Slika nije pronađena

Prema riječima profesorice matematike Marije Bošnjak koja je u svojstvu mentora također boravila na natjecanju, matematičku konferenciju pohodilo je više od 400 učenika sa svojim mentorima iz petnaestak europskih zemalja, piše Glas Slavonije.

'Petar je nastupio u dvije kategorije natjecanja. U prvoj kategoriji učenici su trebali izraditi dizajn plakata povezan s nekom matematičkom temom. Kako se Petar u slobodno vrijeme bavi i nogometom u požeškom NK-u Slavonija, tematski je na plakatu spojio matematiku i nogomet. Druga i znatno zahtjevnija kategorija natjecanja bila je prezentacija matematičke teme u trajanju od tri minute. Peteročlani ocjenjivački sud za tu je kategoriju izdvojio 30 kandidata, nakon čega je ponovnim odabirom izdvojeno deset najboljih. U kategoriji prezentacije uživo odabrane teme iz matematike drugu i treću nagradu osvojili su kandidati iz Bugarske i Kazahstana, dok je Petar bio prvi s temom Sempliranje i Chemov teorem' – rekla je prof. Bošnjak.

Učenik Petar Antolović kao aktivni nogometaš pojasnio je vezu matematike i nogometa koju je nastojao prikazati u jednoj od kategorija natjecanja – izradi plakata.

– Osobno sam inzistirao da upravo to bude tema mog plakata. Objasnio sam neke najjednostavnije primjere matematičkih i fizikalnih zakona koji vrijede i tijekom igre. Primjerice, ako imamo položaj igrača u trokutu, možemo izračunati vrijeme za koje će neki igrač prestići loptu. Za izračun možemo primijeniti kosinusov poučak ili teoriju parabole koja se primjenjuje i pri izvođenju slobodnog udarca – rekao je Petar pojašnjavajući smisao svoga plakata.

Više: Glas Slavonije

Foto: photoxpress.com

Hrvoje KUSIK, Glas Slavonije

>> Sve o školi, učenju i ostalim savjetima čitajte u našoj rubrici ŠKOLA & POSAO!

Škola matematika učenje požega