Slika nije pronađena

Pred maturantima koji su jučer 'norili', danas je povratak u brutalnu stvarnost – slijedi im period neizvjesnosti i finalne pripreme za državnu maturu. Prvi ispiti na redu su već 7. lipnja, a posljednji će se pisati 29. lipnja. Prvi rezultati će im biti obznanjeni 11. srpnja, a nakon toga slijedi najdulje ljeto u životu – ono brucoško.

No, prije odmora maturanti moraju upisati i faks! Naravno, ako će ga uopće upisivati...

via GIPHY


Da bismo saznali 'kako dišu' ovogodišnji maturanti, postavili smo upit o najpopularnijim fakultetima ove godine Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Oni su nam odgovorili pa vam donosimo popis studijskih programa prema prvom izboru pristupnika državnoj maturi i prema omjeru prvih izbora i kvote.


1. Fakultet elektronike i računarstva u Zagrebu, gdje je na studiju elektronike i informacijske tehnologije i na studiju računarstva upisna kvota 650, a prijavilo se ukupno 2715 pristupnika, dok je broj prvih izbora 1230.

Prema kriteriju broja prijava i broja prvog izbora, popis izgleda ovako:

2. Ekonomski fakultet u Zagrebu na studij poslovne ekonomije prima 815 studenata, a prijavilo se ukupno 2901 ljudi, dok ga je kao prvi izbor naznačilo 948 pristupnika.

3. Medicinski fakultet u Zagrebu, studij medicine, primit će 300 pristupnika od 1448 prijava, od čega je za 869 osoba to prvi izbor.

4. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, studij logopedije, primit će samo 50 ljudi od prijavljenih 1474, a prvi je izbor za 597 osoba.

5. Kineziološki fakultet u Zagrebu, studij kineziologije, upisat će 235 studenata od 1154 ukupno prijavljenih, a kao prvi izbor ga je naznačilo 545 pristupnika mature.

6. Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, stručni studij fizioterapije, upisat će 95 studenata od 2107 prijavljenih, a za 513 je to prvi izbor.

7. Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu, studij farmacije, primit će 138 studenata od 1459 prijavljenih, a za 446 je to prvi izbor.

8. Filozofski fakultet u Zagrebu, studij psihologije, nudi upisnu kvotu od 76 mjesta na koja se prijavilo 1162 pristupnika maturi, a za njih 434 je psihologija prvi izbor.

9. Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, studij strojarstva, upisat će 435 studenata od 1923 prijavljenih, a za njih 399 je to prvi izbor.

10. Filozofski fakultet, studij anglistike (dvopredmetni) u Zagrebu, nudi upisnu kvotu od 120 mjesta za koja se prijavilo 1076 ljudi, a za njih 385 je to prvi izbor.

Situacija je nešto drukčija ako proučavamo atraktivnost studija – omjer upisnih mjesta, broja prijava i prijavljenih prvih izbora. Tada u prvi plan padaju fakulteti koji imaju manju upisnu kvotu, a prvi je na listi studij logopedije.

Popis po atraktivnosti (prema omjeru navedenom u zagradi pokraj svakog studija) izgleda ovako:

1. Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, studij logopedije (11,94),

2. Visoka policijska škola u Zagrebu, stručni studij kriminalistike (7,7),

3. Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, izvanredni stručni studij fizioterapije (7,1),

4. Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, stručni studij radiološke tehnologije (5,8,

5. Filozofski fakultet u Zagrebu, studij psihologije (5,71),

6. Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, studij animiranog filma i novih medija (5,5),

7. Zdravstveno veleučilište u Zagrebu, stručni studij fizioterapije (5,4),

8. Arhitektonski fakultet u Zagrebu, studij dizajna (5,09),

9. Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, stručni studij fizioterapije (4,57),

10. Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, studij sestrinstva (4,5).

Stanje će se, moguće, promijeniti s vremenom budući da maturanti još imaju mogućnost mijenjanja liste prioriteta. Očekuje se da će državnoj maturi ove godine pristupiti oko 40.000 kandidata.


Stoga ne čudi da će vam za upis ovih fakulteta trebati i znanje i sreća. Mi vam želimo sreću, a za znanje se pobrinite sami. Sretno!

via GIPHY


Foto: Profimedia/Giphy

M.Z.


Provjeri još...

Odlazak na faks: očekivanja vs. realnost

KVIZ: Koji fakultet bi trebala upisati?

Koji bi fakultet trebali upisati sudeći po horoskopskom znaku

Hrvatska upisi studij Popis najpopularniji fakulteti

Još vijesti