Slika nije pronađena

Kraj školske godine opasno se približava, a mnogi još uvijek nisu sigurni koji će fakultet upisati nakon završene srednje škole. Ako ste i vi među njima, svakako morate posjetiti jedno mjesto – Smotru Sveučilišta u Zagrebu.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu počela je u četvrtak svečanim inovativnim programom u Studentskom centru u Zagrebu, a otvorio ju je rektor Damir Boras koji je objasnio da je ovo pravo mjesto na kojem možeš saznati sve što te zanima o tvom budućem fakultetu. Ako pak ne znaš što želiš, ovdje možeš proširiti svoje vidike.


'Svake godine pokušavamo uvesti nešto novo. Prošle godine smo unijeli novost da prikazujemo sve razine obrazovanja, od preddiplomski, do diplomski pa sve do postdiplomskih jer smo primijetili da ovdje ne dolaze samo maturanti već i studenti i oni koji su već diplomirali. To smo zadržali i ove godine. Ono što smo ove godine uveli novo jest način na koji prikazujemo naše studijske programe. Ove godine novost su predavanja vrsnih predavača s pojedinog fakulteta i to se sve skupa odvija u kino dvorani Studentskog centra. Druga velika novost je to što nam je Francuski paviljon ove godine otvorio vrata sva tri dana smotre, a ne samo sat vremena kako je bilo ovih godina. To je mjesto gdje su predstavljene sve tri naše akademije i svi posjetitelji mogu se okušati u glumi, slikanju, plesu ili scenskom pokretu i mnogim drugim aktivnostima', objasnila nam je prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom.


Smotra se održava po 21. puta, a ove će se godine predstaviti čak 34 sveučilišne sastavnice, ali i sveučilišta u Splitu i Dubrovniku, Hrvatsko katoličko sveučilište te veleučilišta, visoke škole i ostali sudionici iz Hrvatske.

'I šator je pun i kino dvorana je puna i Francuski paviljon je pun tako da ne možemo točno reći što najviše zanima posjetitelje. Svaki kutak smotre je popunjen i stalno dolaze novi ljudi. Interesi su različiti, mladi su različiti, ali pravi dokaz raznolikosti i sveobuhvatnosti su 604 programa koje nudi Sveučilište u Zagrebu' rekla nam je prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom .


Svi prisutni mogu uživati u inovativnom programu, glazbi, modnim revijama te u prigodnoj scenografiji Francuskoga paviljona za koju su zaduženi studenti i profesori više sveučilišnih sastavnica, među kojima Tekstilno-tehnološkoga i Šumarskog fakulteta, Fakulteta političkih znanosti i sveučilišnih akademija.


Još uvijek se dvoumiš? Evo zašto svakako trebaš otići na smotru sveučilišta:

'Ima jako puno primjera, ima puno ljudi, živahno je. Bitno mi je da sam mogla pričati i sa studentima, a ne samo s profesorima jer su pokazali ono što rade i pričali su nam dosta realno o fakultetu. Još uvijek ne znam što želim upisati, ali mislim da je ovo super orijentacija', rekla nam je 18-godišnja Ana.

'Mislim da je smotra dobro osmišljena zbog toga što nam pruža mogućnost da uvidimo kakvi su svi fakulteti, da nam pomognu pri izboru i super je to što su nam sami studenti pričali kako je njima na faksu. Pričali su nam o studiranju, ali i o tome gdje se možemo zaposliti nakon što završimo. Upisala bih ili geodeziju ili geofiziku, ali sad sam još više u dilemi', rekla je 18-godišnja Anđela.


'Došao sam s frendovima otkriti kuda dalje, što se sve nudi i koje su nam mogućnosti nakon srednje, a možda se čak i malo zabaviti. Želim upisati nešto u smjeru multimedije, a zato sam tu da malo proširim vidike', ispričao nam je 17-godišnji Tomislav.

'Kao maturantica, najbitnije mi je da nađem fakultet koji želim pa sam došla danas ovdje da popričam s ljudima koji mi mogu pomoći pri odabiru. Ne znam točno što želim, ali se dvoumim između učiteljskog ili ekonomskog. Ovo danas mi je definitivno pomoglo, ekipa je super, sve su mi objasnili što ja nisam znala jer ne možeš sve naći na internetu. Najvažnije što sam dana saznala jest što mi sve treba za maturu i da li je fakultet koji želim dovoljno dobar za mene', rekla je 18-godišnja Lucija.


'Došla sam zbog toga što i dalje ne znam koji fakultet bih upisala tako da mi je ova ponuda svih fakulteta u Zagrebu stvarno pomogla. Iz prve ruke sam razgovarala sa studentima koji studiraju na fakultetima koji me zanimaju pa sam dobila puno širu sliku o svemu. Trebam dobro još razmisliti jer je ipak ovo odluka koja će mi odrediti ostatak mog života', ispričala je 17-godišnja Lara.

Na smotri smo uhvatili i slavnog profesora Tonija Miluna koji ima i savjet za sve maturante:

'Svi se trebaju zaista dobro informirati, a ne učiti bez veze za državnu maturu. Trebaju sjesti i vidjeti koji fakultet ih zanima i što je sve potrebno za prijemni ispit i onda se skoncentrirati na to što donosi najviše bodova. Ako matematika čini 30 posto ukupnih bodova onda uči matematiku kao lud. Ako je recimo umjetnost 50 posto, onda se bavi time. Znači, posvetiti najviše vremena onome što je najvažnije za fakultet. Problem je što dosta mladih ne zna što bi htjeli pa treba stati malo, možda provesti jedan dan u prirodi, pa tek onda donijeti odluku. I nemojte se bojati biti hrabri. Uz trud sve se može!', rekao nam je profesor Toni.


I što čekate – pravac na smotru sveučilišta u Studentskom centru u Zagrebu. 


Foto: I.I.

I.I.

Pročitajte još:

Spas za sve one kojima ne ide učenje: Omiljeni profesor Toni Milun ima novu stranicu

Zašto bi trebali uzeti godinu pauze prije upisa na fakultet

Važna odluka: kako odabrati fakultet i studij?

Fakultet srednjoškolci maturanti Smotra Sveučilišta

Još vijesti