Slika nije pronađena

Ovo je jedan od onih smjerova na koji se sigurno očekuje navala. Radi se o preddiplomskom studiju forenzike koji se od jeseni pokreće na Splitskom sveučilištu. Svake se godine maturanti zanimaju za ovaj studij, a sada će imati šanse upasti na njega i u ovom gradu.

Za sve one koji su ljubitelji CSI serija i uvijek se dive forenzičarima koji rade u njihovim laboratorijima i pomažu rješavati slučajeve, sada i ti možeš postati jedan od njih. Horatio Caine ne bi bez njihove pomoći baš tako lako rješavao slučajeve i hvatao kriminalce. Slično možeš raditi i ti, možda ne baš u CSI laboratorijima, ali ima hrpetina drugih pozicija gdje se mogu zaposliti forenzičari.

Već 12 godina Split ima diplomski studij forenzike pa je ovo logičan nastavak uspješne akademske priče. 'Nažalost, svakim danom je sve više različitih oblika kriminala pa se tako otvara i cijeli dijapazon različitih poslova i radnih mjesta vezanih uz forenziku. Naši studenti imaju mogućnost zapošljavanja u širokoj lepezi institucija: od policije, vojske, privatnih sigurnosnih agencija, forenzičnih laboratorija, osiguravajućih društava, banaka do Porezne uprave te privatnih i javnih poduzeća. Oni koji imaju ambiciju za daljnjim usavršavanjem mogu nastaviti školovanje na našem diplomskom studiju forenzike', govori za Slobodnu Dalmaciju pročelnik prof. dr. Damir Piplica.

Završetkom ovog studija stječe se akademski naziv prvostupnik forenzike i 180 ECTS bodova. Nakon toga može se nastaviti studirati na diplomskoj razini studija forenzike u Splitu, ali i na sličnim diplomskim studijima u Hrvatskoj i u svijetu. Riječ je, navodi profesor Piplica, o atraktivnom redovitom full-time interdisciplinarnom studiju, trajat će tri godine, odnosno šest semestara. Imat će pet studijskih modula: Istraživanje mjesta događaja, Forenzična kemija i molekularna biologija, Forenzika i nacionalne sigurnosti, Financijsko-računovodstvena forenzika te Menadžment u vatrogastvu i istrage požara. Svi koji žele upisati ovaj studij moraju prije proći psihologijsko testiranja, a obavezna je i liječnička potvrda o psihofizičkim sposobnostima i potvrda o nekažnjavanju. Upisna kvota će biti 90 studenata.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Pogledajte još:

Pravila su se opet promijenila: Evo s koliko jedinica ove školske godine učenici padaju razred

Pokrenut je novi moderan studijski smjer na zagrebačkom FSB-u: Jedini je takav u Hrvatskoj!

Studij za koji se uvijek traži mjesto više sada se otvara na još jednom fakultetu u Hrvatskoj

Split Fakultet maturanti faks forenzika studijski smjer

Još vijesti