih znanosti među učenicima srednjih škola u Hrvatskoj, završava s jednogodišnjim radom u sklopu kojeg je osmišljeno čak 15 novih, inovativnih izbornih predmeta iz područja matematike, prirodoslovlja te informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Svih 15 izbornih predmeta do sada nije postojalo u hrvatskim školama, a uskoro bi se mogli naći u programima hrvatskih gimnazija!

Riječ je o predmetima: Bionika, Web dizajn, Geoinformatika, Kritičko razmišljanje u znanosti, Nutricionizam, Programiranje, Matematička analiza podataka, Matematičko modeliranje funkcijama, Kemija okoliša, Kemija hrane, Odabrana poglavlja kemije, Statistika, Tehnička grafika podržana računalom, Vjerojatnost te Kemija istraživanjem.

Njihovo uvođenje će učenicima gimnazija pružiti nova znanja te ih potaknuti da u većoj mjeri upisuju fakultete prirodnog i tehničkog usmjerenja, odnosno STEM područja (Science, Technology, Engineering and Mathematics), što je i krajnji cilj projekta Znanost plus.

Znanost plus je osmislila Prirodoslovna škola Vladimira Preloga iz Zagreba, a uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u njega su se kao partneri aktivno uključili Gimnazija Andrije Mohorovičića iz Rijeke, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu te farmaceutska tvrtka Pliva.


U sklopu projekta tako je provedeno osmišljavanje i izrada udžbenika i nastavnih materijala za novi kurikulum, nabavljena je nove nastavna oprema za obje škole uključene u projekt, dok je nastavnicima koji će u konačnici biti uključeni u predavanje novog, inovativnog kurikuluma iz STEM područja osigurana edukacija.

Vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna, projekt Znanost plus je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te predstavlja jedan od najvažnijih primjera suradnje obrazovnih institucija (srednjih škola i fakulteta) s industrijom (Pliva), ali i vjerojatno do sada najozbiljniji primjer dopune kurikuluma s ciljem dugoročne promjene strukture školstva (gimnazija) u Hrvatskoj.

Foto: Shutterstock
I.N.

Pročitajte još:

Životne lekcije: predmeti koje bi trebali imati u školi

Detaljni rezultati zadnje državne mature: koji su predmeti s najviše jedinica, a koji s najviše petica?

Promjene obrazovnog sustava: škola će trajati 9 godina, novi 'predmeti' su financijska pismenost i domaćinstvo

reforma gimnazije izborni predmeti

Još vijesti