Slika nije pronađena

Mnogo nas ima strah od javnog govora. To nije nešto čega bi se trebali sramiti jer su rijetki oni kojima prezentiranje ne predstavlja nikakav problem. Međutim, neka izlaganja su bitna u školi, na fakultetu, na poslu, i bilo bi dobro da se strah od izlaganja s godinama smanji kako ne bi imali problema u budućnosti.

Najgore je kada staneš pred publikom i osjećaš znoj na dlanovima, grč u želucu i imaš osjećaj da ćeš pasti u nesvijest. Čak je dokazano da prosječna osoba ima veći strah od javnog nastupa, nego od vlastite smrti! Sve su to 'simptomi' zbog straha od javnog govora, ali i tih simptoma se možeš riješiti, piše Brian Tracy. Postoje neki trikovi koji ti zaista mogu pomoći kod priprema za javni nastup i kod samog javnog nastupa.

1.Organiziraj se prije izlaganja

Ako si tijekom vježbe organiziraš papire i materijale pomoću kojih učiš svoj govor ili prezentaciju, osjećat ćeš se puno lakše i opuštenije jer ćeš znati gdje ti se što nalazi.

2.Obavezno se pripremi
Svaki javni nastup zahtijeva pripremu prije izlaganja. Pripremati se ne moraju jedino oni kojima javni nastup ne predstavlja problem, ali ako ti imaš ogromnu tremu i strah, vježbaj nekoliko dana prije na glas i zamisli da se nalaziš pred publikom. Kada jedinom izvježbaš, poslije će ti biti lakše.

via GIPHY


3.Eliminiraj sve strahove koji te muče

Nikako nemoj razmišljati o tome da se bojiš, da te je sram tvojeg izgovora ili bilo čega drugoga jer će ti trema još više narasti ako neprestano razmišljaš o tome, zato eliminiraj u startu sve strahove.


4.Fokusiraj se na ono bitno

Najgore što možeš napraviti kod govora je da sastavljaš duge, složene i teške rečenice. Ako ćeš se fokusirati na ono bitno, rečenice će ti biti puno kraće i tako je manja vjerojatnost da ćeš se spetljati.

via GIPHY

5.Gledaj se u ogledalo dok vježbaš

Jedan od najboljih trikova kako možeš vježbati je da se gledaš u ogledalo dok vježbaš svoju prezentaciju. Tako ćeš se priviknuti na činjenicu da moraš imati kontakt očima s nekim dok prezentiraš, a ujedno ćeš vidjeti i svoje ekspresije lica, pokrete tijela i slično.


6.Poradi na disanju

Nema gore situacije nego kada prezentiraš i u jednom trenutku od treme i brzine ostaneš bez zraka jer zaboraviš na disanje, a disanje je izrazito bitno kod javnog govora. Zato vježbaj disanje tako da točno znaš u kojem trenutku i nakon koje rečenice možeš zastati i uzeti zraka te normalno nastaviti pričati.


7.Pokušaj izvesti govor pred nekime

via GIPHY

Ako pokušaš izvesti govor pred roditeljima, prijateljima, pred curom ili dečkom, možda će ti biti lakše jer ćeš se naviknuti pričati pred nekim osobama. Ujedno ti oni mogu i dati savjet na čemu trebaš poraditi kako bi prezentacija bila još bolja.

8.Popij vode prije izlaganja

Još jedna bitna stavka kod javnog izlaganja je da popiješ dovoljno vode prije same prezentacije. Razlog tome je da je tako manja vjerojatnost da ti se osuši grlo tijekom govora pa ne moraš prekidati izlaganje kako bi popila vode.

via GIPHY

9.Prije svega, izaberi dobru temu

Tema je jako bitan element kod prezentacija i govora. Ako izabereš temu o kojoj baš i nemaš puno materijala, nećeš ni imati o čemu pričati. Zbog toga je bitno da uzmeš temu o kojoj postoje razne knjige, članci i literature, ali je također bitno da te ta tema i zanima.


10.Opusti se i zamisli publiku u drugom kontekstu

Jedan od načina kako se možeš suočiti sa strahom od javnog nastupa je taj da uopće ne razmišljaš o publici kao o publici – možeš si zamisliti da se nalaziš u šumi i da to nisu ljudi koji sjede već obična stabla i ako si ih tako zamisliš, lakše ćeš prebroditi govor. Bitno je da si nađeš neku ilustraciju kojom ćeš zamijeniti publiku, a ne da razmišljaš o tome kako je to sva svoja ekipa iz razreda.

via GIPHY

11.Ne fokusiraj se na ono što publika radi

Najgore od svega je ako se fokusiraš na pokrete ili aktivnosti koje radi netko u publici. Uvijek će biti onih kojima je nešto dosadno pa će tipkati na mobitelu, ali neka te to ne obeshrabri jer to ne mora značiti da je i tvoja prezentacija dosadna.

12.Izbjegavaj brzo govoriti

Jedna od najgorih stvari koje možeš napraviti tijekom javnog izlaganja je da od straha i treme kreneš prebrzo govoriti. Ako se uhvatiš u situaciji da prebrzo govoriš, uspori sam sebe i normalno nastavi dalje. Upravo na brzom govoru se trema najviše očituje.

via GIPHY


13.Vjeruj u sebe

Da bi cijela prezentacija bila uspješna, moraš vjerovati u sebe. Razmišljaj o tome kako se svi bore sa strahom od javnog nastupa kao i ti te da će neki cijeniti ako vide da si dobro pripremljena i spremna, bez obzira na temu i strah!

Pogledajte još:

Strah od pupka? 9 najčudnijih fobija koje zaista postoje, a sigurni smo da niste čuli za neke od njih

Pomalo smiješni i glupi strahovi koje svi imamo: Ovih 8 će ti biti itekako poznati

Plašljivci imaju 7 prednosti u životu: Malo straha je dobro za nas iz ovih razloga

prezentacija strah od izlaganja Javni govor savjeti trikovi

Još vijesti