Slika nije pronađena

Da je tjelovježba zdrava znaju svi izuzev, čini se, osječkih srednjoškolaca. Naime, na stolovima liječnika školske medicine sve je više zahtjeva za oslobođenjem od predmeta tjelesne kulture i to, kako doznajemo od nekolicine roditelja, radi pretjeranog – trčanja!

Moja kći nije u kondiciji i ne može trčati onoliko koliko nastavnik zahtijeva. Traže od njih da trče gotovo cijeli sat, a ona jedva optrči pola, a ne po tri kruga na Srednjoškolskom igralištu, koliko od njih traže. Naravno, njezin neuspjeh utječe na ocjenu. Znam da su neki tražili oslobođenje od toga predmeta i to smatram ispravnim, s obzirom na uvjete koje učenici imaju”, ispričala je za Glas Slavonije majka jedne osječke srednjoškolke.

I doista, upravo je trčanje jedan od glavnih razloga radi kojeg se roditelji obraćaju liječnicima. Potvrdila je to i dr. Vesna Buljan, voditeljica školske medicine, rekavši da mnogo roditelja traži djelomičnu poštedu. Osim činjenice da dosta srednjoškolaca ima problema s koljenima, radi čega ne mogu raditi vježbe pa ni trčati, dosta je i alergičara koje također trčanje na duge staze umara.

U broju zahtjeva za oslobođenje prednjače Ekonomska škola i sve osječke gimnazije.

Znam da mnogo trče i razlog je nedostatak dvorane. Kad oslobađamo učenike od nastave tjelesne kulture, oslobađamo ih trčanja. Mnogo njih može igrati košarku, rukomet, nogomet pa i trčati na kratke staze, ali duge ne. Uglavnom su učenici srednje škole ti koji traže oslobođenje, no naša potvrda je samo prijedlog, a posljednju riječ ima Učiteljsko vijeće”, prokomentirala je dr. Buljan, dodajući da su potpuna oslobođenja opravdana u slučaju operativnih zahvata ili kakvih težih bolesti.

Volite li vi tjelesni odgoj? Mislite li da je koristan za zdravlje srednjoškolaca ili nepotrebno opterećenje učenika?

L.B./izvor: Glas Slavonije

foto: sxc.hu

Tjelesni odgoj zahtjevi za oslobođenjem trčanje

Još vijesti